Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Wiolka5_7 10:59, 20 paź 2023

Marcin89 napisał(a)
Wiola, ale Ty masz wiedzę No wygląda podobnie jak moje. Niekiedy też wyglądem pasują do zdjęć Ice Dance w necie. W pewnym momencie odpuściłem zgadywanie co to jest.

Kępki może lekko nabrały szerokości. Ale żadnych rozłogów nie widziałem. Ani sadzonek obok...

Wiedza nie idzie w las ...

To masz tą lepszą wersję turzycy
Angelika95 11:06, 20 paź 2023

Marcin - dodam czosnki na wiosnę i tyle chyba. Będzie minimalistycznie. Widziałam tu na forum różę Pomponellę i spróbuję z nią, bo się zachwyciłam. Też nie mam zbyt dobrych doświadczeń z różami, ale cały czas próbuję i nie poddaję się, bo bardzo mi się podobają Wioli wiedza powala - jakby ją mieć w domu to nie trzeba mieć internetu do zakładania ogrodu

Wiolu - jakbym sadziła je co 2m byłoby ok? A jak nie to mogę dać je nie w jednym rzędzie tylko kilka bardziej z przodu a kilka z tyłu- choć to nie do końca mój styl
Wiolka5_7 11:55, 20 paź 2023

Angelika95 napisał(a)
Marcin - dodam czosnki na wiosnę i tyle chyba. Będzie minimalistycznie. Widziałam tu na forum różę Pomponellę i spróbuję z nią, bo się zachwyciłam. Też nie mam zbyt dobrych doświadczeń z różami, ale cały czas próbuję i nie poddaję się, bo bardzo mi się podobają Wioli wiedza powala - jakby ją mieć w domu to nie trzeba mieć internetu do zakładania ogrodu

Wiolu - jakbym sadziła je co 2m byłoby ok? A jak nie to mogę dać je nie w jednym rzędzie tylko kilka bardziej z przodu a kilka z tyłu- choć to nie do końca mój styl

Tak myślałam , że tam nie ma dużo miejsca na tyle sztuk .

Zdecydowanie za gęsto. Świdośliwa to nie jest malutkie drzewko.

Przeczytaj...

https://e-katalogroslin.pl/plants/413,swidosliwa-lamarcka_amelanchier-lamarckii
Angelika95 12:26, 20 paź 2023

Korona 5m szerokości. Czytałam różne opisy, ale patrząc na zdjęcia wydawało mi się, że nie jest tak duża. 3sztuki co 3m według Ciebie byłyby w porządku? Czy posadzić je w dwóch liniach?

Sugerowałam się opisami ze stron sklepów, które zalecają sadzić co 1.5-2m w rzędzie.
Wiolka5_7 13:12, 20 paź 2023

Angelika95 napisał(a)
Korona 5m szerokości. Czytałam różne opisy, ale patrząc na zdjęcia wydawało mi się, że nie jest tak duża. 3sztuki co 3m według Ciebie byłyby w porządku? Czy posadzić je w dwóch liniach?

Sugerowałam się opisami ze stron sklepów, które zalecają sadzić co 1.5-2m w rzędzie.

Ja sugeruję się opisami roślin na stronie szkółkarzy z tej strony. Te ze sklepów są często mało wiarygodne.

Ja bym je posadziła nie w rzędzie a bardziej na mijankę. Co 3 m już lepiej, będą najwyżej korony na siebie trochę nachodzić
Angelika95 14:05, 20 paź 2023

Dzięki Wiola, w takim razie jeszcze przemyślę ułożenie
Patrycja_KG_Lu 21:33, 20 paź 2023

Ta sugestia na 1,5-2 m w rzędzie nie odnosi się przypadkiem do nasadzeń na plantacjach (zbiory na owoc)?
Angelika95 14:56, 21 paź 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ta sugestia na 1,5-2 m w rzędzie nie odnosi się przypadkiem do nasadzeń na plantacjach (zbiory na owoc)?

Hmmm możliwe, bo to duża rozbieżność
Angelika95 10:40, 26 lis 2023

Oglądałam wczoraj filmik z Dawidem ze szkółki traw Słowińscy i dowiedziałam się ciekawej rzeczy, a na ogrodowisku też były dyskusje na ten temat.

Ze względu na zmiany klimatu i wydłużający się cykl wegetacyjny miskant Gracillimus może zakwitnąć! Jeszcze 3 lata temu uważał, że to niemożliwe, ale w związku z ociepleniem klimatu w ich szkółce Gracki zakwitły, więc u tych z nas, którym również zakwitły wcale nie znaczy, że są to na pewno'oszukane Gracki'. Jednym mogą kwitnąć, innym nie, zależy od rejonu Polski, który zamieszkujemy.

Mówił, że oszukane Gracki też się zdarzają, bo to popularna odmiana, często zanieczyszczona innym gatunkiem. No ale jak ktoś jest pewny, że kupowal z dobrego źródła, a miskant mu zakwitł, to znaczy że jest to Gracillimus i koniec
Marcin89 11:10, 26 lis 2023

Angelika95 napisał(a)
Oglądałam wczoraj filmik z Dawidem ze szkółki traw Słowińscy i dowiedziałam się ciekawej rzeczy, a na ogrodowisku też były dyskusje na ten temat.

Ze względu na zmiany klimatu i wydłużający się cykl wegetacyjny miskant Gracillimus może zakwitnąć! Jeszcze 3 lata temu uważał, że to niemożliwe, ale w związku z ociepleniem klimatu w ich szkółce Gracki zakwitły, więc u tych z nas, którym również zakwitły wcale nie znaczy, że są to na pewno'oszukane Gracki'. Jednym mogą kwitnąć, innym nie, zależy od rejonu Polski, który zamieszkujemy.

Mówił, że oszukane Gracki też się zdarzają, bo to popularna odmiana, często zanieczyszczona innym gatunkiem. No ale jak ktoś jest pewny, że kupowal z dobrego źródła, a miskant mu zakwitł, to znaczy że jest to Gracillimus i koniec
Ciekawa uwaga, bo mi zakwitły w tym sezonie Morning Light, gdzie uznawałem tę odmianę za praktycznie niekwitnącą, ozdobną tylko z liści i pokroju
Gracki też mam, ale malutkie póki co.