Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 09:16, 06 mar 2023

Judith napisał(a)
Hortensje? No to jest kolejny powód, by nie dawać tu świerków - hortensje potrzebują dużo wody.
Natomiast same hortensje mogą być tym niskim "żywopłotem" (a za nimi ewentualnie miskanty). I to hortensje mogą stanowić tło dla roślin rosnących przed nimi .

Tylko ,że jak zetnie się wszystko na wiosnę to będzie łyso

Moim zdaniem zimozielony żywopłot i dopiero przed nim hortensje itp.
Judith 09:22, 06 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Zrobiłem zdjęcie z pokoju na górze.
Stojąc na dole widać przede wszystkim bryłę domu, jego podjazd i z lewej czarny blaszak. Zaraz za granicą jest drewniana huśtawka.

Huśtawka mi drogowskazem .
Ja tu widzę miejsce dla żywopłotu za drzewami.
Zagospodarowaniem drzew nie musisz się martwić - mogą sobie po prostu rosnąć w trawniku i będzie dobrze. U mnie w jednej częśći ogrodu na środku trawnika rosną 3 ogromne dęby .
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/239/2399062/original.jpeg
Rojodziejowa 09:29, 06 mar 2023

Zrobiłabym jak pisze Wiola. Żywopłot, a dopiero przed nim nasadzenia.
Marcin89 09:33, 06 mar 2023

Judith napisał(a)

Huśtawka mi drogowskazem .
Ja tu widzę miejsce dla żywopłotu za drzewami.
Zagospodarowaniem drzew nie musisz się martwić - mogą sobie po prostu rosnąć w trawniku i będzie dobrze. U mnie w jednej częśći ogrodu na środku trawnika rosną 3 ogromne dęby .
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/239/2399062/original.jpeg
Dalej będę widział to wszystko co chcę oddzielić. Co innego dęby, co innego stare wiśnie i śliwy. No i kwestia trawnika, musiałbym tu wszytko zrywać i robić nowy, skoro to by był główny ogród, a nie schowany.

Potem sam pomyślałem, że jednak źle podałem te odległości, coś mi nie grało. Może jeszcze wcisnę tam żywopłocik Chociaż kopiąc pod te warzywa już zaczynały się korzenie drzew, takie dość grube.
Patrycja_KG_Lu 11:44, 06 mar 2023

Jeśli głosujemy to ja też jestem za odgrodzeniem tamtej części, z tym żeby użyć innej rośliny do tego. Niekoniecznie bym cały żywopłot robiła od brzegu do brzegu jednolity. Obok będzie już planowana jednolita ściana z bluszczu. Fajnie byłoby dodać jakaś kratkę pokrytą czymś pnącym i kwitnącym np. jak tu - https://pin.it/5Tk1LST. Czy dojście do części tamtej bedzie tylko poprzez ścieżkę Twoją koło budynku? Czy trzeba też w innym miejscu dać przerwę w żywopłocie? Może jakaś pergola nowoczesna?
Marcin89 12:08, 06 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jeśli głosujemy to ja też jestem za odgrodzeniem tamtej części, z tym żeby użyć innej rośliny do tego. Niekoniecznie bym cały żywopłot robiła od brzegu do brzegu jednolity. Obok będzie już planowana jednolita ściana z bluszczu. Fajnie byłoby dodać jakaś kratkę pokrytą czymś pnącym i kwitnącym np. jak tu - https://pin.it/5Tk1LST. Czy dojście do części tamtej bedzie tylko poprzez ścieżkę Twoją koło budynku? Czy trzeba też w innym miejscu dać przerwę w żywopłocie? Może jakaś pergola nowoczesna?
Właśnie kolejny "problem", brat chce zostawić tam przejście albo nawet przejazd na auto. Ale rozumiem, też chcą mieć przejście na tył. To już wyjdzie przy rozrysowaniu rabat. Gdyby kiedyś w rogu (koło czarnego blaszaka) chciał sam postawić wiatę na samochód, czy altanę, to prąd jest tam podciągnięty w ziemi. Czyli ta ściana też nie musi być od brzegu do brzegu.
Próbowałem tłumaczyć, że kiedyś jakby miał taki kawał jeździć do wiaty to na pewno nie po trawniku. A wtedy koszty są duże.
Patrycja_KG_Lu 13:33, 06 mar 2023

Garaż na graty i inne pierdoły (niekoniecznie samochód) się przydaje, więc jest realna szansa, że on się na taki pomysł zdecyduje. Wtedy wygodne dojście będzie potrzebne.

Jakie masz wymiary z tyłu obu działek mniej więcej? Chyba, że pisałeś, a mi umknęło. Pamietam, że przód 8 metrów, bok swój opisałeś widełkami, bo nie jest równoległy do budynku, a jak tył? Po wydzieleniu tych stref to jakie one wymiary mają? Może polać trawnika będzie za duża i warto będzie jakiś inny układ jednak zastosować.

Jakie podejście do ogrodu ma brat? Klasyczne polskie - trawnik i żywopłot dookoła czy jest trochę kwiatkolubny? Oprócz tej altany/garażu i miejsca dla dzieci ma jakieś potrzeby inne, które przy Twoim planowaniu musisz u siebie też uwzględnić?
Marcin89 13:47, 06 mar 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Garaż na graty i inne pierdoły (niekoniecznie samochód) się przydaje, więc jest realna szansa, że on się na taki pomysł zdecyduje. Wtedy wygodne dojście będzie potrzebne.

Jakie masz wymiary z tyłu obu działek mniej więcej? Chyba, że pisałeś, a mi umknęło. Pamietam, że przód 8 metrów, bok swój opisałeś widełkami, bo nie jest równoległy do budynku, a jak tył? Po wydzieleniu tych stref to jakie one wymiary mają? Może polać trawnika będzie za duża i warto będzie jakiś inny układ jednak zastosować.

Jakie podejście do ogrodu ma brat? Klasyczne polskie - trawnik i żywopłot dookoła czy jest trochę kwiatkolubny? Oprócz tej altany/garażu i miejsca dla dzieci ma jakieś potrzeby inne, które przy Twoim planowaniu musisz u siebie też uwzględnić?
Potem podam dokładnie.
Właśnie dogadaliśmy się, że te gospodarcze zostają i trzymamy tam graty, wspólnie. Przez moment był pomysł wyburzenia. Ale zrobienie od nowa to niesamowity koszt. Zostają jednak, ale po liftingu
Marcin89 16:37, 06 mar 2023

Patrycja_KG_Lu Wymiary podam tylko te co pamiętam. Teren za budynkami mieszkalnymi:
- 18 m długości do końca budynku gospodarczego, licząc od elewacji
- 20,5 m szerokości od lewej granicy brata do ściany budynku (brata 14 m, moje 7,5 m). Po czym jest ten uskok i bratu się zmniejsza szerokość o 4 m. Dalej jak widać. Cała szerokość na tyle (tam gdzie warzywnik) będzie około 27,5 m.

Podejście brata może i klasyczne, ale jest jeszcze bratowa Ostatnio gadaliśmy coś o drzewach na froncie między chodnikami, brat nie chce, a bratowa by chciała
pawel2806 17:53, 06 mar 2023

Jest takie przysłowie: Z rodziną naj...
Tak rzucę luźną propozycję: może jakiś espalier podsadzony niskim zywoployem, przed nim hortensje?