Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 23:11, 01 sie 2024

Judith dobrze radzi. Ja kupiłam połowe potrzebnych miskantów Malepartus na front. Wsadzę w co drugie miejsce docelowe, a wiosną jak radziły dziewczyny i artykuł Danusi podzielę.
Wiolka5_7 23:13, 01 sie 2024

Marcin wyśpij się a jutro pomyślisz
Pięknych snów!
Marcin89 23:15, 01 sie 2024

Judith napisał(a)
Marcin, posadź w miejsce docelowe i potem - wiosną - z tego docelowego odkroisz polowe czy więcej i sobie podzielisz. Po co sadzić w tymczasowe miejsce?
Już tłumaczę. Jedne rozplenice miały być na front. Zamówiłem z myślą, że każdą podzielę na pół i będzie tyle ile chcę.

A kolejne sztuki do wysadzenia gdzieś w gruncie - żeby rosły i je podzielę wiosną zapewne.

A ten front to bym chciał już docelowo robić - a to wiąże się z podziałem roślin teraz. Czy warto ryzykować nikt nie powie.

I ostatnia kwestia - czemu nie na rabaty docelowe? Bo nie są gotowe. Ziemia nie wzbogacona, układ roślin nie ustalony, drzewa nie posadzone. Gdy przestanę trzymać się planu, to dopiero bałagan zrobię. Gdyby były drzewa, można by mieć punkt odniesienia. A tak posadzę na oślep i na bank będzie do przesadzenia. Te sadzonki brzydkie rozplenic bardzo mnie do nich zniechęciły. Więc nie zaplanuje teraz gdzie je dam.
Marcin89 23:20, 01 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Judith dobrze radzi. Ja kupiłam połowe potrzebnych miskantów Malepartus na front. Wsadzę w co drugie miejsce docelowe, a wiosną jak radziły dziewczyny i artykuł Danusi podzielę.
No tak, teraz rozumiem. A do tego trzeba mieć dobry plan nasadzeń.A ja go nie mam wcale - wszystko znowu jest do góry nogami
Judith 23:22, 01 sie 2024

Odpowiem: nie warto ryzykować. Skoro docelowych rabat brak to i podział teraz bezzasadny. Wiosenny podział to będzie 100% powodzenia. No i najlepiej nie robić zakupów, gdy rabata niegotowa, ale takie rady post factum są mało warte, wiem .
Marcin89 23:22, 01 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Marcin wyśpij się a jutro pomyślisz
Pięknych snów!
Fakt, mam taki mętlik w głowie, że już jutro odpiszę na Twój poprzedni post. Od natłoku myśli nie można usnąć. Dobranoc
Patrycja_KG_Lu 23:24, 01 sie 2024

Może powiększ rozmnażalnik albo zwolniło Ci się miejsce w warzywniku (np. po ogórkach/fasolce)? Chociaż z drugiej strony w szkółkach wiele miesięcy rośliny są w doniczkach zanim się sprzedadzą i żyją.
Marcin89 23:25, 01 sie 2024

Judith napisał(a)
Odpowiem: nie warto ryzykować. Skoro docelowych rabat brak to i podział teraz bezzasadny. Wiosenny podział to będzie 100% powodzenia. No i najlepiej nie robić zakupów, gdy rabata niegotowa, ale takie rady post factum są mało warte, wiem .
Tak już jest. Stopniowo kupowałem rośliny na front, by wpaść i sadzić. Kto by pomyślał, że kocimiętki i rozplenice przyjdą takie słabe. A potem zaczęły się moje problemy zdrowotne i upały. A ja z tych narwanych - teraz ziemia czysta, odchwaszczona, tylko sadzić. To znowu nie mogę...

Edit:
A do tego kupuję rośliny w czasie ich najlepszej fazy wzrostu, teraz były szałwie, jeżówki, kocimiętki i krwawnice. Zaczął się sezon na rozplenice - to za nimi zaglądam. Chyba większość z nas to ma
Marcin89 23:26, 01 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Może powiększ rozmnażalnik albo zwolniło Ci się miejsce w warzywniku (np. po ogórkach/fasolce)? Chociaż z drugiej strony w szkółkach wiele miesięcy rośliny są w doniczkach zanim się sprzedadzą i żyją.
Tak, rozważam miejsce po cebuli. A rośliny trzymam w kuwetach z wodą, jak Lidka radziła i jest ok
olciamanolcia 11:06, 02 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
3. Tu wersja z rozplenicami Hameln, kolor zielony jasny. Ciemny zielony to thuje, żółty seslerie, a malinowy to kocimiętki.

hamelny i seslerie przedzieliłabym kocimiętkami-najdą na siebie i nie będzie ładnie