Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:07, 01 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin sadż, im bedzie lepiej w zaściłkowanej ziemi niż w tych doniczkach i jałowym torfie. usuń go ile dasz radę.

Zobaczysz że w przyszłym sezonie będą nie do poznania.
Lidka nie uwierzysz, plan był na ten tydzień, ziemia przekopana, rośliny gotowe. A tu dopadł mnie jakiś wirus i muszę w domu siedzieć! To mój koszmar

Rozplenice podzielę na rabaty z różnych dostaw. W razie czego będzie to samo w danej grupie.

Ale chcę też dzielić rośliny na 2,3 sadzonki. Tak to zrozumiałaś? Termin jest nieodpowiedni.
Marcin89 18:18, 01 sie 2024

A w sumie wstawię bazgroły moje. Któregoś wieczoru myślałem ze setny raz o układzie roślin w wąskich rabatach.

Stanowisko jest słoneczne, mniej więcej od godziny 14 jest już słońce.

Ogólnie szkielet to kulki thujowe, mocno myślę nad Danica lub Mirjam - ale to zależy czy będzie obok sesleria, czy nie. Do seslerii bym dał ciemne kulki, do kocimiętki i szałwii pasują i ciemne i złociste. A do rozplenicy znowu złociste.

Brat to w ogóle by dał same kulki, ale mu tłumaczę, że to jest nudne i mdłe. Nie tak widzę ogród...

Szerokość tutaj to 1,5 m, a długość około 4,5 m.

Zaraz wrzucę bazgroły z opisami.

Marcin89 18:22, 01 sie 2024

1. Tutaj opcja bez rozplenic.

Pomarańczowe to kulki thujowe, żółte to sesleria, a fioletowe kocimiętki.
Marcin89 18:23, 01 sie 2024

2. W tej wersji jest mniej kulek thujowych (zielony kolor), pomarańczowe to seslerie i fioletowe kocimiętki. Tu chyba zbyt mało roślin wyrysowane względem powierzchni.
Narsilia 18:26, 01 sie 2024

Jak dla mnie opcja nr 1, a z zakupami tak jak pisze Lidka jak tylko będziesz w stanie to sądź wszędzie będzie lepiej niż w tych doniczkach które momentalnie przesychaja , rozplenicr posadz na różnych rabatach i w przyszłym sezonie napewno będą dużo ładniejsze
Marcin89 18:27, 01 sie 2024

3. Tu wersja z rozplenicami Hameln, kolor zielony jasny. Ciemny zielony to thuje, żółty seslerie, a malinowy to kocimiętki.
Marcin89 18:31, 01 sie 2024

Wybaczcie za brak spójności w kolorach. Rysowałem to grubo po 23, więc już nawet nie myślałem logicznie A rysunki miały być tylko dla mnie haha.

Wrzucę foto bez niczego, gdyby ktoś chciał porysować

Trzeba zgrabnie ominąć właz do studzienki kanalizacyjnej. Trochę go widać.
Marcin89 18:31, 01 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Jak dla mnie opcja nr 1, a z zakupami tak jak pisze Lidka jak tylko będziesz w stanie to sądź wszędzie będzie lepiej niż w tych doniczkach które momentalnie przesychaja , rozplenicr posadz na różnych rabatach i w przyszłym sezonie napewno będą dużo ładniejsze
Klaudia, mam jeszcze wersję 2 i 3
Narsilia 20:05, 01 sie 2024

Haha byłam za szybka i tak zostaję przy bramce nr 1
Rojodziejowa 20:19, 01 sie 2024

Ja to z tych asymetrię lubiących i dałabym jakoś tak rozrzucone, pewnie na żywo bym to poukładała i dopiero posadzila, żeby z każdej strony mi pasowało, ale chodzi mi o odrobinę grupowanie tych roślin.