Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 21:11, 26 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Aaaa, skoro tak to faktycznie nie ma co pchać tu drzew. Ale pomyślałabym o krzewach. Może po środku tych bocznych rabat wsadzić po 1 palibinie? Tawuły też są fajne np. brzozolistne.

Jakąś konkretną odmianę tawuły brzozolistnej masz na myśli?
Patrycja_KG_Lu 21:13, 26 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Pamiętacie jak pytałem, kiedy będą liście u Doorenbos, to teraz znowu rozkminka

Pierwsza na lewo ma już całe liście, środkowa zaczyna puszczać, a ta z prawej goła. Jest żywa, bo sprawdzałem. Dziś obserwuję jak pada cień orzecha i zasłania najwięcej środkowe drzewo. Z kolei ta z prawej ma cień po południu od gospodarczego. Nie wiedziałem, że nasłonecznienie aż tak wpływa na liście. I tak chodzę, gapię się na te swoje wymarzone brzózki

U mnie tak jest z ŚŚ, ta pod oknem kuchennym ma cieplej i pierwsza kwitła. Jak przekwitała to zaczęły te na trójkątach pod (przyszłym) płotem. Ziemia inaczej się nagrzewa i korzonki to czują, tak przynajmniej ja to sobie tłumaczę.
Marcin89 21:22, 26 kwi 2025

Patrycja, to prawda, że mamy podobny gust, wybieramy te same gatunki. Podoba mi się u Ciebie w ogrodzie i nie chodzi jedynie o to, że jest ład i porządek, dobre rozmieszczenie elementów i stefy. To jest coś innego, coś co się czuje

Z tym nagrzewaniem się podłoża to na pewno. Dodatkowo słońce padające na pędy powoduje szybsze krążenie soków i szybsze rozpoczęcie wegetacji.

Zapamiętujesz moje szczegółowe opisy. Bo pisać i gadać to ja lubię

Klony oczywiście oglądam. Ale nie dam rady w każdym wątku napisać. Zawoziłem dziś trochę roślin do babci, potem sadziłem pory i seslery z targowiska, a na koniec dalej kartony i zrębka. Wracam z ogrodu coraz później, dziś koło 21

No może teraz Cię zaskoczę, mam jednego klona palmowego Atropurpureum.
Marcin89 21:58, 26 kwi 2025

Niby tylko zrębka, a rośliny lepiej wygladają na jej tle.

Rano:

Po południu:

Aktualnie zrobione za 3 wiśnie, bo inne rzeczy zabrały czas. Najwięcej dziabanie całej rabaty.
LIDKA 22:05, 26 kwi 2025

Też lubię wyściółkowane rabaty. Od razu jest jakoś schludniej i bardziej widać rośliny.
Marcin89 16:57, 29 kwi 2025

Tak wygląda wyściółkowany fragment rabaty przy podjeździe. Roślinki lewo widać, a miskantów i hortensji wcale nie widać.
Lubię taki porządek

A to mój ulubieniec, ambrowiec w towarzystwie berberysów Vulcano
olciamanolcia 17:01, 29 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Tak wygląda wyściółkowany fragment rabaty przy podjeździe. Roślinki lewo widać, a miskantów i hortensji wcale nie widać.
Lubię taki porządek

A to mój ulubieniec, ambrowiec w towarzystwie berberysów Vulcano

Smukły, przystojny, wysportowany
Piekny On .
Ładniutko to wyglada
Patrycja_KG_Lu 20:51, 29 kwi 2025

Wygooglowałam te Vulcano - ależ one czerwieniutkie będą. Zazdroszczę wyściółkowania i takich czystych rabach odchwaszczonych. Ja dziś trochę siedziałam nad listą zakupów na maj i utknęłam w 1/3, bo za dużo rzeczy zapisałam i jakbym je przywiozła na raz to nie ogarnęłabym sadzenia i teraz muszę się skompresować z listą.
Marcin89 20:54, 29 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wygooglowałam te Vulcano - ależ one czerwieniutkie będą. Zazdroszczę wyściółkowania i takich czystych rabach odchwaszczonych. Ja dziś trochę siedziałam nad listą zakupów na maj i utknęłam w 1/3, bo za dużo rzeczy zapisałam i jakbym je przywiozła na raz to nie ogarnęłabym sadzenia i teraz muszę się skompresować z listą.
Tak właśnie, bo chcę na jesień bordowym berberysem "podbić" czerwień ambrowca. A obok będą pomarańczowe wiśnie

No widok fajny, ale tempo rozkładania kartonów i zrębki porażające. A wcześniej wszystko jeszcze hakałem. To samo mnie czeka na brzozowej, narożnej i platanowej. Tragedia

edi75 21:08, 29 kwi 2025

Marcin ładne te Twoje wyściółkowane rabaty.. zazdroszczę