Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:54, 28 maj 2024

SaskiaFarkas napisał(a)
Ładnie Marcin, ładnie. Rurki Pe 1cal ładnie ułożone. Faktycznie pełna profeska.
A róże piękne. To okrywowe?
Nie, to rabatowe
Marcin89 22:55, 28 maj 2024

edi75 napisał(a)
Ładne róże
Ogólnie też mi się podobają, a były kupione na próbę. Nie wiem gdzie je dam, póki co są w wąskim pasie z lawendą

Teraz wybrał bym inne odmiany, ale tak to jest jak się kupuje pod wpływem chwili.
Patrycja_KG_Lu 12:40, 29 maj 2024

Fajnie, że pokazujesz techniczną część ogrodowania. Sterowniki też już masz wybrane, kupione? Masz stałe ciśnienie wody? U nas masakra z tym w godzinach 18:30-21:30 w ostatnich dniach. Super wieści o czosnkach. Trzeba będzie zakupić te we właściwej odmianie jesienią…tylko gdzie?
Marcin89 14:30, 29 maj 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Fajnie, że pokazujesz techniczną część ogrodowania. Sterowniki też już masz wybrane, kupione? Masz stałe ciśnienie wody? U nas masakra z tym w godzinach 18:30-21:30 w ostatnich dniach. Super wieści o czosnkach. Trzeba będzie zakupić te we właściwej odmianie jesienią…tylko gdzie?
Sterownik kupiony czeka na podłączenie, mamy taki na 8 sekcji właśnie. Musimy dorobić gniazdko do podłączenia kabla i wpiąć kabelki z elektrozaworów. Ale to na spokojnie. Jak już posiejemy trawę, to można ręcznie puszczać zraszacze, tak często jak będzie trzeba. Potem już ustawi się jakiś harmonogram podlewania.

Stałe ciśnienie utrzymuje hydrofor ze zbiornikiem 50 l. To woda ze studni, bez ograniczeń mam nadzieję.

Czosnki na pewno kupię. Te w kocimiętkach podobają się mojej bratowej
Polon 20:50, 29 maj 2024

Witam się u Ciebie
Trafiłam tu w związku z nawadnianiem, przeczytałam, że planujesz podlewanie z węża z użyciem wody ze studni. Czy możesz napisać jak to będziesz sterować? Czy przy relatywnie małej wydajności przy podlewaniu ręcznym nie będzie za duże ciśnienie?
No i jeszcze pytanie o jakość wody- robisz jakieś badania? Będziesz podlewać tą wodą też uprawy?
Mam też studnię, ale mam obawy, czy można bezpiecznie lać na to, co będę jadła
Marcin89 12:21, 30 maj 2024

Polon napisał(a)
Witam się u Ciebie
Trafiłam tu w związku z nawadnianiem, przeczytałam, że planujesz podlewanie z węża z użyciem wody ze studni. Czy możesz napisać jak to będziesz sterować? Czy przy relatywnie małej wydajności przy podlewaniu ręcznym nie będzie za duże ciśnienie?
No i jeszcze pytanie o jakość wody- robisz jakieś badania? Będziesz podlewać tą wodą też uprawy?
Mam też studnię, ale mam obawy, czy można bezpiecznie lać na to, co będę jadła
Witam, witam Sterownik będzie kontrolował pracę zraszaczy i linii kroplujących. Podlewanie z węża może być przy kranie na tyle ogrodu i w dwóch dodatkowych miejscach, które właśnie robimy - przed tarasem u brata, u mnie z boku domu (tak by wpiąć węża na chwilę i podlać na spokojnie żywopłoty, czy rabaty w kostce brukowej, gdzie nie będzie nawodnienia).

Ciśnienie z hydroforu jest max. 4 bary, czyli tyle co w sieci wodociągowej. Wody wyleci tyle na ile jej pozwolisz. Używam dyszy prostej z regulacją strumienia lub pistoletu z kilkoma opcjami lania wody.

Badania wody jeszcze nie mam, ale faktycznie przydało by się. Pić tej wody nie zamierzam, ale podlewanie warzyw może okazać się zagrożeniem także. Póki co z innego źródła idzie woda.
Marcin89 12:27, 30 maj 2024

Teraz przyjrzałem się jeżówkom i mają takie plamy.

Czy to nie jest wirus mozaiki tytoniu?
Któregoś roku były plamki też i dodatkowo przędziorki, więc to je obwiniałem. A teraz początek sezonu i już te plamy?
Rojodziejowa 14:02, 30 maj 2024

U mnie to wygląda trochę inaczej - układa się w takie pierścienie jakby. Może u Ciebie to jakiś niedobór? Chloroza jakaś czy coś? Jak jesteś na FB to zapytaj na grupie jeżówkowej
Marcin89 14:07, 30 maj 2024

Rojodziejowa napisał(a)
U mnie to wygląda trochę inaczej - układa się w takie pierścienie jakby. Może u Ciebie to jakiś niedobór? Chloroza jakaś czy coś? Jak jesteś na FB to zapytaj na grupie jeżówkowej
Dziękuję za odp.
Marcin89 20:31, 30 maj 2024

Zobaczcie jaki mikrusy. Ale z nich wyrosną trawska na 2 m, sprawdzone info