Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 09:43, 23 sie 2025

Patrycja, podczytuję posty o rabacie wąskiej i od razu nasuwa mi się myśl, że jednak najbliżej Ci do tych zawilców. Spokojnie wybierzesz odmianę wyższą od rozchodników Te z kolei polecane na obwódki, a potem zbyt wysokie? Dziwny ten świat roślin.

Jeśli będą nie tylko zawilce, to pewnie dobierzesz gaurę (ona nie jest taka niska docelowo?) lub jeżówki jako powtórzenie z innych części ogrodu.

Ostrożki ogrodowe w mojej ocenie kwitną już od połowy czerwca, ale niezbyt długo. Po przycięciu pojawiały się nowe pędy kwiatowe. Myślę, że też by tutaj pasowały, ale chyba nie niebieskie, a różowe.

Dużo propozycji dostałaś od dziewczyn, jest co myśleć. Ale tak jak pisałem - czuję, że będą zawilce
Patrycja_KG_Lu 11:25, 24 sie 2025

Kordina napisał(a)
Patrycja przegląd okręgowej u mnie. Co do caradony to zdjęcie ładnie wygląda kwiatostanów, natomiast na mój ogród jest zbyt wysoka, ładnie wygląda w sporej gromadce, u mnie się nie sprawdziła, chociaż ją mam, ale z przeznaczeniem dla ogrodu w bory.
Co do ostróżek to właściwie nie potrafię określić czasu kwitnienia jakoś nigdy nie zastanawiałam się.

U mnie w wąskich Caradonna Compact super się sprawdza. Wysokość mi pasuje, jest zwarta i ma mocny odcień fioletu kontrastujący z kocimiętkami. W tym roku Caradonna w trójkącie po burzy czerwcowej się mocno rozłożyła i miała w środku gniazdo, ale nie miała obok roślin co by ją wsparły.

17 czerwca sprzed burzy. Ta wysoka w tle na trójkątnej pod oknem kuchennym, a na pierwszym planie Compact.
Patrycja_KG_Lu 11:36, 24 sie 2025

JoanNa napisał(a)
Patrycja ja bym dała wyższe odmiany zawilca (np bialy Honorine Jobert czy z rózowych Prince Heinrich -one kwitną od lata do późnej jesieni. Ja wsadziłam kilka u siebie na polnocno-zachodniej, mialam mix odmian, przeżyły tylko 3szt bo pozostale mrówki podgryzly albo psy podkopały parokrotnie i nie dały juz rady. No ja jestem zachwycona nimi i akurat czekam na ich przyrost żeby podzielić i miec ich więcej bo są cudne. I w planach mam dokupic kolejne odmiany. Kolyszą się prawie jak gaura,więc dodadzą lekkosci stabilnym rozchodnikom.
Drugi mój typ na coś dynamicznego i lekkiego-krwiściągi też mam na liście zakupowej.

Mam Honorine Jobert na zachodniej rabacie za domem. Jest niższy niż hortki Skyfall, taki do kolana. Ogólnie to w tym roku wszystko jakieś niższe i biedniejsze. Obstawiam jednak te susze, bo rabaty dostały papu w wersji długodziałającego nawozu.

W e-katalogu piszą o nim tak:

Osiąga wysokość 70-120 cm, a w optymalnych warunkach nawet 150 cm i średnicę 60-90 cm.

Wspominany zawilec.

Zapączkowany.
Patrycja_KG_Lu 11:45, 24 sie 2025

Przemyślałam i przespałam się z tematem.

Zrobię w sumie tak jak na rysunku, czyli za rozchodnikami zostaną molinie wysokie, za rozplenicami zawilce - jakaś różowa odmiana (tutaj na rysunku zaznaczone biaym kolorem). W nogach Amanogaw i rozplenic dosadzę kocimiętki małe kompaktowe z wąskich i szałwie, aby dodać koloru maj/czerwiec, potem po ścięciu będzie miejsce na liście rozplenicowe. Dosadzę więcej tulipanów różowych.
Patrycja_KG_Lu 11:48, 24 sie 2025

anabuko1 napisał(a)
Duża ta rabata. Rozchodniki mega porosły. Fajnie.
Podoba mi się w całości.
Teraz tylko czekać aż drzewa porosną.
Pomidorowe szaleństwo i ciebie taktycznie.
Super
Ja pomidory jem jak jabłka.

Mam większą rabatę - brzozową. Ma ona wymiary 18x4,5 metra. Ta to pikuś przy niej.

Szaleństwo w kolorach, kształtach, rozmiarach. Około 80 odmian mam w tym roku.
Patrycja_KG_Lu 11:53, 24 sie 2025

Marcin89 napisał(a)
Patrycja, podczytuję posty o rabacie wąskiej i od razu nasuwa mi się myśl, że jednak najbliżej Ci do tych zawilców. Spokojnie wybierzesz odmianę wyższą od rozchodników Te z kolei polecane na obwódki, a potem zbyt wysokie? Dziwny ten świat roślin.

Jeśli będą nie tylko zawilce, to pewnie dobierzesz gaurę (ona nie jest taka niska docelowo?) lub jeżówki jako powtórzenie z innych części ogrodu.

Ostrożki ogrodowe w mojej ocenie kwitną już od połowy czerwca, ale niezbyt długo. Po przycięciu pojawiały się nowe pędy kwiatowe. Myślę, że też by tutaj pasowały, ale chyba nie niebieskie, a różowe.

Dużo propozycji dostałaś od dziewczyn, jest co myśleć. Ale tak jak pisałem - czuję, że będą zawilce

Przeczucie Cię nie zawiodło Marcin. Co do rozchodników to mam kilka odmian i jedną NN. W lipcu robiłam im zdjęcia.

Najwyższe z nich to właśnie NN co dostałam od teściowej, przyzwyczajone do lubelskich warunków.

Największy brak wypełnienia i koloru jest właśnie w poprzednich miesiącach, więc postawie na dodatek szałwii i kocimiętki. O ile kocimiętkę wezmę z wąskich, bo mi pasuje kolor i kompaktowość to z szałwią się zastanawiam czy nie kupić jakiejś różowej dla odmiany??? Co myślisz? Jak się nazywała ta niska kompaktowa różowa co zamawiałeś?
Patrycja_KG_Lu 12:00, 24 sie 2025

Kolejne 5 słoików zasili zapasy w spiżarce.

Zaczynają dojrzewać jeżyny Thornfree
Kordina 12:12, 24 sie 2025

SZAŁWIA OMSZONA 'Midnight Rose' - zobacz tą

Mam jeden krzaczek na próbę i na pewno dokupię
Marcin89 19:44, 24 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Największy brak wypełnienia i koloru jest właśnie w poprzednich miesiącach, więc postawie na dodatek szałwii i kocimiętki. O ile kocimiętkę wezmę z wąskich, bo mi pasuje kolor i kompaktowość to z szałwią się zastanawiam czy nie kupić jakiejś różowej dla odmiany??? Co myślisz? Jak się nazywała ta niska kompaktowa różowa co zamawiałeś?
Wstawiłem u mnie fotki z dziś, to szałwia Pink Rianne, ma teraz z kwiatostanami 30-35 cm wysokości, a kępy dość małe. Młode rośliny jeszcze. I różowe i fioletowe szałwie pasują do kocimiętki
GingerO 19:48, 24 sie 2025

Zgadzam się z tym co napisała Bożena, szałwia midnight rose jest bosska!!!
Mam ja pierwszy rok i jestem nią zachwycona