Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Angelika95 22:35, 25 sie 2024

Marcin, ja czytam dyskusję, ale nie znam się na drzewach kompletnie, więc nic się nie odzywam
Zana 22:42, 25 sie 2024

Dobry wieczór Marcinie, witam się w Twoim wątku Podczytuję po cichu jak zaczyna powstawać ogród młodego, pełnego ogrodowego entuzjazmu człowieka Podoba mi się obsadzenie frontu, fajnie że te kulki są takie porozrzucane po rabatach a nie równiutko pod linijkę. Jak urosną i zakwitną posadzone pomiędzy nimi byliny będzie super.
Pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie odnośnie ambrowców na froncie. Niestety przychylam się do opinii dziewczyn, że to może nienajlepszy pomysł. To docelowo duże i piękne drzewa. Zastanów się czy nie skoda ich tak okaleczać cięciem? Ile dasz radę ciąć? Ile lat dasz radę utrzymać je w ryzach? Posadziłabym je na tyłach, masz tam dużo miejsca. I fajnie, że są dwa. Wcale nie muszą rosnąć obok siebie. Może jeden po jednej stronie działki a drugi po drugiej? I niekoniecznie na tej samej wysokości. Niesymetrycznie. Wokół nich utworzysz rabaty a one będą super elementem spinającym. Takie powtórzenie.
Marcin89 22:45, 25 sie 2024

Judith napisał(a)
Ja nie dawałabym tam drzewa w ogóle
Jak to? Ogród bez drzew? Zero cienia, taka pustynia? Do tego obok nagrzany podjazd z kostki?

Inna propozycja to była śś, ale ona to już w ogóle szeroka. A jak zrobi się szeroka i będę ciał boki to straci swój urok.

Jestem skłonny zaryzykować z tym ambrowcem. Nigdy nie wiadomo jak u mnie będzie rósł. Jak za 5, 10 lat nie dam rady z cięciem lub coś innego, jestem w stanie go wymienić na coś innego. Nie będę jeszcze taki stary
Zana 22:48, 25 sie 2024

A i jeszcze dodam, że w dzisiejszych warunkach klimatycznych, kiedy nawiedzają nas nawałnice z silnymi wiatrami, wręcz huraganowymi trochę niebezpiecznie mieć takie duże drzewa blisko domu. U nas kilka lat temu wichura powaliła ogromną starą sosnę. Ułamało ją na wysokości około metra. Byłam w szoku, że tak złamało takie wielkie drzewo. Na szczęście oprócz uszkodzenia bramy i bałaganu nic wielkiego się nie stało.
Marcin89 22:50, 25 sie 2024

Zana napisał(a)
Dobry wieczór Marcinie, witam się w Twoim wątku Podczytuję po cichu jak zaczyna powstawać ogród młodego, pełnego ogrodowego entuzjazmu człowieka Podoba mi się obsadzenie frontu, fajnie że te kulki są takie porozrzucane po rabatach a nie równiutko pod linijkę. Jak urosną i zakwitną posadzone pomiędzy nimi byliny będzie super.
Pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie odnośnie ambrowców na froncie. Niestety przychylam się do opinii dziewczyn, że to może nienajlepszy pomysł. To docelowo duże i piękne drzewa. Zastanów się czy nie skoda ich tak okaleczać cięciem? Ile dasz radę ciąć? Ile lat dasz radę utrzymać je w ryzach? Posadziłabym je na tyłach, masz tam dużo miejsca. I fajnie, że są dwa. Wcale nie muszą rosnąć obok siebie. Może jeden po jednej stronie działki a drugi po drugiej? I niekoniecznie na tej samej wysokości. Niesymetrycznie. Wokół nich utworzysz rabaty a one będą super elementem spinającym. Takie powtórzenie.
Dobry wieczór, bardzo mi miło W kwestii drzewa to już sam mam mętlik,czy dobrze, że go kupiłem. Posadzenie z tyłu było by możliwe, gdybym nie układ ogrodu jaki już jest. Tzn. nie widzę dwóch takich miejsc, żeby posadzić. Nie dam go w trawniku byle gdzie, to warzywnik, tu orzech włoski itd. Jeden by spokojnie wszedł, a co z drugim? Przemeblowanie układu drzew na już wyznaczonych rabatach też mi nie wychodzi. No nie ma jak.

Edit:
U mnie nie ma u prawej i lewej strony. Jest tylko rabata na wprost i na lewo.
Judith 22:54, 25 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Jak to? Ogród bez drzew? Zero cienia, taka pustynia? Do tego obok nagrzany podjazd z kostki?

Inna propozycja to była śś, ale ona to już w ogóle szeroka. A jak zrobi się szeroka i będę ciał boki to straci swój urok.

Jestem skłonny zaryzykować z tym ambrowcem. Nigdy nie wiadomo jak u mnie będzie rósł. Jak za 5, 10 lat nie dam rady z cięciem lub coś innego, jestem w stanie go wymienić na coś innego. Nie będę jeszcze taki stary

No Marcin… A gdzież ja piszę, że masz mieć ogród bez drzew?? Ja piszę tylko o tych konkretnych frontowych rabatach.
LIDKA 06:48, 26 sie 2024

Sadź te ambrowce i sie nie zastanawiaj.

Dobrze opalikuj. Nie ma co patrzeć na daleką przyszłość bo wtedy nic bym nie posadziła.

Bedziesz ciąć a jak już braknie sił to raz w roku weźniesz kogoś do pomocy i też obetniesz.
Ja sie licze z tym że mam drzewa duże i za gęsto i może jakieś bedę musiała kiedyś wywalić.

A zresztą.....życie przynosi takie niespodzianki że ja nie wiem czy za rok bedę miała jeszcze ogród.

Marcin89 07:10, 26 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Sadź te ambrowce i sie nie zastanawiaj.

Dobrze opalikuj. Nie ma co patrzeć na daleką przyszłość bo wtedy nic bym nie posadziła.

Bedziesz ciąć a jak już braknie sił to raz w roku weźniesz kogoś do pomocy i też obetniesz.
Ja sie licze z tym że mam drzewa duże i za gęsto i może jakieś bedę musiała kiedyś wywalić.

A zresztą.....życie przynosi takie niespodzianki że ja nie wiem czy za rok bedę miała jeszcze ogród.

Trochę się zestresowałam tym wszystkim. Budziłem się w nocy (normalnie śpię jak zabity). Nastroju brak.

Ale co tam ja, widzę masz jakiś problem. Od paru dni były niepokojące sygnały, ale nie miałem śmiałości zapytać. Nadal nie mam. Ale wierzę, że będzie ok i ogród będziesz miała
Zana 07:36, 26 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Trochę się zestresowałam tym wszystkim. Budziłem się w nocy (normalnie śpię jak zabity). Nastroju brak.

O rany, sorry że Cię tak tu nastraszyłyśmy
Nie ma powodu do braku nastroju Dzisiaj dokopałam się do ładnych zdjęć o poranku z nowym trawnikiem, super kawał roboty I już trochę lepiej wiem jaki jest docelowy układ na tyłach. Masz dwa piękne drzewa, spokojnie sobie jeszcze przemyśl, popatrz, podumaj. Nie spieszy się. Podejmiesz decyzję. Nie stresuj się

Platany sadź tam gdzie zaplanowałeś.
Będzie dobrze
Marcin89 07:47, 26 sie 2024

To jest chyba kwestia moich upodobań względem pokroju drzewa. Kuliste pasują mi tam z tyłu, w rządku. Brzozy chcę tam na wprost, bo trochę nas zasłonią i widok na sąsiedni dom. A na froncie chciałem coś o "roztrzepanej" koronie. I co bym nie wybrał, nie mieściło by się biorąc pod uwagę wymiary książkowe. Wiśnie ozdobne, śliwa Pissardii, śś Lamarcka, czy nawet brzoza Doorenbos. Więc nic nie pasowało.