Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 20:31, 01 sie 2024

Mam to samo zdanie o rozplenicach co Lidka.
Brat kupił też takie jak te twoje z tym gniazdem a za rok zarosły i były nie te same.
Te doniczki są za małe, one mają duży system korzeniowy.Szybko w nich przysychają, stąd żółte liście.

Dla mnie wersja Asi
NowaKiKi 20:56, 01 sie 2024

Dla mnie również wersja Asi
Marcin89 21:57, 01 sie 2024

Kurcze zawsze mam to samo, czyli nie jestem pewny tych swoich wersji.

Asia, dziękuję za pomoc Rzadko ktoś się decyduje na "projekt". Pamiętam jak Pani Danusia rysowała na szybko rabaty w dedykowanym wątku.

Co do wersji Asi to rozumiem to grupowanie. Ale trzeba zauważyć, że wszystkie rośliny mają jednakowe średnice na rysunku. A w realu nie.

Na końcu rabaty miały by wejść 3 rośliny, w tym dwie seslerie. A ja zakładam na seslerię 70 cm, więc już by było za wąsko (2 seslerie to 1,4 m, a rabata 1,5 m). Muszę pogłówkować.

W ogóle te 3 rozplenice chciałem tu na bank, bo po południu będzie je ładnie słońce podświetlało. A po drugie będą w rabacie obok. Akurat tej nie wrzucałem dawno, a powinienem, bo to ma razem współgrać

Z kolei nie umiem pogodzić rozplenic z tymi kulkami w tej wąskiej. Jak bym nie rysował, tak źle. Stąd dylematy. Na pewno będzie ustawianie doniczek - tylko pustych raczej. Iglaków nie kupuję, bo nie wiem ile w końcu. Ani czy zielone, czy złociste.

A od układu w wąskiej chciałem uzależnić środek. Zaraz dodam foto.

Marcin89 21:59, 01 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Mam to samo zdanie o rozplenicach co Lidka.
Brat kupił też takie jak te twoje z tym gniazdem a za rok zarosły i były nie te same.
Te doniczki są za małe, one mają duży system korzeniowy.Szybko w nich przysychają, stąd żółte liście.

Dla mnie wersja Asi
Tylko, czy dzielenie teraz przetrwają. Nawet ostatnio Patrycja pytała o dzielenie traw o tej porze roku i wyszło, że lepiej nie.

O kurde, brat też ogrodnik
Marcin89 22:00, 01 sie 2024

Narsilia napisał(a)
Haha byłam za szybka i tak zostaję przy bramce nr 1
Ok, głos zaliczony
Marcin89 22:00, 01 sie 2024

NowaKiKi napisał(a)
Dla mnie również wersja Asi
Dziękuję za opinię Czekam na zdjęcia Twojego frontu, tam gdzie tetrisy były
Wiolka5_7 22:11, 01 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Tylko, czy dzielenie teraz przetrwają. Nawet ostatnio Patrycja pytała o dzielenie traw o tej porze roku i wyszło, że lepiej nie.

O kurde, brat też ogrodnik

Moim zdaniem przetrwają ,ale już nie będą zdobić w tym sezonie. Bo trzeba by je najlepiej przyciąć.
Najlepiej poczekać do wiosny jak Ci się nie spieszy.

No wiesz brat bliźniak więc genów nie oszukasz
Marcin89 22:17, 01 sie 2024

Mówimy o takim układzie trzech rabat, pomiędzy nimi chodniki do furtek.

Rysunki stare, wtedy co chciałem obwódki z cisów. Ale już nie chcę (przy brzegu beton, wąsko by kombinować z obwódkami).

Obecnie rabaty puste, z wyjątkiem środkowej gdzie jest magnolia Alexandrina.
Marcin89 22:19, 01 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Moim zdaniem przetrwają ,ale już nie będą zdobić w tym sezonie. Bo trzeba by je najlepiej przyciąć.
Najlepiej poczekać do wiosny jak Ci się nie spieszy.

No wiesz brat bliźniak więc genów nie oszukasz
Właśnie mam obsuwę, bo front miał być już gotowy. A gdzie żywopłoty itd. Nie dam rady wszystkiego zrobić na jesień. A na wiosnę i tak duże rabaty zostaną (standard z moim planowaniem i czasem)
Patrycja_KG_Lu 22:20, 01 sie 2024

U mnie sesleria sadzona w zeszłym sezonie z pojemników P9 ma już w średnicy max. 70-80 cm.

Plan Asi fajny, do dopasowania rozmiarami. Z Danicami u mnie dziewczyny ostrzegały, że planować dla nich metr, dlatego skorzystałam z polecenia Hani i dałam Hoseri, które ma być mniejsze.

A nie chcesz podobnego połączenia jak u mnie? Czyli dołożyć jeszcze Caradonnę Compact? Kocimiętki super, u mnie niskie, ale mega szerokie rosną, ale to dopiero szałwia daje spektakularny kontrast z zielenią seslerii.