Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:50, 21 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Podoba mi się koncepcja rabaty zachodniej i czułem, że wybierzesz coś bardziej urozmaiconego

Rozchodniki super, u mnie znowu jest tragicznie.

Tak przy okazji:

Ta mata na ogrodzeniu celowo tutaj się kończy?

Co zrobić, by mieć tak ładne, nieskazitelne jabłka? Myślałem, że w warunkach amatorskich to się nie uda. A nie sądzę żebyś opryski stosowała. Jabłuszko jak malowane

To teraz czas na realizację waham się jeszcze nad odmianą rozplenicy i molinii. Rozchodnika będę mieć z tych co już mam. Zawilec, który ostatnio kupiłam miał maluchy w doniczce, które posadziłam by podrosły. Jeżówki też powinnam mieć z Magnusów z brzozowej.

Mata celowo miała się kończyć na rabacie poprzecznej, czyli dokąd sięga żywopłot wymagający ochrony przed wiatrem, ale tak mało zostało do docięcia, że pociągnęłam do końca kilka przęseł. Po obu stronach poszły rolki 50 m. Na tym w tym roku skończyliśmy, bo wolę za to kupić roślin do wsadzenia. W przyszłym albo dokupimy małą rolkę aby te kilka brakujących metrów na części ozdobnej dać, albo trochę większą i od zachodu dojedziemy do końca dla ochrony warzywnika.

Hehehe z jabłkami to fart totalny. Jedna jabłonka ma brzydkie, skarłowaciałe jabłka. Reszta fuksem się udała przegapiłam nawet termin dla miedzianu, który jest dopuszczalny w ekosadach, nie ogarnęłam malowania pnia zimą, jedynie gałązki obcięłam. To jabłko ze zdjęcia to akurat z jabłonki posadzonej zeszłej jesieni, miała już w tym roku 3 jabłka. Z sadzonych wtedy plus tej wiosny nie przyjęły mi się 2 czereśnie, 1 śliwa i 2 brzoskwinie jednak widzę w tym tylko naszą winę w zbyt słabym podlewaniu. Przyjęła się za to 1 brzoskwinia, 3 jabłonie.
Marcin89 21:04, 21 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hehehe z jabłkami to fart totalny. Jedna jabłonka ma brzydkie, skarłowaciałe jabłka. Reszta fuksem się udała przegapiłam nawet termin dla miedzianu, który jest dopuszczalny w ekosadach, nie ogarnęłam malowania pnia zimą, jedynie gałązki obcięłam. To jabłko ze zdjęcia to akurat z jabłonki posadzonej zeszłej jesieni, miała już w tym roku 3 jabłka. Z sadzonych wtedy plus tej wiosny nie przyjęły mi się 2 czereśnie, 1 śliwa i 2 brzoskwinie jednak widzę w tym tylko naszą winę w zbyt słabym podlewaniu. Przyjęła się za to 1 brzoskwinia, 3 jabłonie.
W ogrodnictwie tak już jest. Jedne rzeczy lepiej wychodzą, inne gorzej. Na obecność szkodników i chorób też nie mamy wpływu, były, są i będą

Ja nadal podlewam drzewa sadzone w sierpniu, a żywopłot cisowy to już obowiązkowo - nic nie pada, a ziemia szybko obsycha.
Wiolka5_7 21:06, 21 paź 2024

A jaka wysokość ma być tej molinii?
Patrycja_KG_Lu 21:17, 21 paź 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
A jaka wysokość ma być tej molinii?

Znacznie wyższa niż rozplenice, jeżówki, może nawet wysokości płotu (170 cm). Mam na stanie Transparent i Cordobę kupione latem lub mogę zakupić inną odmianę. Fajnie jakby jesienią przebarwiała się na rdzawy kolor.
MagdaLenka 22:00, 21 paź 2024

Znacznie wyższa niż rozplenice, jeżówki, może nawet wysokości płotu (170 cm). Mam na stanie Transparent i Cordobę kupione latem lub mogę zakupić inną odmianę. Fajnie jakby jesienią przebarwiała się na rdzawy kolor.

Ja w sobotę kupiłam dwie molinie Transparent. Mają taki pomarańczowo-rdzawy kolor z różowymi akcentami. U Ciebie też tak się przebarwia?
Wiaan 22:12, 21 paź 2024

Bardzo ładnie przebarwia się molinia Heidebraut, mocny pomarańcz. Mam u siebie, a Wiola ma już dorodne, piękne okazy.
One się wybijają na tle innych traw właśnie jesienią.

Symetria dla mnie git, ja ją akurat lubię
Wiolka5_7 22:36, 21 paź 2024

No to polecam Ci moją ulubioną Heidebraut Przebarwia się pięknie
Moja ma ok.1,5 m z kwiatostanem
Wiolka5_7 22:37, 21 paź 2024

Wiaan napisał(a)
Bardzo ładnie przebarwia się molinia Heidebraut, mocny pomarańcz. Mam u siebie, a Wiola ma już dorodne, piękne okazy.
One się wybijają na tle innych traw właśnie jesienią.

Symetria dla mnie git, ja ją akurat lubię

Właśnie to napisałam
Wafel 08:30, 22 paź 2024

Molinie Heidebraut i Edith Dudszus są podobne mam obie i obie polecam z czystym sumieniem. Hamelen się pozbyłam, późno wschodzi, kwiatostany nie były u mnie jakieś spektakularne, coś jej u mnie nie pasowało, albo ten typ tak ma
Kontonaogrod 09:16, 22 paź 2024

Patrycja, coraz fajniej u Ciebie Dużo pracy wkładacie i to widać. Plan rabaty też mi się podoba jabłuszko piękne, u mnie większość w plamach, prócz jednego drzewka - jabłka jak malowane za to niespecjalne w smaku a te inne im brzydsze tym smaczniejsze

pozdrawiam!