Jeśli chodzi o podział funkcjonalny:
Kolor niebieski
Część ozdobna wokół budynków, gdzie będą najładniejsze/ulubione rośliny i zadbany trawnik. Z powodu długiej, a wąskiej działki chcemy zrobić zakończenie tej części ze szpaleru świerków serbskich. Przed nimi rabata, która dodatkowo "schowa" dekle od studni chłonnych. Ograniczę też powierzchnię tej najbardziej pracochłonnej części ogrodu, a świerki będą tłem i ochroną przed wiatrem.
Kolor zielony
Część użytkowo-rekreacyjna. Wspólna dla dwóch domów. Tutaj trawnik taki dziki, mniej zadbany. Miejsce do zabaw dzieci, może kiedyś domek dla dzieci, trampolina itd. Rośnie tutaj wiśnia i orzech włoski, który daje fajny cień. Z czasem można tu zrobić drewutnię, wędzarnię, czy placyk do posiedzenia. Może jakiś mini sad z drzewkami kolumnowymi. Wówczas świerki zasłonią ten mniej ładny widok, gdy patrzy się od strony domu.
Kolor fioletowy
To część użytkowa przeznaczona na warzynik i krzewy jagodowe. Znajdzie tutaj miejsce także szklarnia ogrodowa i kompostownik. Rabata, która oddziela grządki od trawnika to będzie pas krzewów i roślin jagodowych (borówki, porzeczki, może truskawki). Tak sobie wymyśliłem.
Zwieńczeniem ogrodu za mini sadem i warzywnikiem ma być żywopłot swobodny z krzewów (np.forsycje, lilaki, tawuły).
Póki co cały tył ogrodu, cały bok po stronie brata i u mnie przy warzywniku nie ma ogrodzenia i dobrze by było zrobić chociaż żywopłot. Może właśnie na tyle grabowy zamiast tego z krzewów liściastych? Tak naprawdę to tam powinny być świerki, ale jakoś tego nie widzę, bo jest ten duży orzech włoski i śliwa tuż za granicą.
Teraz proszę o wszelkie sugestie i porady. Zróbmy burzę mózgów