Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 21:23, 21 mar 2025

W sumie dziś już mam zarys rabaty. Były brzozy i świeżo posadzone cisy. Dziś dosadziłem hortensje bukietowe i trawy

Marcin89 21:30, 21 mar 2025

Zmierzyłem cisy, mają około 70 cm, choć trafiają się i wyższe. Tylko 4-5 sztuk jest niższych, ale i tak mają 50-60 cm.

Obciąć wszystkie na 35-40cm? A może 50 cm póki co?
Marcin89 21:32, 21 mar 2025

Jest prawie tydzień po sianiu pomidorów. Wszystkie oprócz jednego skiełkowały lepiej lub gorzej. Tylko Gargamel strzelił focha
Kordina 21:38, 21 mar 2025

Marcin89 napisał(a)
Jest prawie tydzień po sianiu pomidorów. Wszystkie oprócz jednego skiełkowały lepiej lub gorzej. Tylko Gargamel strzelił focha

Wcale się nie dziwię, Gargamel ten od Smerfów, to zawsze jakoś strzelał focha
LIDKA 22:11, 21 mar 2025

Idziesz jak burza ! Bravo Pracusiu. Dobrze sie to zapowiada.
Marcin89 08:36, 22 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Idziesz jak burza ! Bravo Pracusiu. Dobrze sie to zapowiada.
Zobaczymy co to wyjdzie ostatecznie
Patrycja_KG_Lu 19:41, 22 mar 2025

U mnie dziś Gargamel trafił na wacik do podkiełkowania. Ciekawe czy pokaże swój kiełek i kiedy to zrobi. Cieszę się, że inne dały oznaki życia. Metoda pobierania Gargamela była taka sama jak innych. Może dorzucę jeszcze ziarenko do niego na wacik, bo na razie kiełkuje po 1 sztuce z uwagi na brak miejsca docelowego jak z gumy.
Marcin89 19:54, 22 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie dziś Gargamel trafił na wacik do podkiełkowania. Ciekawe czy pokaże swój kiełek i kiedy to zrobi. Cieszę się, że inne dały oznaki życia. Metoda pobierania Gargamela była taka sama jak innych. Może dorzucę jeszcze ziarenko do niego na wacik, bo na razie kiełkuje po 1 sztuce z uwagi na brak miejsca docelowego jak z gumy.
To było bardziej w formie żartu ze względu na nazwę odmiany Sprostowanie - minimium jeden Gargamel był rano.

Ogólnie zrobiłem sobie listę odmian z ilością wysianych nasion. Albo na sztuki albo bardzo dużo - takie, których nie liczyłem.

W przypadku nowych i dla mnie wyjątkowych odmian ocenię jak kiełkują. Wszystkie od Ciebie są w tej puli

Edit:
Zdaje się widziałem wpisy, że Black Cherry słabo wschodzi. A u mnie bardzo dobrze, tak szybko jak inne odmiany.
Marcin89 20:05, 22 mar 2025

Chyba wszyscy niedawno zeszli z ogrodów i jest cisza na forum

Dzień wykorzystany dobrze, choć nie maksymalnie. Bardzo żałuję, że nic z ozdobnych nie posadziłem, oprócz cisów.

1. Posadzone 3 ostatnie cisy przy ambrowcu.
2. Przycięte cisy i hortensje na brzozowej.
3. Zamontowany stojak na pranie.
4. Dokupiona ziemia do sadzenia.
5. Wysiane warzywa w polu: pietruszka, marchewka, sałata, rzodkiewka i posadzona cebula dymka.
6. Wysiana także sałata i rzodkiewka w foliaku.
7. Podlane wysiewy, doniczki i nowo sadzone.

Zdjęć nie mam za bardzo. Jedynie cisy po cięciu - skrócone do około 40 cm, pojedyncze gałązki skrócone.

Darecka 08:06, 23 mar 2025

Hoho Marcin, aż się sama zmęczyłam, czytając listę Twoich dokonań z ostatnich 2 dni .
Człowiek urywa się z roboty, żeby machać ochoczo szpadlem jakby jutra nie było i jeszcze się z tego cieszy hahaha. Ale praca w ogrodzie to nie praca, a odpoczynek (nawet jeśli bardziej przypomina szychtę w kamieniołomach ). Gdyby dało się tak dobę (tą nie-zarobkowo-roboczą) rozciągnąć o kilka godzin, to i tak ogrodnikowi zawsze będzie mało

Twoja historia trochę skojarzyła mi się z tą- od balkonowego amatora zieleni wszelakiej, po ogrodnika ( a w Twoim przypadku to nawet architekta krajobrazu i to jeszcze po studiach kierunkowych) pełną gębą :

https://www.youtube.com/watch?v=jgtz_o3td6I

Bardzo ciekawam, co wyczarujesz w tym roku, trzymam kciuki za wszelakie przedsięwzięcia ogrodowe