Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 12:25, 21 paź 2024

An_na napisał(a)
Lubię hameln i jeżówki.
Cebulowe,żeby wiosną nie było łyso

Pomysł spoko. Jeżówki pewnie te same co w trojkącie pod oknem kuchennym by spójnie było. Tulipany akurat mam kupione różowe i białe. Potem może ich liście by rozplenice zakryły?
Patrycja_KG_Lu 12:28, 21 paź 2024

Makao napisał(a)
To jeśli żywopłot z laurowiśni będzie cięty do wysokości ogrodzenia to jakieś drzewka na pniu wąskie i trawy w nogach mogą fajnie wyglądać. Jakieś werbeny patagońskie czy zawilce dosadzić by nad rozplenicami górowały. Masz bogaty front więc to by była spokojna odmiana

Albo bez drzewek i wtedy same niskie piętro dając te rośliny które już rosną na frontowych rabatach.

Z zawilcami fajna sugestia. Ostatnio dałam je w tej rabacie zachodniej, tylko na jej końcu między budynkiem, a poprzeczną rabatą z elementem wodnym. Werbeny widzę bardziej z tyłu ogrodu, gdzie nie będzie przeszkadzało, że się sieją.
Patrycja_KG_Lu 12:31, 21 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Pomyślałem o czymś bardzo prostym na tę rabatę. Czyli dwa rzędy seslerii jesiennej na mijankę, a w niej czosnki. Co kawałek wiśnia Amanogawa. Ciemnozielona laurowiśnia była by tłem dla czosnków i kontrastem dla jasnozielonej seslerii.

Ewentualnie jeszcze jakieś cebulowe wcześnie kwitnące lub ciemierniki.

Edit: w sumie mogły by być też wykrzykniki z cisów, które masz kupione

Ciemierniki w rabacie obok mam białe, a tutaj może te kolorowe? Ciekawe czy by im nie szkodziło to, że latem/jesienią by je trochę liście rozplenic przysłaniały?
olciamanolcia 12:42, 21 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kupiłam latem promocyjne sadzonki hortensji Polar Bear. Czy to ta odmiana czy coś pomylone? Na liściach widać jakieś niedobory składników. Czy mogę je teraz czymś zasilić czy dopiero na wiosnę?

One chyba bardzie stożkowe są

Nie zasilaj
Posadź docelowo, podlej i przypadkiem nie obcinaj

Jezu czytam wybiórczo
Jak Ona już posadzona to zostaw ją w spokoju- zaraz zapadnie w sen
Ja swoje horty tnę już pod koniec lutego
Możesz pod koniec listopada sypnąć kulki ale ja pod horty ich nie będę dawała
- sypnę im w marcu zwykły nawóz do kwiatów a w sezonie podleje nawozem do hortek ( taki pomarańczowy)
olciamanolcia 12:45, 21 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Nasze jeszcze wie

Ale my stare som
Patrycja_KG_Lu 12:46, 21 paź 2024

Udało się dziś posadzić połowę cebulek zaplanowanych w wąskich zanim dziecię straciło zapał i dało dyla.

Zrobiłam też zdjęcia omawianej rabaty. Jej długość to 8 metrów.

olciamanolcia 12:53, 21 paź 2024

Pati na powyższych fotach masz zdecydowanie za dużo trawnika
MartaCho 13:09, 21 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)

Posadź docelowo, podlej i przypadkiem nie obcinaj

Justyś, radzisz nie obcinać hortek przy przesadzaniu?
Wczoraj udało mi się skończyć przygotowywać kawałek rabaty i obcięłam już te hortki, które zamierzam przesadzać... Mam nadzieję, że dziś po pracy się to uda.
Wiaan 13:19, 21 paź 2024

Widzę świeży żywopłot, masz dużo większe odległości od siebie niż ja posadziłam. Tak zalecają, aby odległości były spore. Ja z racji małej ilości i chęci szybkiego efektu posadziłam gęsto Tak mi radzono przy tego typu sadzonkach i moich założeniach, mam nadzieję, że nie będę przeklinać tych laurowiśni. Dużo osób na nie narzeka, ale sama się muszę przekonać
olciamanolcia 13:34, 21 paź 2024

MartaCho napisał(a)

Justyś, radzisz nie obcinać hortek przy przesadzaniu?
Wczoraj udało mi się skończyć przygotowywać kawałek rabaty i obcięłam już te hortki, które zamierzam przesadzać... Mam nadzieję, że dziś po pracy się to uda.

Martuś ja nie obcinam roślin po przesadzeniu
Nowe rabaty zawsze tworzę jesienią ale jako ciekawostkę dodam że brzozowa powstała chyba jakoś w ….czerwcu albo i lipcu ale tu nasadzenia były z doniczek.
Horty przesadzam już trzeci raz i zostawiam takie suchelce aż do lutego- potem dopiero ścinam - to samo z trawami .
A i rozchodniki dzieliłam w lipcu i zobacz jakie cuda
Zapewne nic im nie będzie