Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 12:49, 26 sie 2024

Patrzcie na te powyżej opisane miejsca, teraz widzę o co chodzi.

Marcin89 12:52, 26 sie 2024

A teraz ambrowce, w tym jednym jest siatka i drut, usunąć to co na wierzchu?

Gdyby okazało się, że siatka jest w bryle korzeniowej, to nic nie przecinać? A na pewno nie wyrywać z korzeni?
Marcin89 12:55, 26 sie 2024

A tak wyglądają pnie platanów. Po co jest to zgrubienie? To wygląda jak cięcie u brzóz, tylko już zarosło wraz z grubieniem pnia.

Zobaczcie na szyjkę korzeniową na ostatnim foto. Muszę to miejsce schować w ziemi, ale ile? Boję się dać za głęboko
Patrycja_KG_Lu 13:16, 26 sie 2024

Tyle jest działek zakupionych, które są zadrzewione i właściciele wraz z architektem dopasowują dom do nich.

1. Domki-w-lesie-pod-Warszawa-wyjatkowy-projekt-domu-jednorodzinnego-
2. dom-z-drzewami

W miejscowości obok jest zabytkowa aleja lipowa. Nie wolno ściąć ani jednego drzewa przy drodze. Wjazd i odległość od domu jest dopasowywana do drzew, a nie na odwrót.

Dobrze Lidka podpowiada - jak kiedyś nie będziesz miał sił to możesz zlecić komuś przycięcie, albo całkiem się pozbędziesz tego drzewa. Miną lata zanim urośnie potężne. Teściowie mają na granicy z sąsiadem topole bardzo, baaaaardzo wysoką. Sąsiad nie zgadza się na wycięcie. Płacą troszkę większe ubezpieczenie, ale mają spokojniejszą głowę.

U mnie ŚŚ jest około 2 metrów od budynku w trojkącie przy oknie kuchennym. Sadziłam na własne ryzyko.

Musisz sam zdecydować co wybierzesz, lecz w mojej opinii bez drzew na froncie z samymi niskimi roślinami jakoś tak płasko w odbiorze będzie. BTW Magnolia też potrafi potężna urosnąć, są takie w mojej okolicy. Widziałam wczoraj filmik o ambrowcach akurat, że one bardziej palowo rosną niż w szerz, więc nie martwiłabym się tak o kostkę.
Rojodziejowa 13:34, 26 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
BTW Magnolia też potrafi potężna urosnąć, są takie w mojej okolicy. Widziałam wczoraj filmik o ambrowcach akurat, że one bardziej palowo rosną niż w szerz, więc nie martwiłabym się tak o kostkę.

Znów przykład ze streetview
Wiolka5_7 13:43, 26 sie 2024

Dobrze dziewczyny radzą , sadź te drzewa i się nie stresuj.
Zanim urosną spore , trochę lat minie

Jak będą za duże do cięcia ,to wynajmniesz zwyżkę
Ja tak myślę o swoich przyszłościowo jakby co
Koleżanka z O. tak robi, bo graby Fastigiata tak jej się rozszalały

Tylko posadź je ,wg rad Toszki.Linka Ci wysłałam

Polon 15:12, 26 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Wybacz, ale ja zgłupiałem. Nie widzę nigdzie zdjęć wstawionych przez Ciebie. Ani linka.

Strona 300 u Ciebie, przy okazji rozmowy o grabach, jest zdjęcie z 2018 i link do zdjęcia aktualnego. Tam są graby, ale generalnie drzewa u mnie, na słabej ziemi, rosną w takim albo słabszym tempie.
Polon 15:14, 26 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Koleżanka z O. tak robi, bo graby Fastigiata tak jej się rozszalały

A jest to gdzieś do zobaczenia? Te przerośnięte graby i po ilu latach to cięcie?
Marcin89 15:41, 26 sie 2024

Dziękuję Polon, teraz mnie olśniło
Marcin89 15:47, 26 sie 2024

Kupiłem superfosfat wzbogacony, żeby podsypać pod te drzewa. Dorzucić do mieszanki podłoża, czy po wierzchu ziemi? I ciekawe ile?

W ogóle dawkowanie jest pod warzywa rozpisane. I przed założeniem plantacji drzew lub krzewów.