Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

anuska2507 14:35, 18 mar 2025

Jak miło cieszę się, że jesteś zadowolony z sadzonek
Marcin89 19:15, 18 mar 2025

anuska2507 napisał(a)
Jak miło cieszę się, że jesteś zadowolony z sadzonek
Jestem bardzo zadowolony Irysy zaczęły puszczać liście, więc szybko podzieliłem, bo rabata jeszcze nie gotowa.
Marcin89 19:18, 18 mar 2025

Zimno jeszcze z rana, ale udało mi się wygrabić brzozową. Zsunąłem trochę ziemi w kierunku żywopłotu, by zniwelować spadek. Za to przy trawniku powstał uskok, by było miejsce na ściółkę.

Patrycja_KG_Lu 20:44, 18 mar 2025

Wiesz już czym będziesz ściółkował?
Marcin89 20:55, 18 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wiesz już czym będziesz ściółkował?
Oczywiście Zrębka tą samą co była, tylko nie na agro, lecz na kartonach.

Każdy się dziwił po co zgarniam zrębkę łopatą do śniegu... Teraz leży w miejscu żywopłotu albo na pryzmie obok. No trochę głupiego robota

Ale... mam dodaną materię organiczną, przekopane (napowietrzone) i jeszcze wyrównane. Mega dołki były pod czarną "szmatą".
AgaBoso 08:39, 19 mar 2025

Marcin89 napisał(a)
Zeszły tydzień przeleciał ZA SZYBKO. Jednak robota po pracy nie idzie tak dobrze, bo nadal brakuje dnia.

Ale ostatecznie udało się zrobić kanty przy rabatach. Nie były docinane ani razu od założenia trawnika wiosną 2024.

Potem zacząłem rozrzucać kompost i mączkę bazaltową. Zrębka jest zsunięta na bok, a włóknina zdarta.

W międzyczasie przestawiliśmy z bratem zraszacz, bo był za daleko od brzegu i za wysoko względem trawnika. Wkurzało to bardzo przy koszeniu, więc poprawiliśmy.

Do wieczora było już przekopywanie rabat. Potem padłem

Ale równo, jak w angielskich ogrodach.
Marcin89 17:30, 19 mar 2025

Aga, no ja lubię równo

Dlatego dziś równałem kolejne miejsca. A potem wyznaczyłem ścieżkę przez rabatę. W końcu nie ma tych drewnianych kantówek.

Potem wyznaczyłem jeszcze tył rabaty platanowej. Żeby wiedzieć gdzie sadzić trawy i horty. Może jutro zacznę - albo od traw i hortensji albo od cisów, chociaż w nocy mają być minusy.
Marcin89 17:36, 19 mar 2025

Wiecie co, w nocy było u mnie -8 stopni C i pąki forsycji w większości zbrązowiały Ale mi szkoda...

Cisy były w gospodarczym, a i tak z 1 cm ziemi w doniczkach był zamarznięty. Chyba im nic nie będzie co?
AgaBoso 22:07, 19 mar 2025

Popryskaj je aspiryną. Znajomego mama pryskania drzewka owocowe po przymrozkach.
Marcin89 16:43, 20 mar 2025

Najpierw przymiarki, a potem sadzenie. Wyszło mi 6 cisów na brzozowej (chociaż wolałem nieparzyście), a 3 cisy na narożnej.

Ostatecznie jak się patrzy jest 9 sztuk w jednym pasie. Od gospodarczego do końca działki, więc też ok

Zdążyłem tylko 6 sztuk posadzić. Reszta jutro.