Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 12:19, 13 paź 2024

Nadrobiłem trochę foty.

Ściana północna budynku gospodarczego (ta przy ścieżce i trawniku). Przemalowałem okno i poprawiłem fugę przy szybie. Niestety bez wymiany okna nic lepszego tu nie będzie, mam tego świadomość

Marcin89 12:36, 13 paź 2024

Ściana zachodnia, w kierunku domu i widoczna z ulicy.

Tutaj prace podzielone na etapy:
1. Demontaż okna i zamurowanie fragmentu bloczkami z betonu komórkowego + zaślepienie dziury płytą OSB.
2. Wycięcie otworu na drzwi powyżej i poniżej starego okna. Osadzenie ościeżnicy drzwi na klinach i pianie montażowej. Montaż drzwi.
3. Osadzenie narożników metalowych w tak powstałej wnęce. Drzwi będą otwierać się do środka i będą trochę schowane.
4. Tynkowanie muru koło drzwi i tej domurowanej części.
5. Wylanie betonowego progu przed drzwiami - to WCZORAJ.

Efekt końcowy jest taki, że drzwi są bardzo wysoko osadzone, ale z tej strony grunt jest wysoko, a za nimi jest uskok.

Plan był taki, by drzwi skrócić do 1,8 m i były by niżej. Ale przy robieniu otworu trzeba było usunąć fragment muru, który się nie trzymał. A do tego szkoda było ciąć gotowe skrzydło drzwiowe. Wylany próg wizualnie zasłania dół drzwi i wydają się mniejsze. Jednak drażni mnie to, że są tak wysoko pod dach, może się przyzwyczaję

Wyrywanie okna.

Obróbka muru przy drzwiach.

Efekt prawie końcowy.

Próg betonowy.

Te wszystkie prace rozciągnęły się w czasie mniej więcej 3 tygodni.
Marcin89 12:52, 13 paź 2024

Luty 2024, kontra dziś.

Edit:
Na zdjęciu jeszcze gorzej wyglądają tak wysoko osadzone drzwi. No cóż zrobić...
Marcin89 13:03, 13 paź 2024

Kolejna strona to ściana południowa. Jakby za rogiem od tych nowych drzwi. Ona jest u sąsiada

Tak to wygląda od strony sąsiada.

Oprócz dużej bramy garażowej są jeszcze dwie pary drzwi, które kiedyś też będę musiał zamurować i tym samym wykuć nowe wejścia. Masakra, wiem. Wykorzystam istniejące okienka - przerobię je na drzwi.

Teraz czeka nas otynkowanie tej ściany. Materiały na ścianę udało się kupić za grosze, bo były lekko uszkodzone. Wszystko podlepione jest zaprawą murarską, a i tak tynk wszystko zakryje.
Polon 13:17, 13 paź 2024

Marcin, drzwi są dobre, to dach jest za nisko
Kawał roboty do wykonania, ale jak już zaczęte, to będzie szło
Co do koloru - brązowe z antracytem bardzo dobrze się komponuje. Jeśli reszta rodziny chce inny kolor, to chociaż tą ścianę z drzwiami zrób ciemną, ładnie zieleń się będzie eksponować na takim ciemnym tle
Marcin89 13:25, 13 paź 2024

Polon napisał(a)
Marcin, drzwi są dobre, to dach jest za nisko
Kawał roboty do wykonania, ale jak już zaczęte, to będzie szło
Co do koloru - brązowe z antracytem bardzo dobrze się komponuje. Jeśli reszta rodziny chce inny kolor, to chociaż tą ścianę z drzwiami zrób ciemną, ładnie zieleń się będzie eksponować na takim ciemnym tle

A żebyś wiedziała, że ten dach jest za nisko i jeszcze się obniża w lewo.

Zgodzę się, że antracyt z drewnem się komponuje. Ale dużo gorzej z ciemnym brązem takim jak mam.

A jaka zieleń ma się komponować? Tutaj nic nie zmieszczę, tylko bluszcz. To zieleń bluszczu ma być tłem. Kolor ściany jest mniej istotny, skoro bluszcz ją zakryje. Czarnego nie chcę i zdania nie zmienię

Żałuj, że nie widziałaś pinów od Patrycji jak mogła by wyglądać ściana, bo ten temat już tutaj był poruszany
Judith 13:26, 13 paź 2024

A jakie masz plany odnośnie koloru tego budynku? Bo mam propozycję .
Jeśli nie chcesz ciemnego, to ja proponuję kolor identyczny z kolorem domu. Budynek stanie się kolejnym domkiem na działce, a nie złem koniecznym .
Marcin89 13:30, 13 paź 2024

Judith napisał(a)
A jakie masz plany odnośnie koloru tego budynku? Bo mam propozycję .
Jeśli nie chcesz ciemnego, to ja proponuję kolor identyczny z kolorem domu. Budynek stanie się kolejnym domkiem na działce, a nie złem koniecznym .
Czytasz mi w myślach? Właśnie chcę taki kolor jak dom. Bo widzę jak on wygląda z ciemnymi elementami. No i była by spójność dwóch budynków.

Bluszcz z kolei trochę to ożywi. Ale wszystko wymaga czasu i będzie widać jak to wyjdzie. Bo teraz sam nie wiem

Co bym nie wybrał będzie duża różnica. Bo teraz jest szaro-buro i zacieki od deszczu.
Judith 13:36, 13 paź 2024

Hehe, no i git
Angelika95 19:23, 13 paź 2024

Marcin, bardzo surowo się oceniasz i to co już masz. Budynek zyskał na wyglądzie, a to przecież nie koniec. Zrób sobie jakieś porównania zdjęć działki przed i po, bo dla mnie ten sezon u Ciebie był bardzo pracowity i to widać! co do żywopłotu z ligustra to jest taki w moim domu rodzinnym, jest odkąd pamiętam, więc jest długowieczny, a cały czas wygląda fajnie