Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Niepoprawny link
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

mrokasia 09:05, 26 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Ja to bym w każdą te rabatke drzewko wsadziła. Kolumnowe i nieduże.

Ale bez drzew jest bardzo ładnie. Tak elegancko.

I tu się w pełni zgadzam. Wsadziłabym po 1 amanogawie . Byłby pionowy akcent, piękne kwitnienie wiosną i cudne przebarwienia jesienią.
Patrycja_KG_Lu 09:13, 26 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Fajnie, że coraz więcej osób wpada do mnie To miłe

Ta rabata jest posadzona w sierpniu. Daję sobie i jej minimum rok na obserwacje, by widzieć ją w każdej porze roku. Teraz naszła mnie myśl, że brakuje tu krzewów, a są same byliny, które wyglądają jakby ktoś tu je pororzucał

Za mną już rok obserwacji rabat wąskich i podkuchennej. Jak podrosną byliny to ich poduszeczki będą większe wiosną i wypełnią sporo przestrzeni. U mnie w wąskich mam przebiśniegi, krokusy, teraz kończą kwitnąć hiacynty, a kocimiętki przejmują dowodzenie na rabacie, bo są zgrabnymi kulkami. Dodałam w nich metalowe motyle czarne - dla ozdoby oraz przeciw obcym kotom. W podkuchennej przy tym ostrym kącie trójkąta strasznie sucho i twardo mam, zbiegają się krawężniki, kora stamtąd cały czas magicznie znika. Dosadziłam wczoraj 3 sztuki floksów różowych i dałam małą donicę, do której trafią supertunie. Może i u Ciebie wiosną można jakieś donice na rabatach dać, a potem przenieść je w inne miejsca ogrodu jak zakwitną kocimiętki i szałwie?
Patrycja_KG_Lu 09:17, 26 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)

Dziewczyny tu w środkowej rabacie jest magnolia z tego co pamiętam, jak podrośnie to moim zdaniem będzie wystarczającym akcentem pionowym i można ładnie podkrzesać/poprowadzić jak u Bożenki Kordiny. Do tego po obu stronach płotu są ambrowce bezodmianowe czyli będzie wysoko i szeroko, a za nimi w głąb ogrodu 3 amanogawy. Ja bym nie dodawała nic tylko poczekała jak podrosną.
Marcin89 09:30, 26 kwi 2025

Patrycja, jak Ty mnie znasz Dokładnie tak jak piszesz z tymi drzewami. Magnolia póki co jest wąska i pionowa, nie kwitła w tym roku. W wąskich rabatach był pomysł 3 drzewek na pniu, ale to może kiedyś. Teraz najwyższe miały być czosnki, nad kulkami i bylinami. Ale niskie jakieś urósły.

Jeśli chodzi o drzewa, to nie dał bym tu Amanogawy, bo jest też obok. Szukał bym innych gatunków, a forum kusi. Tu judaszowce, tu grujecznik, tu wiśnia Kanzan, tu wiśnia tybetańska itd. itd.

Patrycja, kwiaty w rabacie będą, tak jak piszesz to młode sadzonki i trzeba czasu. Mam wrażenie, że jest wszystko naciapane, to już donic na pewno nie dołożę
mrokasia 09:33, 26 kwi 2025

Aaaa, skoro tak to faktycznie nie ma co pchać tu drzew. Ale pomyślałabym o krzewach. Może po środku tych bocznych rabat wsadzić po 1 palibinie? Tawuły też są fajne np. brzozolistne.
Marcin89 09:37, 26 kwi 2025

Pamiętacie jak pytałem, kiedy będą liście u Doorenbos, to teraz znowu rozkminka

Pierwsza na lewo ma już całe liście, środkowa zaczyna puszczać, a ta z prawej goła. Jest żywa, bo sprawdzałem. Dziś obserwuję jak pada cień orzecha i zasłania najwięcej środkowe drzewo. Z kolei ta z prawej ma cień po południu od gospodarczego. Nie wiedziałem, że nasłonecznienie aż tak wpływa na liście. I tak chodzę, gapię się na te swoje wymarzone brzózki
Marcin89 12:36, 26 kwi 2025

Zdjęcie robocze rabaty z boku domu. Jak ja lubię taką wzruszoną, czystą ziemię. Rośliny sadzone 2 tygodnie temu

Marcin89 14:20, 26 kwi 2025

A magnolia na froncie wygląda tak:
GingerO 20:49, 26 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Ginger wątek juz pora bys miała. No nic nam nie pokazujesz. ❤️ A na pewno masz ładniej niz sama myślisz.

Ojej, kilka ładnych zakątków jest, ale ogólnie jeden wielki brak rabat. A powinny być. Od jesieni w doniczkach stoją krzewy nie wsadzone. Czekam na weekend majowy, dopiero wtedy mogę cos w ogrodzie zrobić. To nie do uwierzenia, ale głównie pracuje, a potem padam na pysk. W tym roku, po 4 latach zakwitł mi pigwowiec cudownie, tyle że w głupim miejscu posadzony. Jest wielki, już go nie będę targać z mojej jedynej rabaty
Patrycja_KG_Lu 21:10, 26 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Patrycja, jak Ty mnie znasz Dokładnie tak jak piszesz z tymi drzewami. Magnolia póki co jest wąska i pionowa, nie kwitła w tym roku. W wąskich rabatach był pomysł 3 drzewek na pniu, ale to może kiedyś. Teraz najwyższe miały być czosnki, nad kulkami i bylinami. Ale niskie jakieś urósły.

Jeśli chodzi o drzewa, to nie dał bym tu Amanogawy, bo jest też obok. Szukał bym innych gatunków, a forum kusi. Tu judaszowce, tu grujecznik, tu wiśnia Kanzan, tu wiśnia tybetańska itd. itd.

Patrycja, kwiaty w rabacie będą, tak jak piszesz to młode sadzonki i trzeba czasu. Mam wrażenie, że jest wszystko naciapane, to już donic na pewno nie dołożę

Niby na żywo się nie znamy, ale jakoś tak wyszło, że w tych samych latach zakładamy rabaty, planujemy, potem okazuje się, że nawet rośliny wybieramy podobne np. na froncie. Łatwiej mi zapamiętać Twoje plany niż co rośnie u kogoś w już założonym ogrodzie. Byłam na przykład na żywo u Mrokasi i mimo, że mi palcem pokazała i wymieniła nazwę danego drzewa i krzewu to jakoś nie zakodowałam w pamięci co na której rabacie. W sumie wzrokowcem jestem i na mnie bardziej działa taka mapka na kartce w kratkę lub rysunki rabaty 3D.

Chyba nie zawędrowałeś jeszcze do wątków gdzie królują klony palmowe XD Niektórych kuszą one mocno. Ja podjęłam drugą próbę z klonem palmowym (marzenie męża) i znów coś nie idzie jak trzeba, bo ma bardzo brzydkie liście.