Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Wiaan 11:31, 07 paź 2023

Mary napisał(a)

Masz na myśli biały rozchodnik Stardust?

Była karteczka rozchodnik okazały biały, a Pani mówiła Alba ale takiego nie znalazłam w necie, może jej się coś pomieszało
Marcin89 15:07, 07 paź 2023

Cześć Angelika, jakbyś miała chwilę wejdź do mnie na wątek. Kupowałem rozchodniki przez internet i sadzonki były ok. A teraz wygląd moich małych sadzonek (z podziału) to jest tragedia. I nie wiem co się dzieje.

Nie zmienia to faktu, że sprzedawca nie powinien takiej sadzonki sprzedawać. Do reklamacji.
Angelika95 14:49, 13 paź 2023

Mam sadzonki jeżówek wysiewanych przeze mnie na wiosnę. Zagapiłam się i nie wsadziłam do gruntu- wsadzać teraz? Za tydzień u mnie w nocy -2. Czy przezimować je w garażu? Mam ich dużo i szkoda, gdyby mi się zmarnowały

Drugie pytanie mam o lawendy. Zrobiłam sadzonki przez podział większych krzaczków, wszystkie są oklapnięte. Może przytnę je trochę, żeby się lepiej korzeniły?

Pytanie trzecie: czy mogę wysłać sobie szałwię i trzymać ją w domu, żeby na wiosnę mieć sadzonki?

Pomocy
LIDKA 14:58, 13 paź 2023

W zeszłym roku zrobiłam tak samo z jeżówkami. Za długo trzymałam w donicach. Chyba w listopadzie wsadzilam do ziemi. W tym roku kwitły.
Sadź. Bedzie dobrze.
anuska2507 15:07, 13 paź 2023

Też myślę, że lepiej posadzić te jeżówki albo chociaż zadołować z doniczką w ziemi. Jak schowasz do garażu to jest duże prawdopodobieństwo, że je ususzysz

Teraz chyba nie jest najlepszy moment na wysiewy. Lepiej wczesną wiosną wysiać.
Angelika95 15:41, 13 paź 2023

Dziękuję bardzo - tak zrobię a tą lawendę ciachnąć?
Angelika95 09:53, 15 paź 2023

Mam też dylemat z taką rabatką. Znajduje się na froncie, będzie przy podjeździe do garażu, jej wymiarów nie mogę zmienić, no bo wynikają z terenu i infrastruktury podwórkowej

Nie wiem czy zostawić tak jak na planie czy dać jeden rząd hortensji więcej a z seslerii, szałwii i kulek dać tylko jeden pasek?

Szałwię Purple Rain widziałam u Wioli, mówił o niej też Dawid ze szkółki Słowińscy - nie mogę się doczekać aż ją wypróbuję

Ile od ogrodzenia sądzicie drzewa? Pół metra? Metr? Tu będzie klon Globosum

MagdaLenka 18:22, 15 paź 2023

Ja sądzę drzewa w takiej odległości, żeby nie przechodziły do sąsiadów. Czyli połowa docelowej rozpiętości korony to odległość od płotu. Mam sporo miejsca, więc mogę sobie na to pozwolić. Żywopłot z tui sadziłam 1 metr od płotu, a wiatrochron ze świerka serbskiego 2 metry.
Angelika95 20:32, 15 paź 2023

Nie sprecyzowałam, że chodzi mi o drzewa na froncie, za płotem też jest moje bardziej chodzi mi o to, żeby drzewo mogło swobodnie rosnąć no i nie uszkodziło płotu
MagdaLenka 20:49, 15 paź 2023

Wobec tego dla klona Globosum metr powinien wystarczyć.