Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 20:11, 30 mar 2023

LIDKA napisał(a)

Ładny Wasz domek jest.
Dziękuję Lidka Jako pierwsza to napisałaś, miło mi. Może nie jest to mega nowoczesny dom, ale wygląda całkiem ok. Teraz trzeba otoczenie równie ładne zrobić. Już czuję te zakwasy
Marcin89 20:14, 30 mar 2023

LIDKA napisał(a)
Marcin co do kostki. My mamy semerlocka tylko nazwy modelu nie pamiętam. 8 cm. Na podbudowie betonowej. Jeździmy osobówkami ale miałam już wywrotke załadowaną ziemią i koparka. Kostki nadal ok.

Też mam dojazd po gruncie. I mam jeszcze ptaki bo wybudowalłam dom na trasie odlotów i przylotów. Więc jesienią i wiosną mam całą zafajdaną. Myję karcherem raz na 2 lata. Kolor mam podobny do Twojego na schodach.
Jestem zadowolona.
Wiadomo, że trzeba dbać o kostkę, jak ktoś naniesie piachu to samo się nie sprzątnie. Najładniejsza zawsze świeżo umyta, mokra
Rojodziejowa 20:25, 30 mar 2023

Polbruk jest ok z relacji teścia brukarza.
Marcin89 20:48, 30 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Polbruk jest ok z relacji teścia brukarza.
Jesteście niezastąpieni Dziękuję!
Marcin89 19:35, 31 mar 2023

Dziś coś, co Tygryski lubią najbardziej, czyli planowanie Jeszcze nie roślin, ale...

Chodzi o kształt wjazdu z kostki brukowej i tym samym początek żywopłotu koło bramy przesuwnej.

Światło bramy 3 m, a podjazd przed domem szeroki na 5 m. Czemu tak? Bo brama dwuskrzydłowa uniemożliwiała by swobodny wjazd otwierając się na krótki dość podjazd (a mimo to projektanci tak zaplanowali), a dłuższa brama przesuwna nie zmieściła by się przy otwieraniu, bo jest tylko 13 m (a w tym skrzynki od mediów).

Najgorsze to, że brama i furtka będą metalowe z poprzeczkami poziomymi, a pozostałe ogrodzenie z paneli (czyli ażurowe). Więc chciał bym ten żywopłot jak najbliżej słupów bramy poprowadzić.

Może rysunek to rozjaśni.

Jeśli mam być szczery to głupio to wygląda, nigdzie tak nie widziałem. Ale jak zrobię podjazd z kostki szeroki na 5 m na prosto to 1 m z lewej i z prawej będą bez żywopłotu, czyli prześwit. No chyba, że tak też można?

Idealnie było by mieć bramę 5 m i taki sam podjazd. Ale tu zawsze coś jest nie tak, standard
Judith 19:42, 31 mar 2023

A dkaczego brama dwuskrzydłowa uniemożliwiałaby wjazd?
Marcin89 19:55, 31 mar 2023

Judith napisał(a)
A dkaczego brama dwuskrzydłowa uniemożliwiałaby wjazd?
Skrzydło przy 3 metrowej bramie miało by 1,5 m, a podjazd tylko 5 m według przepisów. Nawet robiąc dłuższy trzeba by wjechać pod sam dom prawie, by brama nie zahaczyła o tył samochodu. A samochody też są i krótsze i dłuższe, trzeba zakładać więcej miejsca.
Dorii 20:04, 31 mar 2023

Witam się i przyznaję do podglądania z ukrycia od jakiegoś czasu :⁠-⁠D

Czytałam trzy razy i nie kumam w czym problem.
Jaką bramę planujesz i dlaczego podjazd ma być taki szeroki?

Jak długi będzie podjazd?

Brama przesuwna 3m ma 6m razem z przeciwwagą czyli potrzebuje 6m na jej otwarcie.

Judith 20:11, 31 mar 2023

Marcin89 napisał(a)
Skrzydło przy 3 metrowej bramie miało by 1,5 m, a podjazd tylko 5 m według przepisów. Nawet robiąc dłuższy trzeba by wjechać pod sam dom prawie, by brama nie zahaczyła o tył samochodu. A samochody też są i krótsze i dłuższe, trzeba zakładać więcej miejsca.

Teraz jasne .
Zdecydowanie radzę bramę przesuwną. Jak pisze Dorii, 13 metrów to ponad dwa razy więcej niż potrzebujesz.

EDIT: Ja mam bramę przesuwną 5,5 m, a przeciwwaga ma chyba ze 3 metry. Zatem nie musi być nawet tak długa jak brama.
Marcin89 20:16, 31 mar 2023

Dorii napisał(a)
Witam się i przyznaję do podglądania z ukrycia od jakiegoś czasu :⁠-⁠D

Czytałam trzy razy i nie kumam w czym problem.
Jaką bramę planujesz i dlaczego podjazd ma być taki szeroki?

Jak długi będzie podjazd?

Brama przesuwna 3m ma 6m razem z przeciwwagą czyli potrzebuje 6m na jej otwarcie.

Cześć, a zapraszam do czytania

Brama szeroka na 3 m, cała z przeciwwagą ma mieć 4,5 m i wtedy się zmieści przy otwieraniu.

Podjazd szeroki na 5 m, długi na 5 m. To z projektu zagospodarowania. To jest minimum powierzchni na dwa samochody. Pewnie najczęściej będzie stał tylko jeden samochód, ale będzie swobodniejsze dojście z dwóch stron itd.

Do samego budynku jest 8 m, ale musi być przejście wzdłuż ściany. Miał być chodnik od ściany domu, pas zieleni oddzielający i dopiero podjazd. Ale pojedziemy po całości kostką brukową. Wtedy jest 8 m długości.