Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 19:28, 13 paź 2024

Przyzwyczaj się do tych drzwi.
Są całkiem ok. A jak już zrobisz tu rabate to całkiem juz nie bedziesz na nie zwracał uwagi.

A dlaczego nie zamurowujecie od razu tych drzwi po stronie sąsiada,?
Marcin89 19:37, 13 paź 2024

Angelika95 napisał(a)
Marcin, bardzo surowo się oceniasz i to co już masz. Budynek zyskał na wyglądzie, a to przecież nie koniec. Zrób sobie jakieś porównania zdjęć działki przed i po, bo dla mnie ten sezon u Ciebie był bardzo pracowity i to widać! co do żywopłotu z ligustra to jest taki w moim domu rodzinnym, jest odkąd pamiętam, więc jest długowieczny, a cały czas wygląda fajnie
Jeszcze trochę prac nas czeka. A największy efekt da pomalowanie ściany, już nie mogę się doczekać

Ligustr pospolity kojarzy mi się średnio, bo z zaniedbanymi żywopłotami na osiedlu. Ale teraz są też inne gatunki i odmiany. Wszystko zależy jak będzie pielęgnowany. Ewa poleciła mi ligustra Atrovirens

Kwestia żywopłotu jest otwarta. Jeśli zimozielony to thuje lub laurowiśnia. Wiadomo jakie są ich wady i zalety. Jeśli jakiś inny liściasty to faktycznie mógłby być ligustr. Ale czemu nie pęcherznica, czy grab? No głównie chodzi o pracochłonność cięcia i brak miejsca na szeroki pas żywopłotu. Stąd dylematy

Marcin89 19:40, 13 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Przyzwyczaj się do tych drzwi.
Są całkiem ok. A jak już zrobisz tu rabate to całkiem juz nie bedziesz na nie zwracał uwagi.

A dlaczego nie zamurowujecie od razu tych drzwi po stronie sąsiada,?
Bo nie wejdę do tych pomieszczeń. Muszę najpierw mieć nowe wejścia, by stare zamurować.
Angelika95 19:40, 13 paź 2024

Wiesz co, ten u rodziców na pewno nie jest jakąś wymyślną odmianą, bo ma na pewno koło 30lat, ale jak się dba to wygląda ładnie
Marcin89 19:46, 13 paź 2024

Angelika95 napisał(a)
Wiesz co, ten u rodziców na pewno nie jest jakąś wymyślną odmianą, bo ma na pewno koło 30lat, ale jak się dba to wygląda ładnie
To na pewno gatunek, bez odmiany. Jeśli zdecyduję się na żywopłot liściasty, to mam sporo gatunków do przemyślenia. Ale cały czas myślę, że thuja była by lepszym tłem dla rabaty z platanami.

Co tu robić?
Polon 19:53, 13 paź 2024

A ligustr nie jest zimozielony?
Marcin89 20:01, 13 paź 2024

Polon napisał(a)
A ligustr nie jest zimozielony?
Z tego co wiem ligustr pospolity utrzymuje liście długo, ale w zimie jest łysy. Pamiętam żywopłot przed moim blokiem

Zimozielony jest ligustr pospolity w odmianie Atrovirens i ligustr jajolistny.
Angelika95 20:14, 13 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
To na pewno gatunek, bez odmiany. Jeśli zdecyduję się na żywopłot liściasty, to mam sporo gatunków do przemyślenia. Ale cały czas myślę, że thuja była by lepszym tłem dla rabaty z platanami.

Co tu robić?

Nie wiem co robić ja po jednej stronie mam tuje, nie było we mnie przekonania, ale jednak to był dobry wybór, bo tu potrzebuję wysokiego żywopłotu. Z drugiej strony podwórka potrzebuję żywopłotu tyle co wysokość płotu- wsadziłam bluszcz.
LIDKA 20:20, 13 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Bo nie wejdę do tych pomieszczeń. Muszę najpierw mieć nowe wejścia, by stare zamurować.

Sory za te pytania nachalne ale ze zmartwienia i natłoku spraw nie myślę logicznie juz jakis czas.
LIDKA 20:24, 13 paź 2024

Marcin89 napisał(a)

Co tu robić?

Tuja najmniej pracy. A na pewno mniej niż liściaste,
Ze 2 razy nawóz, linia kroplująca i moga byc ładne ściany nawet bez cięcia. Ja jeszcze swoich nie czyściłam.
No i zajmie metr max a żeby graby czy inne utrzymać na 1 m szeroko to będzie cięcia bez liku.