Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Juzia 08:02, 27 sie 2024

A gdzie kupowałeś te brzozy? Może być na priv
Jakoś dziwnie znajomo wyglądają mi te szczepienia! Hahaha!
Jak Ci się chce to u mnie na wątku była cała afera w 2016r o brzozy Doorenbos i ich szczepienia Nawet Danusia się wypowiadała i kilka cennych info ogólnie o szczepieniach tam było. Od str. 890
olciamanolcia 08:21, 27 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
A tak wyglądają pnie platanów. Po co jest to zgrubienie? To wygląda jak cięcie u brzóz, tylko już zarosło wraz z grubieniem pnia.

Zobaczcie na szyjkę korzeniową na ostatnim foto. Muszę to miejsce schować w ziemi, ale ile? Boję się dać za głęboko

Moje platany były proste jak kij od szczotki
nie miały takich kolan. to juz sie nie wyprostuje. Musisz im dać solidne kije.

Mój klon bordowy tak wygladał-jak go kupowałam to mi ogrodnik powiedział ,ze smiało mogę go posadzić az to tego zgiecia-tak zrobiłam
Odnośnie ambrowców-moja rosną oddalone o 6,5 metra od budynku
Marcin89 09:03, 27 sie 2024

Juzia napisał(a)
A gdzie kupowałeś te brzozy? Może być na priv
Jakoś dziwnie znajomo wyglądają mi te szczepienia! Hahaha!
Jak Ci się chce to u mnie na wątku była cała afera w 2016r o brzozy Doorenbos i ich szczepienia Nawet Danusia się wypowiadała i kilka cennych info ogólnie o szczepieniach tam było. Od str. 890
Szkółka roślin w Wierzawicach, koło Leżajska. Dziewczyny radzą je głębiej posadzić. Wtedy też podkładki będzie tylko parę cm.

Z perspektywy czasu - posadziła byś takie, czy kupiła nowe?
Marcin89 09:06, 27 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

Moje platany były proste jak kij od szczotki
nie miały takich kolan. to juz sie nie wyprostuje. Musisz im dać solidne kije.

Mój klon bordowy tak wygladał-jak go kupowałam to mi ogrodnik powiedział ,ze smiało mogę go posadzić az to tego zgiecia-tak zrobiłam
Odnośnie ambrowców-moja rosną oddalone o 6,5 metra od budynku
No to lipa, bo ja już posadziłem. Do ukrycia tych kolan potrzeba by z 10 cm głębiej sadzić. Jedni piszą, że można, inni, że nie.

Dzięki za info o ambro
Marcin89 09:10, 27 sie 2024

Juzia napisał(a)
Marcin... te brzozy to jeszcze nic!
Moje były w o wiele gorszym stanie. Tak wykrzywione, że wszyscy na forum kazali mi je odsyłać!
Tylko sprzedawca nie chciał przyjąć... i posadziłam i rosną ALE! U jednej widać na samym dole kawałek innego pnia, a u drugiej z podkładki rosną dziczki Taki mały zonk.

Platany też tak brzydko zaszczepione...
Ci szkółkarze to straszne partacze czasami
Z 1 cm głębiej niż w doniczce możesz posadzić. Więcej nie bardzo.
A tutaj co masz na myśli? Miejsce szczepienia na górze? Kolanka po obciętych pędach na pniu? Czy te duże zgięcia na dole pni?
Juzia 09:10, 27 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

A kiedy to było?
Nie udusił się jeszcze?

To wszystko zależy na jakiej wysokości jest szczepienie. Bo nie można zakopać 20cm pnia! A takie wysokie szczepienia widziałam
Mi też szkółkarz wciskał kit, że do szczepienia mam zakopać... czyli jakieś 15cm. Nie posłuchałam i zasypałam tylko 5cm głebiej niż brzoza była w doniczce.
Ogólnie to jest taka zasada, że szczepienie u drzewek powinno być 5-10cm nad ziemią... ale to przy prawidłowym niskim szczepieniu a nie przy takich cudakach jak teraz robią

Trzeba dobrze oglądać przy zakupie. Gorzej jak się kupuje online...

Juzia 09:21, 27 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Szkółka roślin w Wierzawicach, koło Leżajska. Dziewczyny radzą je głębiej posadzić. Wtedy też podkładki będzie tylko parę cm.

Z perspektywy czasu - posadziła byś takie, czy kupiła nowe?

A to już widzę więcej szkółek oferuje takie brzydale! Świat schodzi na psy

Ile głębiej chcesz sadzić??? Na jakiej wysokości masz te szczepienia w brzozach?
Bo to ważne!
Żebyś nie udusił.
Bo niby będzie ok przez parę lat... a później nagle zdechnie.

Ta co puszcza mi odrosty od korzenia... to bym wywaliła od razu! Denerwuje mnie ciągłe przycinanie tego badziewia!
Ta co ma pień zwykłej brzozy od dołu... mozna to łatwo zakryć jakąś trawą czy innym berberysem np Zalezy co kto chce. Jak potrzeba ładnego pnia i będzie na widoku od samego dołu... no to nie posadzisz takiego szczepienia, bo lipa

Marcin89 09:57, 27 sie 2024

Juzia napisał(a)

A to już widzę więcej szkółek oferuje takie brzydale! Świat schodzi na psy

Ile głębiej chcesz sadzić??? Na jakiej wysokości masz te szczepienia w brzozach?
Bo to ważne!
Żebyś nie udusił.
Bo niby będzie ok przez parę lat... a później nagle zdechnie.

Ta co puszcza mi odrosty od korzenia... to bym wywaliła od razu! Denerwuje mnie ciągłe przycinanie tego badziewia!
Ta co ma pień zwykłej brzozy od dołu... mozna to łatwo zakryć jakąś trawą czy innym berberysem np Zalezy co kto chce. Jak potrzeba ładnego pnia i będzie na widoku od samego dołu... no to nie posadzisz takiego szczepienia, bo lipa
Raz mam ochotę posadzić i z głowy. A raz zaczynam się wahać.

Do miejsca szczepienia jest 14 cm. Zakładając wysokość minimalną 5 cm nad ziemią miejsca szczepienia, to mogę 9 cm zakopać.

Brzozy będą gdzieś 2 m od brzegu rabaty. Powinny tam być hortki i trawy. Z przodu byliny. Czyli tylko w zimie widoczne te doły pni albo i nie.
Juzia 10:05, 27 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Raz mam ochotę posadzić i z głowy. A raz zaczynam się wahać.

Do miejsca szczepienia jest 14 cm. Zakładając wysokość minimalną 5 cm nad ziemią miejsca szczepienia, to mogę 9 cm zakopać.

Brzozy będą gdzieś 2 m od brzegu rabaty. Powinny tam być hortki i trawy. Z przodu byliny. Czyli tylko w zimie widoczne te doły pni albo i nie.

Eeeee! Nie jest źle!
Na fotkach wydawały się dłuższe te podkładki!
A jak brzozy mają być w środku rabaty to już w ogóle się nie martw i sadź!
Dla swojego spokoju ducha możesz nawet więcej nad ziemią zostawić a zakopać tylko te 5-6cm.

Zrobię zaraz fotkę swojej brzozie, gdzie ciut widać ten pień od brodawkowatej to sobie zobaczysz jak to wygląda
Marcin89 10:42, 27 sie 2024

Dziękuję Juzia, jestem w szoku po tym co zobaczyłem. Jedno to jakie były sadzonki, a drugie jak ten pień się wyprostował.

Chyba posadzę te moje, przyciągnę pień do palika, schowam podkładkę, bo mam przecież piach, nie powinna się udusić

A w kwestii platanów, z daleka wyglądają ok. Nie mam wyczulenia na tym punkcie, że drzewo ma być idealne. Daliśmy tymi zgięciami w kierunku tyłu rabaty, jednakowo. A jak to zarośnie, to też nie będzie widać. Te drzewa z kolei 1,2 m od brzegu rabaty.