Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 20:35, 13 paź 2024

LIDKA napisał(a)

Tuja najmniej pracy. A na pewno mniej niż liściaste,
Ze 2 razy nawóz, linia kroplująca i moga byc ładne ściany nawet bez cięcia. Ja jeszcze swoich nie czyściłam.
No i zajmie metr max a żeby graby czy inne utrzymać na 1 m szeroko to będzie cięcia bez liku.
Tu odzywa się głos rozsądku - działki nie rozciągnę. A thuja zrobi całoroczne tło. Jedynie martwi mnie to co obserwuję - thuje nagle brązowieją i wypadają. Ktoś wrzucił post o zaatakowanym przez ćmę bukszpanie i ludzie pisali, że jest jakiś nowy szkodnik thuji i czeka je ten sam los co bukszpany. Zmartwiło mnie to

Lidka, Twoje pytanie o drzwi było normalne. Każdy by tak zrobił, za jednym zamachem. Skoro już kupowałem materiał z transportem do domu. Ale jestem przyblokowany chwilowo.
AgaBoso 12:50, 16 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
A co tu pięknego? Zwyczajnie ogarnięty warzywnik na jesień
No liczę na to, że nasze poplony wzejdą

Ja tam lubię taki porządek

Widzę, że rozważasz thuje. Weź pod uwagę co i jak daleko od nich chciałbyś posadzić. Od kilku osób słyszałam, że te rośliny hamują rozwój innych. Znajoma ma blisko drzewka owocowe i cały czas jej chowują.
Marcin89 17:39, 16 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Ja tam lubię taki porządek

Widzę, że rozważasz thuje. Weź pod uwagę co i jak daleko od nich chciałbyś posadzić. Od kilku osób słyszałam, że te rośliny hamują rozwój innych. Znajoma ma blisko drzewka owocowe i cały czas jej chowują.
Ostatnio dużo złego pisze się o thujach. Czarny PR mają już od dawna (że śmieciuchy, że trujące, że cmentarne).

Faktem jest, że mają rozległy system korzeniowy i zabierają wodę wszystkiemu wokół.

Naprawdę mam dylemat
Marcin89 17:41, 16 paź 2024

Taki widok mam z okna kuchennego
Patrycja_KG_Lu 18:16, 16 paź 2024

Fajne ma już przebarwienia. Te niższe gałązki będziesz mu wycinał czy zostawisz w takiej formie? Ja za około 2-3 tygodnie jadę po swojego ambrowca i może dorzucę trzy Amanogawy
Marcin89 18:20, 16 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Fajne ma już przebarwienia. Te niższe gałązki będziesz mu wycinał czy zostawisz w takiej formie? Ja za około 2-3 tygodnie jadę po swojego ambrowca i może dorzucę trzy Amanogawy
Póki co zostaną, bo szkoda mi usuwać (jedynie najniższą wytnę, bo jest naprawdę nisko). Trochę mi szkoda zostawić łysy pień i małą koronkę.
Wiolka5_7 20:10, 16 paź 2024

Do tego tuje zasmakowały podobno niedawno jakiemuś szkodnikowi,jak pisałeś. Też czytałam o tym na FB oby to dziadostwo nie dotarło ,bo nie wyobrażam sobie nie mieć tego żywopłotu co mam
Marcin89 20:21, 16 paź 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Do tego tuje zasmakowały podobno niedawno jakiemuś szkodnikowi,jak pisałeś. Też czytałam o tym na FB oby to dziadostwo nie dotarło ,bo nie wyobrażam sobie nie mieć tego żywopłotu co mam
Ja doskonale Ciebie rozumiem, bo tyle się narobiłaś przy tym żywopłocie przez tyle lat ile go masz. A latać i pryskać non stop to masakra. Ten szkodnik to podobno licinek tujowiaczek. Znalazłem teraz artykuł o nim i podobnych. Niby są w Polsce już jakiś czas.

https://www.dionp.pl/licinek-tujowiaczek-i-licinek-jalowcowiaczek-grozne-szkodniki-zywotnikow-cisow-i-jalowcow/

Jeszcze atakuje cisy! Szok.

No i tak dumam, czy sadzić te thuje, czy nie. Laurowiśnia mnie kusi, ale też czasem choruje i jest przysmakiem opuchlaków...

Odczytałem priv od Ciebie, dziękuję. Póki co wroga (kreta) nie widać
Wiolka5_7 21:24, 16 paź 2024

No to mnie zszokowałeś,że i cisy! Nie no to trzeba obserwować i zwalczać dziada!

Fajnie, że kret poszedł sobie
Marcin89 21:26, 16 paź 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
No to mnie zszokowałeś,że i cisy! Nie no to trzeba obserwować i zwalczać dziada!

Fajnie, że kret poszedł sobie
Dziad rył mi koło nowych cisów. Zaledwie 2 kopce były.

Edit:
Po pracy zajeżdżam, a tu znowu poryte!