Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

ajka 09:09, 06 sie 2023

Piękne borówki. U mnie w tym roku też ładnie obrodziły, choć nie są takie duże. Dużo zależy też od odmiany.

Ja niestety nie mam ani piwnicy, ani spiżarki. Trochę zazdroszczę. Już kiedyś myślałam czy nie wstawić gdzieś dużej zamrazarki, choćby w garażu.
anuska2507 11:47, 06 sie 2023

U mnie też Chandler ma największe owoce. I Bluecrop jeszcze ma ładne. Po owocowaniu stwierdziłam, że wymienię 2 krzaki, które rodzą drobne owoce, na drugi krzak Chandlera i Duke.
Patrycja_KG_Lu 12:03, 06 sie 2023

Kordina napisał(a)
Od zeszłego roku dzięki mojej koleżance dodaję (nie zawsze) ze dwie galaretki do dżemów, w/g mnie najbardziej np do musu jabłkowego pasuje galaretka z czarnej porzeczki, świetny smak. Lubię eksperymenty Fajnie, że macie plan na niezależność.

Jakie proporcje owoców do galaretki, jeśli np. galaretka jest na 500 ml wody?
Patrycja_KG_Lu 12:06, 06 sie 2023

ajka napisał(a)
Piękne borówki. U mnie w tym roku też ładnie obrodziły, choć nie są takie duże. Dużo zależy też od odmiany.

Ja niestety nie mam ani piwnicy, ani spiżarki. Trochę zazdroszczę. Już kiedyś myślałam czy nie wstawić gdzieś dużej zamrazarki, choćby w garażu.

Dobry pomysł. Taka pionowa jak lodówka jest wygodniejsza niż skrzyniowa do szukania i segregowania jedzenia. My myślimy, aby kiedyś pod tym garażem/budynkiem, który ma powstać zrobić piwniczkę na warzywa itp.
Patrycja_KG_Lu 12:12, 06 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
U mnie też Chandler ma największe owoce. I Bluecrop jeszcze ma ładne. Po owocowaniu stwierdziłam, że wymienię 2 krzaki, które rodzą drobne owoce, na drugi krzak Chandlera i Duke.

Oglądałam ostatnio odcinek kanału Infouprawa o borówkach i zrobiłam sobie zdjęcie najbardziej polecanych odmian.

W tym roku muszę dosadzić więcej, bo mam tylko 3 krzaki, a jak dla mnie to za mało. Mam tylko na bieżąco na jedzenie. Wczoraj trafiły do sterniczka na zimno.
Muszelka 13:11, 06 sie 2023

Serniczek pewnie pyszota

Warto mieć więcej borówek, różne odmiany, owocujące w różnym czasie. Ale spróbuj dobrać je tak, by w podobnych okresach zakwitały. Będą obficiej owocować.
Większość odmian pięknie przebarwia się jesienią i po kilku latach, rzeczywiście wygląda tak, jak wskazuje ich nazwa "borówka wysoka" (ok. 200 cm.).
Wielkim plusem borowek jest również fakt, że prawidłowo uprawiane (przede wszystkim niskie pH) w ogóle nie chorują.
Patrycja_KG_Lu 14:06, 06 sie 2023

Listopad 2022

Lipiec 2023
Patrycja_KG_Lu 14:07, 06 sie 2023

Muszelka napisał(a)
Serniczek pewnie pyszota

Warto mieć więcej borówek, różne odmiany, owocujące w różnym czasie. Ale spróbuj dobrać je tak, by w podobnych okresach zakwitały. Będą obficiej owocować.
Większość odmian pięknie przebarwia się jesienią i po kilku latach, rzeczywiście wygląda tak, jak wskazuje ich nazwa "borówka wysoka" (ok. 200 cm.).
Wielkim plusem borowek jest również fakt, że prawidłowo uprawiane (przede wszystkim niskie pH) w ogóle nie chorują.

Nie badałam jeszcze pH, natomiast w tamtym rejonie mam strasznie dużo skrzypu. Nie chorowały od wsadzenia w 2020 roku.
Muszelka 14:10, 06 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Listopad 2022

Lipiec 2023

Wow! Super!
Muszelka 14:20, 06 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie badałam jeszcze pH, natomiast w tamtym rejonie mam strasznie dużo skrzypu. Nie chorowały od wsadzenia w 2020 roku.

U mnie borówki nigdy na nic nie chorowały. To bardzo wdzięczne (i pyszne) do uprawy krzewy owocowe.
Mogą wykazywać niedobory, jeśli rosną w glebie o wyższym pH. Wówczas korzenie nie są w stanie przyswoić składników pokarmowych. Dlatego trzeba zakwaszać glebę.

Obecność skrzypu świadczy o niższym pH gleby

Na wielkość owocu (oprócz oczywiście odmiany) ma wpływ również nawodnienie. Gdy jest susza, a krzewy nie są podlewane, to i mniejsze wydają owoce. Borówki mają płytki system korzeniowy.