Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:59, 19 paź 2024

Chyba jednak będzie coś z poplonów. Wszystkie trzy kiełkują w swoim tempie.

Dziś podlałem cały warzywnik, truskawki i borówki, rozmnażalnik i żywopłot grabowy. Normalnie sucho się zrobiło.

Kolejne prace wykonane:
- usunięcie kwiatów doniczkowych ze schodów wejściowych, brzydkie już były
- przerzucenie zawartości starego kompostownika do drugiej części
- posadzenie dwóch "choinek"
- wydmuchanie wody z rurek i zraszaczy przed zimą - to był PRIORYTET

Jak tak czytam to niewiele zrobione, ale były jeszcze prace porządkowe, mycie grilla i tak dzień zleciał
Marcin89 19:07, 19 paź 2024

Od dwóch dni myślę intensywnie o moim warzywniku i jego ostatecznym kształcie

Myślę jak zrobić ścieżki, gdzie dać kompostownik, a gdzie zmieszczą się drzewka owocowe i krzewy jagodowe.

W sumie planowałem borówki i porzeczki. Spontanicznie kupiłem maliny.

Jakie macie zdanie o drzewkach owocowych MINI i kolumnowych? Warto takie sadzić?
Patrycja_KG_Lu 19:11, 19 paź 2024

O kolumnowych słyszałam bardzo dobre opinie. Sama mam tylko takie na podkładach M26 i M7. Może jeszcze kiedyś jakieś kolumnowe wcisnę bliżej granicy z sąsiadem.
Marcin89 19:16, 19 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
O kolumnowych słyszałam bardzo dobre opinie. Sama mam tylko takie na podkładach M26 i M7. Może jeszcze kiedyś jakieś kolumnowe wcisnę bliżej granicy z sąsiadem.
A to będą podobne do takich drzewek, które reklamuje się jako wąskie, nadające się do uprawy w donicach, na tarasy i balkony?
Często dają tylko przedrostek np. MINI nektarynka itd., a potem nie wiadomo jaka odmiana.

Czy lepiej jednak od szkółkarza, konkretną odmianę kolumnową?
Judith 19:22, 19 paź 2024

Marcin89 napisał(a)

Jakie macie zdanie o drzewkach owocowych MINI i kolumnowych? Warto takie sadzić?

Mam karłową wiśnię - wspaniale kwitnie i owocuje, owoce są pyszne. Odmiany nie znam .
Marcin89 19:25, 19 paź 2024

Judith napisał(a)

Mam karłową wiśnię - wspaniale kwitnie i owocuje, owoce są pyszne. Odmiany nie znam .
To ta w różach?

Wymyśliłem sobie fragmenty warzywnika z borówkami, porzeczkami i drzewami kolumnowymi. A truskawki rosły by w ich nogach i co 2-3 lata wędrowały by z tych poszczególnych kwater do kolejnych

A tam, gdzie w danym roku nie było by truskawek, można by siać aksamitki. Dobry pomysł?
Judith 20:47, 19 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
To ta w różach?

Wymyśliłem sobie fragmenty warzywnika z borówkami, porzeczkami i drzewami kolumnowymi. A truskawki rosły by w ich nogach i co 2-3 lata wędrowały by z tych poszczególnych kwater do kolejnych

A tam, gdzie w danym roku nie było by truskawek, można by siać aksamitki. Dobry pomysł?

Tak, to ta

Co do pomysłu to obawiam się, że truskawki się nie tyle przenosi się po kilku latach, co po prostu wyrzuca.
Marcin89 21:02, 19 paź 2024

Judith napisał(a)

Tak, to ta

Co do pomysłu to obawiam się, że truskawki się nie tyle przenosi się po kilku latach, co po prostu wyrzuca.
To o trochę mniejszych drzewkach myślę

Znaczy się przenieść flance albo kupić nowe. Żeby kilka lat w tym samym miejscu nie rosły.
Judith 21:06, 19 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
To o trochę mniejszych drzewkach myślę

Znaczy się przenieść flance albo kupić nowe. Żeby kilka lat w tym samym miejscu nie rosły.

Marcin, mniejszych to chyba nie ma?? Moja ma (miała przed przycięciem) ok. 2 metrów.
Marcin89 21:10, 19 paź 2024

Judith napisał(a)

Marcin, mniejszych to chyba nie ma?? Moja ma (miała przed przycięciem) ok. 2 metrów.
Czyli koniecznie kolumnowe muszą być

* Wybacz, nie napisałem nic o szerokości, a to miałem na myśli. Wąskie chcę.