Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 14:16, 27 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Co tam posadzić?

Może właśnie ligustr zimozielony? Albo trzmieliny, mam w sumie ze 4 rodzaje i bardzo je lubię.
Tawuła japońska?
Wiolka5_7 17:56, 27 kwi 2025

Angelika95 napisał(a)
Czyli szałwia Caradonna mocno się rozsiewa? Mam szałwię omszoną wysianą przeze mnie z nasion z paczki i chciałam ją w następnym roku zastąpić Caradonną, bo nad tą którą mam nie da się zapanować- tak się sieje. Ale wychodzi na to że na to samo wyjdzie?

Moja Caradonna prawie nie ma siewek ,jakieś minimalne tylko.

A jak miałam inną omszoną New dimension blue dokładnie to siała się jak głupia. Dywan z niej był aż się wkurzyłam i wywaliłam
Wiolka5_7 17:58, 27 kwi 2025

Mam monsterę od pd w łazience ,podlewam ją co tydz. i ładnie wypuszcza nowe liście. O nawozie zawsze zapominam,więc moja żyje tylko o wodzie
LIDKA 18:51, 27 kwi 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Moja Caradonna prawie nie ma siewek ,jakieś minimalne tylko.

A jak miałam inną omszoną New dimension blue dokładnie to siała się jak głupia. Dywan z niej był aż się wkurzyłam i wywaliłam

A ja licząc na siew tej new dimenson blue nie ściełam jej po kwitnieniu. I ani siewki.
Ciekawe dlaczego.
Margo2 23:40, 27 kwi 2025

Super wyszła ta wizualizacja ścianki.
Można sobie unaocznić jak to bedzie wyglądało.
Ja bym była za irga błyszcząca na żywopłot.
Tak jak Mrokasia napisała ma wiele zalet: kochają ją zapylacze, bardzo szybko rośnie, pięknie się przebarwia.
Sama się zastanawiam, czy nie posadzić jej przed płotem, żeby oddzielić się od chwastów
Gosialuk 21:22, 28 kwi 2025

Mojej monsterze pomogło podlewanie wodą z moczenia skórek bananów. Rośnie od strony wschodniej, więc światło ma rano. Odkąd zaczęłam ją dokarmiać liście rosną wyraźnie większe i dziurawe.
Wizualizacja bardzo ładna. Na żywopłocik proponuję ligustr lub cisa. Wydaje mi się, że będą bardziej uporządkowane.
olciamanolcia 20:17, 29 kwi 2025

Parti zobacz moją hortensje - ściąga na 3 cm - puszcza

Kupiona na jesieni - miała słabe pędy więc obciachałam

Marcin89 20:50, 29 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)
Paru zobacz moją hortensje - ściąga na 3 cm - puszcza
Moje z patyków tak samo przycięte. Trzeba uważać, by ich nie zadeptać A dobre jest to, że pierwsze sadzone już się zielenią, idą pędy od dołu.

Patrycja, moje najstarsze krzaczki hortensji miały rozmiar Twoich kupionych Limelight, a przyciąłem po przesadzeniu bardzo nisko i fajnie odbijają. Jak nie zapomnę zrobię Ci foto
edi75 21:13, 29 kwi 2025

Patrycja moje hortensje w zeszłym sezonie wyglądały identyczne
Wizualizacja mega
Patrycja_KG_Lu 08:05, 30 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Jeśli chcesz utrzymać taki prostopadłościan, to z dereni będzie trudno, ja bym posadziła cisy, jakieś jaśniejsze odmiany lub bardziej ekonomicznie właśnie ligustr, albo jakieś limonkowe pęcherznice karłowe np. Tiny Wine Gold i cięła.

Opcja z pęcherznicami bardzo ciekawa. Limonowy bardziej byś zalecała czy bordo?
Topola napisał(a)

U mnie jest żywopłot z pęcherznicy, bardzo go lubię; fakt trzeba regularnie ciąć: