Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Wiaan 21:51, 19 paź 2023

U mnie pod ŚŚ rosną turzyce Raureif, zielone kulki danica i szałwia Deep blue. Zakochałam się w tym połączeniu Pięknie to drzewko wygląda też zatopione w hakonechloa.
MagdaLenka 22:19, 19 paź 2023

U mnie carex Ice Dance rośnie bardzo dobrze. Ma rozproszony cień przez większość dnia. Osobiście bardzo mi się podoba i nie przeszkadzają mi jego rozłogi.
LIDKA 01:56, 20 paź 2023

Te rozłogi łatwo się wyrywa carexom i to dobra roślina na szybkie rozmnożenie a więc dla początkujących. Kiedy przy zakładaniu ogrodu trzeba dużo roślin kupować i sadzić.

Ja lubie a na glinie dobrze rosną.
Marcin89 08:29, 20 paź 2023

Ja mam już co najmniej 3 lata turzycę Ice Dance i nie widziałem żadnych rozłogów. Wiele razy myślałem, czy to ta, bo zdjęcia w necie pokazują ciut szersze liście. To teraz zdurniałem o
Angelika95 09:20, 20 paź 2023

Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi. Tak mi do głowy weszła ta rabata, mimo że mam całą zimę do myślenia, że nie mogłam spać

W innym miejscu ogrodu miałam zaplanowaną rabatę z rozplenicami i różami i chyba ją jednak zrobię na miejscu tej poprzecznej. Plus świdośliwy. Broniłam się przed rozplenicami, bo mam je obok, ale z drugiej strony może to i dobrze, bo będą do siebie pasować dwie poprzeczne rabaty?

Teraz z kolei muszę wymyślić coś na rabatę z której zabieram rozplenice z różami dam tam lawendę, stipę i nie wiem co jeszcze? Może jakiegoś miskanta, piwonie?

A carex dalej bezdomny
Marcin89 09:43, 20 paź 2023

No i jest już plan
Rozplenice w takim pasie ładnie będzie podświetlać światło, dzięki temu piórka wyglądać będą cudnie
Co do róż ciężko mi powiedzieć. Dla mnie są problematyczne i nie było efektu "wow". Jak nie mszyca, to grzyb. Może odmiany nie takie jak chciałem. Zraziłem się.

Na wiosnę róże i trawy przycięte. Coś zatem dodasz jako wiosenny akcent?
Wiolka5_7 09:56, 20 paź 2023

Marcin89 napisał(a)
Ja mam już co najmniej 3 lata turzycę Ice Dance i nie widziałem żadnych rozłogów. Wiele razy myślałem, czy to ta, bo zdjęcia w necie pokazują ciut szersze liście. To teraz zdurniałem o

To raczej nie masz ID. Możliwe , że twoja to turzyca morrowa Variegata
Wiolka5_7 09:57, 20 paź 2023

A ile metrów masz na te świdosliwy? Bo tyle sztuk narysowałaś?

Turzycy ID znajdź półcień, cień.
Marcin89 10:01, 20 paź 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

To raczej nie masz ID. Możliwe , że twoja to turzyca morrowa Variegata
Wiola, ale Ty masz wiedzę No wygląda podobnie jak moje. Niekiedy też wyglądem pasują do zdjęć Ice Dance w necie. W pewnym momencie odpuściłem zgadywanie co to jest.

Kępki może lekko nabrały szerokości. Ale żadnych rozłogów nie widziałem. Ani sadzonek obok...
edi75 10:33, 20 paź 2023

ja tez lubie turzyce ID,,teraz jak robiłam rabatę i przesadzałam ...wydałam cały karton