Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 23:43, 03 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)
...
ugotuj w wodzie z solą i łyzeczka cukru-ja w taki sposób gotuje szparagi kalafior i brokuły oraz fasolke szparagową

A to ciekawe, pierwsze słyszę, żeby dodawać łyżeczkę cukru wypróbuję
Kordina 23:44, 03 lis 2024

znowu powtarzają się wpisy, u Was też?
Makao 06:34, 04 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

Kup w lydlu ( zielone w pęczku są)
ugotuj w wodzie z solą i łyzeczka cukru-ja w taki sposób gotuje szparagi kalafior i brokuły oraz fasolke szparagową
Pyszka
A i często robię cycki kury ze szparagami i serem pleśniowym...pyszka

Chyba spróbuję
LIDKA 08:03, 04 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Masz rację, Lidko, ale kiedy ja mam ten watek założyć

Dzisiaj. Zamiast chodzić po wątkach to pisz u siebie. No nie daj się więcej prosić.
pestka56 12:32, 04 lis 2024

LIDKA napisał(a)

Dzisiaj. Zamiast chodzić po wątkach to pisz u siebie. No nie daj się więcej prosić.

No,chyba się rozpłaczę. Też bym chciała, ale mam jeszcze kawałek do wypielenia, kilkanaście doniczek do posadzenia, wykarczowanie jeżówek z różanki - brrrr...y ale będę wyglądać po tej operacji – i na koniec cebulki narcyzów posadzić.
Ale założę jak uwolnię się od ogrodowej harówki.
pestka56 12:35, 04 lis 2024

Magara napisał(a)

Kasia, wielkie dzięki za info
Bardzo by było fajnie gdyby chciało Ci się odkopać ściągawkę - strasznie się na te szparagi własne zafiksowałam Muszę na bloga Jankosi zajrzeć, może tam coś jest?
A tak przy okazji - bardzo dobrze rozumiem Twoją lelawość (nie chcę użyć słowa niechęć ) w temacie założenia własnego wątku. Sama dobre kilka lat z tym zwlekałam, więc wszystkich zwlekających z góry rozgrzeszam
Ale może faktycznie byś od wątku szparagowego zaczęła? Takie poletko do dzielenia się zapytaniami (mam ich masę )
Taki dział znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/forum/50-ekologiczna-uprawa-ogrodu
Nie chciałabym się do gróźb uciekać, ale jak wątku szparagowego nie będzie to możesz się od privów nie opędzić jako doświadczony plantator, więc na jedno wyjdzie
Jak jednak Ci się nie będzie chciało wątku nadal zakładać (nawet szparagowego) to mój bajzlownik zaprasza

Dziękuję z podtrzymanie na duchu i zrozumienie
Wieczorem wstawię u ciebie wpis o szparagach.
Jankosia na blogu nie pisała o szparagach, ale są tam inne świetne jesienne posty, np. o ziemi liściowej w workach.
Patrycja_KG_Lu 18:06, 04 lis 2024

Mojemu przyszłemu ambrowcowi chciałabym dać taki cisowy sześcian jak na poniższym zdjęciu ze szkółki z Nałęczowa. Ile cisów potrzebuję - 4 czy 9? Jak wymiarowo je rozmieścić względem siebie?
MagdaLenka 18:42, 04 lis 2024

W tamtym miejscu są po 4 sztuki, sadzone mniej więcej co 60-70 cm, odmiana hillii (nieowocująca). Wydaje mi się, że to za małe odstępy, bo jednak cisy szybko przyrastają wbrew pozorom.
Patrycja_KG_Lu 20:00, 04 lis 2024

MagdaLenka napisał(a)
W tamtym miejscu są po 4 sztuki, sadzone mniej więcej co 60-70 cm, odmiana hillii (nieowocująca). Wydaje mi się, że to za małe odstępy, bo jednak cisy szybko przyrastają wbrew pozorom.

Dzięki Magda. Miałam mieć na stanie niby 8 sztuk Hilli…zaowocowały, więc to pewnie inna odmiana, ale chętnie je w ten sposób wykorzystam.
MagdaLenka 22:18, 04 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki Magda. Miałam mieć na stanie niby 8 sztuk Hilli…zaowocowały, więc to pewnie inna odmiana, ale chętnie je w ten sposób wykorzystam.

Skoro owocują, to pewnie Hicksii. Są bardzo podobne.