Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Angelika95 21:23, 23 kwi 2025

Super, że jesteś zadowolony ze śś. Kompozycje w donicach też super
Marcin89 21:24, 23 kwi 2025

GingerO napisał(a)
Witaj Marcin, a gdzie zamówiłeś ta ss Lamarcka?
Witaj Szkółka Borysławice.
Marcin89 21:59, 23 kwi 2025

Pogoda zrobiła się wiosenna i sporo mnie zaskoczyło. Czosnki przy tarasach mają już fioletowe pączki. Jedna z odmian kocimiętki i szałwia Caradonna mają już na końcach pędów zaczątki kwiatów

Pomidory zostały wyeksmitowane do foliaka od dziś.
GingerO 08:52, 24 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Witaj Szkółka Borysławice.

Dziękuję!
LIDKA 08:56, 24 kwi 2025

Marcin bede w weekend sadzonkować kocimiętkę. Trzymaj kciuki.
Danusia na insta mówiła że 100 proc sie przyjmuje.
LIDKA 08:57, 24 kwi 2025

Ładnie obsadzone ładne doniczki❤️
Marcin89 10:04, 24 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin bede w weekend sadzonkować kocimiętkę. Trzymaj kciuki.
Danusia na insta mówiła że 100 proc sie przyjmuje.
Ja tylko z podziału mam. Ale zestaw chociaż parę łodyg, bo nie zobaczysz jak kwitną. Moje już pomału się zbierają do zawiązania kwiatów.

A to rozmnażanie to znak, że koty Ci nie ruszają kocimiętek, super
Patrycja_KG_Lu 11:25, 24 kwi 2025

Zaglądam i pytam - gdzie te fotki ŚŚ? Jedną kupiłeś? Jakieś inne owocowe czy coś dołożyłeś do zamówienia?

Ja ręki do rozmnażania nie mam. Mięta meksykańska, szałwii około 10 sztuk, hortensji dwa lata pod rząd prób z wodą, perlitem. Wszystko z zerowym sukcesem. Muszę jednak kolejną próbę podjąć bo potrzebuję więcej szałwii i kocimiętek w kolejne miejsca, a żal kupować zamiast wydać na inne rośliny. Do tego przydałoby się namnożyć rozchodników, bo wiosną szpadlem już je zmniejszyłam, żeby dać na front, a tu potrzeby większe i wolałabym z gałązek, a nie z podziału.

Widziałam Danusi filmik z gałązkami kocimiętek, niby tak samo z szałwiami robiłam i pilnowałam podlewania, a jednak ani jedna się nie przyjęła...
Marcin89 11:39, 24 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zaglądam i pytam - gdzie te fotki ŚŚ? Jedną kupiłeś? Jakieś inne owocowe czy coś dołożyłeś do zamówienia?

Ja ręki do rozmnażania nie mam. Mięta meksykańska, szałwii około 10 sztuk, hortensji dwa lata pod rząd prób z wodą, perlitem. Wszystko z zerowym sukcesem. Muszę jednak kolejną próbę podjąć bo potrzebuję więcej szałwii i kocimiętek w kolejne miejsca, a żal kupować zamiast wydać na inne rośliny. Do tego przydałoby się namnożyć rozchodników, bo wiosną szpadlem już je zmniejszyłam, żeby dać na front, a tu potrzeby większe i wolałabym z gałązek, a nie z podziału.

Widziałam Danusi filmik z gałązkami kocimiętek, niby tak samo z szałwiami robiłam i pilnowałam podlewania, a jednak ani jedna się nie przyjęła...
W pracy jestem od 6 rano

Patrycja nie wiem co Ci doradzić. Hortki z patyków mam. Ale nie tak dorodne i bujne jak u Muszelki. Po przycięciu nie widać ich, ale coś tam nisko puszczają, może z ziemi nawet. Daję im rok na ogarnięcie się

Do tej pory z pędów rozmnożyłem lawendę i bukszpany. A w zeszłym roku szałwię i krwawnicę. Mam te sadzonki na platanową.

Może podłoże masz zbyt ciężkie? Ale z perlitem nie powinno być. Ja daję piach z torfem, pół na pół.
MagdaLenka 11:45, 24 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Do tego przydałoby się namnożyć rozchodników.

Patrycja, możesz ode mnie wziąć Herbstfreude, jeśli chcesz. Mam dużo, a będę je wykopywać i rozsadzać przy okazji urządzania rabaty basenowej.