Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 17:43, 20 paź 2024

To jeśli żywopłot z laurowiśni będzie cięty do wysokości ogrodzenia to jakieś drzewka na pniu wąskie i trawy w nogach mogą fajnie wyglądać. Jakieś werbeny patagońskie czy zawilce dosadzić by nad rozplenicami górowały. Masz bogaty front więc to by była spokojna odmiana

Albo bez drzewek i wtedy same niskie piętro dając te rośliny które już rosną na frontowych rabatach.
Marcin89 18:33, 20 paź 2024

Pomyślałem o czymś bardzo prostym na tę rabatę. Czyli dwa rzędy seslerii jesiennej na mijankę, a w niej czosnki. Co kawałek wiśnia Amanogawa. Ciemnozielona laurowiśnia była by tłem dla czosnków i kontrastem dla jasnozielonej seslerii.

Ewentualnie jeszcze jakieś cebulowe wcześnie kwitnące lub ciemierniki.

Edit: w sumie mogły by być też wykrzykniki z cisów, które masz kupione
Magara 22:45, 20 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziś dzień robienia gołąbków.

Naliczyłam osiem Jakoś nie wierzę, że zjecie "na raz"
Mam straszną ochotę na gołąbki ale nie mam pomysłu jak je zrobić na zapas Nie da się zrobić czterech gołąbków, zawsze wyjdzie więcej. I co dalej, żeby nie jeść trzy dni pod rząd tego samego?
Patrycja, mrozisz?
Wiaan 23:13, 20 paź 2024

Jeśli żywopłot jest z laurowiśni to może trawy limonkowe, aby się wyróżniły kolorem. Mogłyby być rozplenice Hameln Gold, molinie Variegata, one szybko kwitną bo już w lipcu. Tylko to zupełnie inne kwiatostany. Możesz też powtórzyć seslerie. Do tego pokroju drzew, które planujesz najbardziej pasują mi Hameln Gold i one też szybciej kwitną od zwykłych Hameln. Ładne są też rozplenice Jommenik, mam je i uwielbiam
Rojodziejowa 23:26, 20 paź 2024

Marcin dobrze gada z tym limonkowym kolorem. Rozplenice Hameln Gold jak najbardziej. I tak jak pisałaś wiosenne kwiaty. Jak Ci czegoś będzie brakować to potem dosadzisz
Kordina 23:28, 20 paź 2024

A masz gdzieś niskie różyczki? np Ballerina, Sibelius?
A piwonie? Tawułki Arendsa różowe? Perowskia Little Spire? Kukliki? Mam różowy, brzoskwiniowy - liście rozetki do późnej jesieni zdobią.
NowaKiKi 07:58, 21 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Nie dostałem Harnasia, mam jakąś inną odmianę na M. Czytałem, że można sadzić tak ogólnie od 15. do końca października. To będzie mój pierwszy czosnek zimowy, trzeba spróbować

ja w zeszłym roku sadziłam dopiero w połowie listopada
NowaKiKi 08:01, 21 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

…szkoda, że pusty w środku.

moj tez wyglada dorodnie w skrzyni ciekawe czy nie będe miec podobnie
Patrycja_KG_Lu 12:18, 21 paź 2024

Wafel napisał(a)
Czyżby nornica się poczęstowała selerem? Gołąbki mniam!

Na gorącym uczynku nie złapałam, ale pewnie tak. Chociaż i myszy są głodne o tej porze roku. Tyle te by pewnie od zewnątrz się zabrały za jedzenie. Trochę teraz żałujemy po fakcie, że jednak nie daliśmy tej siatki na dno skrzyń. Trochę marchewek, buraków i selerów nam coś podjadło.
Patrycja_KG_Lu 12:23, 21 paź 2024

Magara napisał(a)

Naliczyłam osiem Jakoś nie wierzę, że zjecie "na raz"
Mam straszną ochotę na gołąbki ale nie mam pomysłu jak je zrobić na zapas Nie da się zrobić czterech gołąbków, zawsze wyjdzie więcej. I co dalej, żeby nie jeść trzy dni pod rząd tego samego?
Patrycja, mrozisz?

Osiem to na najniższym piętrze, po zrobieniu zdjęcia doszły jeszcze 2 poziomy gołąbków w tym wielkim garze. Ogólnie wczoraj machnęłam porcję z 1,6 kg mięsa. Po ugotowaniu mój mąż zjadł dwa, siedem lub 8 zaniosłam sąsiadom. Reszta na dwa dni jedzenia pewnie będzie, bo mamy mieć też gości. Na studiach ze współlokatorką mroziłyśmy nadmiarowe i wyciągałyśmy po 1-2 w razie potrzeb.