Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:57, 18 lip 2024

Judith napisał(a)
Marcin, jest też opcja wysyłki na koszt odbiorcy.
Wówczas sklep zamawia w firmie kurierskiej odbiór przesyłki od Ciebie, Ty tylko przygotowujesz paczkę i przekazujesz kurierowi. Ja tak zwróciłam „sadzonki” róż.
Co do 14 dni to mówią o rozpatrzeniu reklamacji. Twoja została rozpatrzona, niestety niezgodnie z Twoimi oczekiwaniami…
Ja bym napisała, że zdecydowałam się jednak na zwrot i proszę, by zamówili w firmie kurierskiej odbiór przesyłki.
Rozpatrzona tak, ale nie zakończona. Ale jak mam się dogadać jakkolwiek, skoro nie odpisują ani nie można się dodzwonić. Ja tych sadzonek nie spisałem na starty, podzielę je i posadzę normalnie. Zadbam o nie i wyprowadzę na prostą Ale chciałem rekompensatę za jakość tych roślin.
Judith 19:55, 18 lip 2024

No wiadomka, ze nie zakończona. Ale pisałeś o 14 dniach, a w czasie 14 dni ma być rozpatrzona. I była. Odwołania to już kolejne etapy.
Jak nie odpisują, to będzie ciężko. Można u rzecznika praw konsumenta interweniować, ale to droga przez mękę. Ja od miesięcy się użeram z firmą Venezia w sprawie reklamacji butów. Sprawa ciągnie się od listopada... W całym swoim ponadpółwiecznym życiu nie spotkałam się z takim lekceważeniem klienta, jego praw i dbałości o jakość produktu... Masakra... U mnie akurat odpisują, ale co z tego, skoro to dyskusja jak z własna du..ą.
Marcin89 21:44, 18 lip 2024

Judith napisał(a)
No wiadomka, ze nie zakończona. Ale pisałeś o 14 dniach, a w czasie 14 dni ma być rozpatrzona. I była. Odwołania to już kolejne etapy.
Jak nie odpisują, to będzie ciężko. Można u rzecznika praw konsumenta interweniować, ale to droga przez mękę. Ja od miesięcy się użeram z firmą Venezia w sprawie reklamacji butów. Sprawa ciągnie się od listopada... W całym swoim ponadpółwiecznym życiu nie spotkałam się z takim lekceważeniem klienta, jego praw i dbałości o jakość produktu... Masakra... U mnie akurat odpisują, ale co z tego, skoro to dyskusja jak z własna du..ą.
Też pomyślałem o rzeczniku praw konsumenta. Dlaczego ktoś ma mnie zmuszać do zwrotu towaru lub kolejnych zakupów. Odmówiłem. A na moją propozycję nie odpisują.
Marcin89 22:14, 18 lip 2024

Zapisuję sobie jako notatkę z kalendarza ogrodnika

Drugie cięcie żywopłotu grabowego,18 lipca 2024, wysokość poziomego cięcia 32 cm. Plus skrócenie pędów wystających na boki.

Angelika95 12:31, 19 lip 2024

Graby wyglądają super, zrębka też dodała im wyglądu.

Sadzonki też ładne, kupowałam rozplenice i też były takie jak u Ciebie, teraz są już normalne.

Moje kocimiętki tnę nisko, podobnie jak szałwie, ale później robią się bardzo duże, rozgałęzione
LIDKA 12:41, 19 lip 2024

14 dni to sprzedawca ma na poinformowanie klienta o decyzji co reklamacji.
drogi są dwie
albo gwarancja albo niezgodność towaru z umową- wada istotna.

Obie drogi dość trudne w przypadku roślin.

Gwarancji udziela producent a za ten drugi tryb odpowiada sprzedawca czyli sklep.

Rok termu znowelizowano ustawę o ochronie praw konsumenta.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/

Marcin89 15:32, 19 lip 2024

Angelika95 napisał(a)
Graby wyglądają super, zrębka też dodała im wyglądu.

Sadzonki też ładne, kupowałam rozplenice i też były takie jak u Ciebie, teraz są już normalne.

Moje kocimiętki tnę nisko, podobnie jak szałwie, ale później robią się bardzo duże, rozgałęzione
Mam takie samo zdanie co do grabów i zrębki.

Z sadzonek szałwii i krwawnicy zrobiłem już sadzonki pędowe

To chyba trochę za długo czekałem z cięciem kocimiętek, bo cały czas były kwiaty na rozgałęzieniach. A teraz chyba lepiej nisko ściąć, bo nie ma tych wiotkich pędów. To dziwne, że tyle lat nie miałem kocimiętki.

Marcin89 15:35, 19 lip 2024

LIDKA napisał(a)
14 dni to sprzedawca ma na poinformowanie klienta o decyzji co reklamacji.
drogi są dwie
albo gwarancja albo niezgodność towaru z umową- wada istotna.

Obie drogi dość trudne w przypadku roślin.

Gwarancji udziela producent a za ten drugi tryb odpowiada sprzedawca czyli sklep.

Rok termu znowelizowano ustawę o ochronie praw konsumenta.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/
No właśnie nikt z obsługi sklepu nie odbiera telefonu ani maili. Porażka.
Polon 22:03, 19 lip 2024

Marcin, szkoda zdrowia drobiazgi. Skoro cena roślinek nie była wysoka i widzisz, że dasz radę je wyprowadzić „na ludzi”, to nie psuj sobie radości z ogrodu.
Graby wyglądają świetnie, ładnie się zagęściły
Marcin89 22:09, 19 lip 2024

Polon napisał(a)
Marcin, szkoda zdrowia drobiazgi. Skoro cena roślinek nie była wysoka i widzisz, że dasz radę je wyprowadzić „na ludzi”, to nie psuj sobie radości z ogrodu.
Graby wyglądają świetnie, ładnie się zagęściły
Właśnie jedne kocimiętki lepsze, drugie mizerne nadal. Dziś wszystko wyskubałem z chwastów, bo nie mogłem już patrzeć. Raczej nie popuszczę, nie mają prawa kazać mi odsyłać ani tym bardziej olać. A olewają właśnie.

Graby po cięciu wyglądają znowu chudo. Ale z daleka wyglądają już jak wąski szpaler To dla ich dobra. Gorsze jest to, że złapały miejscami grzyba. Chyba przesadziłem z wodą, zawsze coś poszło na liście. Teraz będę pryskać.