Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Judith 21:18, 17 lip 2024

Marcin89 napisał(a)
Trochę się zgubiłem. Te nowe z Albamaru nie wyglądają na Hameln? Bo łodygi czerwone i na boki?

Te ze zdjęć dla Joanny to Little Bunny i tylko jeden taki płaski, taki już był u mnie w rozmnażalniku.

W sumie racja - po zmarznięciu całe kępy odrosły, ten jeden to chyba po prostu obumarły środek. Jakby którejś zimy oberwał. To o tym Little Bunny.

Jeszcze jedno pamiętam - rok temu sadzonka Viridescens była taka rozłożona na boki. Ale w tym sezonie są nastroszone liście do góry. Aż mnie ciekawi z czego to wynika

Postęp prac jak zwykle wolny, ale i tak zadowalający

Tak, pisałam o nowych sadzonkach prezentowanych w doniczkach - ze raczej nie hameln z uwagi na kolor środka.
Natomiast przykład Twoich wylysialych (wysuszonych) w środku posłużył za uzasadnienie, ze wyłysienie (wysuszenie) nie jest przyczyną takiej gniazdowatosci, jaką prezentują nowe sadzonki
Marcin89 21:31, 17 lip 2024

Judith napisał(a)

Tak, pisałam o nowych sadzonkach prezentowanych w doniczkach - ze raczej nie hameln z uwagi na kolor środka.
Natomiast przykład Twoich wylysialych (wysuszonych) w środku posłużył za uzasadnienie, ze wyłysienie (wysuszenie) nie jest przyczyną takiej gniazdowatosci, jaką prezentują nowe sadzonki
Oczywiście każda doniczka z naklejką rozplenica japońska Hameln, nazwa po łacinie Kurde...
Judith 21:37, 17 lip 2024

Marcin, pewności nie mam, dlatego napisałam „raczej” . Jest nadzieja
Z drugiej strony - czy to istotne? Rozplenice wszystkie do siebie podobne . Ja mam nawet na jednej rabacie różne (choć wszystkie kupowane jako Hameln )
Marcin89 21:37, 17 lip 2024

Fajna ta jeżówka Butterfly Kisses
LIDKA 01:14, 18 lip 2024

Marcin, nie sugeruj sie liśćmi rozplenicy. Rozróżnić można dokładnie dopiero po kotkach.

Posadź bo i tak bedą ładne.
Ja z albamaru nie mialam pomyłek w Niczym nigdy.
Joann 01:19, 18 lip 2024

Lidko, spać nie możesz?
LIDKA 01:23, 18 lip 2024

Joann napisał(a)
Lidko, spać nie możesz?

Ano tak.... Tak jak Ty.
Marcin89 16:57, 18 lip 2024

Informacyjnie:
Nie polecam zakupów w sklepie internetowym plumeria.pl (Global Flowers).

Moja reklamacja jest w martwym punkcie. Odpisali na zgłoszenie, proponując zwrot roślin lub rabat 30% na kolejne zakupy. Odpisałem, że nie zamierzam nic odsyłać i płacić za kuriera ani nie planuję kolejnych zakupów. Poprosiłem o rabat (korektę) do bieżących zakupów, to niby nie można, bo kocimiętki były przecenione. To napisałem, by zrabatować rozplenice i cisza. Wykonałem kilkanaście połączeń na 2 numery i nikt nie odbiera. Jestem zagotowany już. Co za podejście do klienta.

Czy jak minęło 14 dni i reklamacja nie została rozwiązana w żaden sposób, to mogę mieć jakieś inne prawa?
Marcin89 17:04, 18 lip 2024

Przycinałem pierwszy raz kocimiętki po kwitnieniu. Chciałem zrobić dwie wersje na próbę i ocenić jak lepiej. Jak robicie u siebie?

Wyszły mi kępki bardzo mocno przycięte, średnio i dość wysoko.

Niektórych szkoda było ciąć, bo były już boczne pędy z kwiatami. Ale też dużo suchych końców. A pędy, które wybiły na dole są wybiegnięte, bo nie było tam światła.

Szałwie w rozmnażalniku przycięte nisko, prawie do zera. Na rabacie tak jak poniżej, bo były już rozgałęzienia, prawie nowe kwiatostany:
Judith 17:12, 18 lip 2024

Marcin, jest też opcja wysyłki na koszt odbiorcy.
Wówczas sklep zamawia w firmie kurierskiej odbiór przesyłki od Ciebie, Ty tylko przygotowujesz paczkę i przekazujesz kurierowi. Ja tak zwróciłam „sadzonki” róż.
Co do 14 dni to mówią o rozpatrzeniu reklamacji. Twoja została rozpatrzona, niestety niezgodnie z Twoimi oczekiwaniami…
Ja bym napisała, że zdecydowałam się jednak na zwrot i proszę, by zamówili w firmie kurierskiej odbiór przesyłki.