Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:15, 11 sty 2025

Angelika95 napisał(a)

Niestety nie działa mi wyszukiwarka na forum już od jakiegoś czasu. Na razie skłaniam się ku grabom, ale u mnie to pewnie gdzieś dopiero na jesień. Zobaczę co Marcin wybierze

Zimowe widoki są ok, zwłaszcza wąskie fajnie wypełnione jak na zimę. Między tarasami faktycznie przydałaby się jakaś przesadzanka, bo jest takie puste pole.
No pomyślałem o przesadzeniu paru turzyc na tył. Tylko w sezonie zasłonią je i tak jeżówki, miskanty i szałwie. Gdybym nie przyciął bylin to może nie było tak pusto.

W temacie grabów to napisałem do jednego sprzedawcy, czy pokazał by zdjęcia sadzonek i czekam co napisze. A jeszcze inny ma graba FF, który na zdjęciu jest szeroki i wygląda jak zwykły grab, trzeba uważać na to All....o.
Angelika95 20:49, 11 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
No pomyślałem o przesadzeniu paru turzyc na tył. Tylko w sezonie zasłonią je i tak jeżówki, miskanty i szałwie. Gdybym nie przyciął bylin to może nie było tak pusto.

W temacie grabów to napisałem do jednego sprzedawcy, czy pokazał by zdjęcia sadzonek i czekam co napisze. A jeszcze inny ma graba FF, który na zdjęciu jest szeroki i wygląda jak zwykły grab, trzeba uważać na to All....o.

O tak, kiedyś mój pan z ogrodniczego opowiadał mi jak ktoś kupił zwykłego graba tylko wygolonego od dołu za cenę kolumnowego. Nie jestem pewna czy to chodziło o graby, ale wniosek ten sam - trzeba uważać.
Margo2 17:18, 16 sty 2025

Marcin, czy ta część, którą planujesz jest po Twoje stronie, czy po brata.
Jeśli po Twojej to uważam, że nie powinien mieć nic do gadania.
Między tarasami brakuje zimozielonego wyższego akcentu typu stożek cisowy między trawami, a może nawet 3?
Nie chcesz zasłonić tarasu brata jakimiś roślinami, żeby nie widzieć gości?
Marcin89 17:45, 16 sty 2025

Margo2 napisał(a)
Marcin, czy ta część, którą planujesz jest po Twoje stronie, czy po brata.
Jeśli po Twojej to uważam, że nie powinien mieć nic do gadania.
Między tarasami brakuje zimozielonego wyższego akcentu typu stożek cisowy między trawami, a może nawet 3?
Nie chcesz zasłonić tarasu brata jakimiś roślinami, żeby nie widzieć gości?
Ten narożnik dwóch rabat jest u brata akurat. A to drugie miejsce gdzie jest ambrowiec i te 3 drzewa, to mój bok domu

Nie było Cię u mnie gdy projektowałem. Na środku miał byś stożek, ale postawiłem tam choinkę w donicy i mi nie leżał. W jego miejsce poszła dodatkowa thuja. Ale kto wie, czy kiedyś coś nie zmienię

Zasłonięcie to trudne sprawa. Przy samym domu i tak jest prawie metr przerwy i wszystko widać. A żeby się zasłonić to musiał by być płotek drewniany lub ekran z roślin. A z ogrodu i tak wszystko widać. To by musiały być dwa osobne ogrody z żywopłotem oddzielającym, wtedy nic nie widać.
Marcin89 12:51, 18 sty 2025

Przymierzam się do wycięcia pędów u orzecha włoskiego, które wybiły prawie pionowo w dół po majowym przymrozku. Okazuje się, że już teraz krążą soki. Jedni piszą, że latem trzeba, inni że na przedwiośniu. Za każdym razem co próbowałem lała się woda.

A dziś to już w ogóle anomalia, bo jest styczeń Chyba przytnę te gałązki na dniach, bo im bliżej wiosny, tym więcej soków będzie?
Marcin89 17:27, 18 sty 2025

Temperatura na plusie pozwoliła wyjść w ogród!

Próbne cięcie orzecha wykazało, że soki już krążą. Drobne rany zasmarowałem maścią ogrodniczą, a pień i grube gałęzie pobieliłem wapnem. To już pora.

Udało się posadzić jodłę koreańską Przymiarek było dużo, bo chciałem zachować odległość od ambrowca, planowanych drzew i przyłącza wody. Najlepsze miejsce wypadało tam gdzie studnia chłonna, więc musiałem i tak się przesunąć. Teraz jest tak, że w plecach jodły będą mogły być dwie trawy lub hortensje, a kolejne nasadzenia już za studnią - tak by ją ominąć i żeby nie było luki.

Tak wyglądała bryła korzeniowa jodły:

Doniczka była z dziurkami przez które wyszły korzenie i były obcięte. Zaś w obrębie doniczki było parę grubych, czerwonawych korzeni, mocno poplątanych.

A tak po rozplątaniu:

Podłoże:
ziemia rodzima, własny kompost, ziemia z worka, trochę kory sosnowej, mączka bazaltowa, dwie garści superfosfatu wzbogaconego - dla lepszego ukorzenienia.

Jak ocenianie szansę na powodzenie z takimi korzeniami?
MagdaLenka 17:31, 18 sty 2025

Powinna dać radę.
Wiadomo, że przez pierwszy sezon nie będzie wyglądała zbyt wyjściowo (igły mogą być pożółkłe, nie tak soczyście zielone), ale gdy już się ukorzeni porządnie, to w kolejnym sezonie zacznie dawać popis.
MagdaLenka 17:32, 18 sty 2025

A gdzie zdjęcie po posadzeniu? Widownia czeka.
Marcin89 17:52, 18 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Powinna dać radę.
Wiadomo, że przez pierwszy sezon nie będzie wyglądała zbyt wyjściowo (igły mogą być pożółkłe, nie tak soczyście zielone), ale gdy już się ukorzeni porządnie, to w kolejnym sezonie zacznie dawać popis.
Obawiam się, że może być trochę rozhartowana. Była 2 tygodnie w domu, potem znowu 2 tygodnie na mrozie w donicy. Nie dało rady zakopać nawet. Niektóre gałązki wyglądają jak świeżo wypuszczone.
Marcin89 17:53, 18 sty 2025

A proszę bardzo, niewiele będzie widać