Ja odpowiem na 2gie,moje tuje mam posadzone około 75cm od ogrodzenia, nie ukrywam że mogłoby byc więcej
Graby potrzebują więcej miejsca zwłaszcza jeśli chcesz sadzić 2rzędy, w ogrodzie na wsi sadzonym w jednym rzędzie zachowałem odległość 1m od ogrodzenia,
W idealnej wersji piszą o metrze: to z podręcznika Rosemary Alexander. Niestety idealnie nie jest jak ma się takie wąskie fragmenty, coś o tym wiem, bo też muszę mniej niż metr zostawić.
To strasznie dużo. Kurde nie widzę tego 1 m pas za żywopłotem, 0,5 m żywopłot i z przodu znowu 1 m. To na rabatę prawie nic nie zostaje, bo już będzie opaska domu. Przy założeniu, że jest 4 m szerokości...
To są odległości niespotykane w ogrodach. Może za żywopłotem się zdarza, ale przed - nie spotkałam się z tym.
Pytanie, czy rozważasz opcję uniknięcia tego rodzaju dylematów i postawienie TU paneli drewnianych? Są pięknym tłem dla roślin.
Raczej nie, ten płot ma zaledwie 1,25 m i podmurówkę, która ma około 15 cm. Żywopłot mógłby być wyższy. Nie mówię od razu 3 m, ale do 2 m jak najbardziej.