Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 11:35, 28 sie 2024

Joann napisał(a)
Wow! Już posadzone! Super! Dawno mnie u Ciebie nie było. Brzozy sadz i nie marudź
Pewnie posadzę. Trzeba o nie zadbać i będzie ok

Takie zamieszanie z tym szczepieniem, że musiałem pomarudzić i rozstrzygnąć temat.
Patrycja_KG_Lu 12:41, 28 sie 2024

Niech rosną zdrowo! Sporo już z górki masz mając drzewa. Masz też już żywopłot grabowy. A właśnie…widziałam gdzieś zalecenie by sadzić jako dwurzędowy. Ty masz jedno? U Danusi koło różanki też raczej jednorzędowy jeśli dobrze dopatrzyłam.
Ja siedzę jak na szpilkach do soboty, bo planuje większe zakupy stacjonarne i nie mogę się doczekać. W międzyczasie robię rysunki te moje kółkowe licząc sztuki.

P.S. Co ile będziesz sadził Gracilimusa? W internecie sprzeczne informacje
Patrycja_KG_Lu 13:12, 28 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Właśnie kwestia odmiany, Gracillimus, Morning Light i Graziella planuję sadzić co 1 m. A Kleine Silberspinne co 0,8 m.

Już znalazłam
AgaBoso 13:36, 28 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Wczoraj udało się sporo zrobić, ale nadal nie wszystko.

Trawnik wyskubany z chwastów, pasy pod żywopłot po brata stronie odchwaszczone, miejsce pod placyk trampolinowy przygotowane, osadniki rynien poczyszczone i w końcu rozłożone kartony i zrębka na froncie. Ale ciężko szło w ten upał

Edit:
Na tej mojej wąskiej rabacie udało się wbić głębiej właz od kanalizacji. Rośliny mają go przysłonić. A teraz zasypiałem zrębka, nie widać go prawda?

Te kulki na foto faktycznie dziwnie wyglądają. Ale na żywo nie mam takiego odczucia, że za dużo ich. A z dystansu, np. z ulicy wyglądają dobrze, bo nie są w rzędach ani od linijki. Póki co jestem zadowolony

Czytam od końca i dotarłam do nowego frontu, super uczucie mieć ukończony fragment ogrodu. Pięknie to wygląda, włazu nie widzę.
Marcin89 15:19, 28 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Niech rosną zdrowo! Sporo już z górki masz mając drzewa. Masz też już żywopłot grabowy. A właśnie…widziałam gdzieś zalecenie by sadzić jako dwurzędowy. Ty masz jedno? U Danusi koło różanki też raczej jednorzędowy jeśli dobrze dopatrzyłam.
Ja siedzę jak na szpilkach do soboty, bo planuje większe zakupy stacjonarne i nie mogę się doczekać. W międzyczasie robię rysunki te moje kółkowe licząc sztuki.

P.S. Co ile będziesz sadził Gracilimusa? W internecie sprzeczne informacje
Dokładnie tak, jednorzędowy, bo dla jego funkcji tutaj taki będzie ok.

A teraz chciałem odpisać, że zakładam 1-1,2 m średnicy dla Gracillimusa
Marcin89 15:31, 28 sie 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Czytam od końca i dotarłam do nowego frontu, super uczucie mieć ukończony fragment ogrodu. Pięknie to wygląda, włazu nie widzę.
Bardzo dziękuję Ukończony to nie. Na froncie będzie jeszcze to miejsce z ambrowcem. A wisienką na torcie żywopłot cisowy
AgaBoso 15:36, 28 sie 2024

Ale jak ściółka położona to już tak jakby gotowa.
Marcin89 15:54, 28 sie 2024

To prawda, Agnieszka
Marcin89 16:09, 28 sie 2024

Dziś mam upał, 32 stopnie. Platany sadzone w poniedziałek, ambrowce wczoraj.

Czy te posadzone drzewa podlewać 1 raz dziennie, tak ze 10 l wody na drzewko?

Czy lepiej 2 razy dziennie?
Marcin89 16:15, 28 sie 2024

Vanille Fraise najbardziej lubię w tej fazie kwitnienia.

Potencjalnie Polar Bear.

A Limelight ma kwiaty w 3 stadiach, limonkowe, białe i przebarwione. To chyba efekt przemarznięcia w maju.