Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 23:58, 25 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Bardzo to w moich klimatach. I kostka i palisady i brama w paski.

Donice przy tarasie super.

Wąziutkie to przejście miedzy tarasem a budynkiem gospodarczym.

Zostawisz tam ścieżkę?

Marcin u mnie też był fundament pod silnik. Brukarz tak obłozył kostką że jest ładnie.

Ale zagospodarujesz rabatę i pod sam silnik dasz żwirek w kolorach kostki. Bedzie czysto i schludnie.
To propozycja lub pomysł.

Podoba mi się bardzo u Ciebie.

Dziękuję za miłe słowa
Z tych donic jestem bardzo zadowolony.

Przejście musi zostać, jest tam tylko koło metra. Ale spokojnie się mieścimy idąc z rowerem, czy z taczką.

Gość od ogrodzenia zalecał w pasie bramy zrobić kamienie, bo piach dostaje się w prowadnice i zgrzyta przy przesuwaniu bramy.
Ten silnik jest na takiej półce metalowej, sterczą śruby i kabel. Dużo łatwiej to zasypać. Tak się z brukarzem dogadaliśmy.

Mam pewien pomysł na te miejsca, ale to po skończeniu robót
Marcin89 08:32, 26 cze 2023

Warzywnik

Moje pomidory to te 2 rzędy koło fasoli.

W tunelu też pomidory i papryka. Sadzonki posadzone w doniczkach na próbę zrobiły się blade. Chyba wyczerpały się składniki w podłożu. Dostały nawóz.

Marcin89 08:39, 26 cze 2023

Dyniowate jeszcze dość małe.

Pomidorki kwitną.

anuska2507 09:09, 26 cze 2023

Czytam, że zastanawiasz się nad kolejnością działań.
Z mojego doświadczenia podpowiem, żebyś przed glebogryzarką w miarę możliwości wybrał ręcznie uciążliwe chwasty, takie jak perz, skrzyp i podagrycznik. Mam na myśli głównie miejsca pod rabaty. Jeśli ograniczysz je teraz, będziesz miał mniej "zabawy" z usuwaniem ich spomiędzy posadzonych roślin.
Na sianie trawy wg mnie jest teraz niewłaściwy moment. Za gorąco, umęczysz się nawadnianiem. Lepiej już zaczekać do jesieni, a ten czas wykorzystać na wzbogacanie gleby. My zakładaliśmy małe trawniki w przedogródku nawet pod koniec października i rosły lepiej niż trawnik zakładany w kwietniu.

Na tym etapie poszukaj miejskiej kompostowni i/lub rolnika z obornikiem, nawet świeżym. Jak będziesz kopał glebogryzarką, to od razu wzbogacisz glebę. Jesienią będziesz mógł spokojnie sadzić. Jeśli dostaniesz starszy obornik, to nawet od razu.
Marcin89 09:51, 26 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Czytam, że zastanawiasz się nad kolejnością działań.
Z mojego doświadczenia podpowiem, żebyś przed glebogryzarką w miarę możliwości wybrał ręcznie uciążliwe chwasty, takie jak perz, skrzyp i podagrycznik. Mam na myśli głównie miejsca pod rabaty. Jeśli ograniczysz je teraz, będziesz miał mniej "zabawy" z usuwaniem ich spomiędzy posadzonych roślin.
Na sianie trawy wg mnie jest teraz niewłaściwy moment. Za gorąco, umęczysz się nawadnianiem. Lepiej już zaczekać do jesieni, a ten czas wykorzystać na wzbogacanie gleby. My zakładaliśmy małe trawniki w przedogródku nawet pod koniec października i rosły lepiej niż trawnik zakładany w kwietniu.

Na tym etapie poszukaj miejskiej kompostowni i/lub rolnika z obornikiem, nawet świeżym. Jak będziesz kopał glebogryzarką, to od razu wzbogacisz glebę. Jesienią będziesz mógł spokojnie sadzić. Jeśli dostaniesz starszy obornik, to nawet od razu.
Na szczęście nie mam tych uciążliwych w miejscu przyszłych rabat. Za wyjątkiem perzu. Ale on jest prawie wszędzie. Oczywiście będę usuwał.

Trawnika teraz nie robię, tylko brat rzucił hasło, że w lipcu, bo się kurzy...
A sąsiad obok założył teraz trawnik i jest zielony i już się bratu oczy świecą

Przydał by się kompost.
anuska2507 10:25, 26 cze 2023

Komu by się nie świeciły oczy na widok zielonego trawnika
Na Twoim poprzednim wątku widziałam, że jesteś z okolic Wrocławia. Czy ogród też masz w tych stronach? Tutaj Ekosystem sprzedaje kompost, tylko minimum zakupowe to 3 tony i trzeba mieć własny transport.
Wiolka5_7 11:08, 26 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Dziękuję za miłe słowa
Z tych donic jestem bardzo zadowolony.

Przejście musi zostać, jest tam tylko koło metra. Ale spokojnie się mieścimy idąc z rowerem, czy z taczką.

Gość od ogrodzenia zalecał w pasie bramy zrobić kamienie, bo piach dostaje się w prowadnice i zgrzyta przy przesuwaniu bramy.
Ten silnik jest na takiej półce metalowej, sterczą śruby i kabel. Dużo łatwiej to zasypać. Tak się z brukarzem dogadaliśmy.

Mam pewien pomysł na te miejsca, ale to po skończeniu robót

Ja mam wysypane kamieniem właśnie i jest super

Kostka brukowa i ogrodzenie wyszły elegancko

Ania dobrze radzi, teraz przygotowanie gleby a jesienią sianie
Marcin89 13:03, 26 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Komu by się nie świeciły oczy na widok zielonego trawnika
Na Twoim poprzednim wątku widziałam, że jesteś z okolic Wrocławia. Czy ogród też masz w tych stronach? Tutaj Ekosystem sprzedaje kompost, tylko minimum zakupowe to 3 tony i trzeba mieć własny transport.
Tak, mieszkam 1,5 km od dawnego mieszkania. Poczytam
Marcin89 13:06, 26 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja mam wysypane kamieniem właśnie i jest super

Kostka brukowa i ogrodzenie wyszły elegancko

Ania dobrze radzi, teraz przygotowanie gleby a jesienią sianie
Fajne ekipy trafiliśmy i do ogrodzenia i do kostki.

Takie pochwały od Ciebie to zaszczyt
Wiolka5_7 13:49, 26 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Fajne ekipy trafiliśmy i do ogrodzenia i do kostki.

Takie pochwały od Ciebie to zaszczyt

To najwazniejsze ,aby nie trafić na partaczy też wspominam dobrze nasze ekipy

Nie przesadzaj
A i zapomniałam pochwalić twojego wypielęgnowanego warzywnika, tfu tfu pięknie wszystko rośnie ,brawo!