Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 21:54, 19 sie 2025

Ooo maj gat
Patrycja_KG_Lu 22:03, 19 sie 2025

Makao napisał(a)
Ooo maj gat

OMG mi dziś zrobił Kellog’s Breakfast. Ważył 573 gramy. A trzy ich rośnie na jednym gronie koło siebie i gałązka nadal podtrzymuje ich ciężar. Niby według opisów ma ważyć między 400 a 900 gram, ale nadal mnie zaskakuje.

Kordina 22:25, 19 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Część druga dzisiaj - zbiór z tunelu z drugiej połówki, skrzyni i spod płotu, gdzie rosną koktailówki.

Na kuchenną tapetę, ha, ha
niezły zbiór i ten gęsty półkilowy pomidor, będziesz robiła passatę jak w zeszłym roku?
Patrycja_KG_Lu 19:21, 20 sie 2025

Kordina napisał(a)

Na kuchenną tapetę, ha, ha
niezły zbiór i ten gęsty półkilowy pomidor, będziesz robiła passatę jak w zeszłym roku?

Na razie uzupełniłam prawie jeden rządek. Potrzebuje takich 8 czyli 6x8= 48 słoików, aby starczyło do kolejnych zbiorów za rok.

Dziś na przerobienie trafiły takie zbiory, które mąż mi do domu przywiózł z pracy. Podarowane od zadowolonego klienta

Kilka słoiczków już gotowych.

Teraz czekam na pojawienie się soku w moim nowym sprzęcie.

Patrycja_KG_Lu 20:14, 20 sie 2025

Dzień zakończony na 30 mini słoiczkach, w tle słychać charakterystyczne kliknięcia nakrętek.

Zostawiłam trochę na bieżące jedzenie i na mrożenie.
Makao 20:35, 20 sie 2025

Maga podarek choć u nas nie dało by się przetworzyć bo poszło by od razu. Garściami zjadają takie pyszności
nicol21 22:26, 20 sie 2025

Fronciak prezentuje się super,oświetlenie robi robotę.
A blat kolorów super!!! Muszę znaleźć chwilę żeby poczytać w wątku pomidorowym .

Ja zaczęłam zbierać nasiona na następny sezon i dla kuzynki. Ale tylko te co mi smakują.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Patrycja_KG_Lu 12:57, 21 sie 2025

Czas na podsumowanie kolejnej rabaty, tym razem jednej z frontowych - wąskiego paska na zachodzie. Plan na nią narodził się w październiku 2024 - strona 387 wątku. Potem przyszły wilgotne i zimne dni - przełożyliśmy zakup Amanogaw na wiosnę 2025.

Wizualny plan na tą rabatę:

W kwietniu rozpoczęłam nasadzenia (pomijając sadzenie cebulek różowych tulipanów zimą). Z 6-ciu sztuk własnych Hameln przyjęły się 4 sztuki. Muszę wiosną ponownie dosadzić brakujące.

Finalnie na rabacie znalazły się:
* Wiśnia piłkowana Amanogawa - 3 szt.
* Trzęślica modra Heidebraut - 2 szt.
* Perowskia łobodolistna Lacey Blue - 1 szt.
* Rozplenica japońska Hameln - 6 szt.
* Rozchodnik okazały NN - 4 szt.
* Tulipan Mystic Van Eijk - 21 szt.

Czerwiec 2025:

Stan obecny:

Zastanawiam się co tam jeszcze upchnąć??? W pierwotnym planie był pomysł na zawilce jeseinne, a może jednak gaury? Czy gaury by dłużej kwitły? A może jeżówki? Albo coś jeszcze innego?
MagdaLenka 13:17, 21 sie 2025

Laurowiśnie bardzo ładnie nabierają masy.
Gdybyś potrzebowała rozplenicy Hammeln, to ja będę miała na zbyciu jedną dorodną kępę, którą spokojnie można podzielić na dwie (albo i 4).
Z roślin, które wymieniłaś ja bym dorzuciła zawilce jesienne w bladym różu i jeżówki białe lub pallida.
Marcin89 16:27, 21 sie 2025

Mi podoba się każda z propozycji, czyli gaura, jeżówki i zawilce Ciężki wybór. Jeśli chodzi o kwitnienie, to gaura wygrywa, bo będzie od lata do przymrozków. Jeżówka w sumie podobnie, ale według mnie "drugie" kwiaty nie są tak spektakularne. A zawilce z kolei pojawią się od późnego lata i mogą być ekspansywne (to wiem z forum, bo nigdy nie miałem).