Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 13:30, 30 cze 2023

Ja mam cisy posadzone i wysypane kamieniem i nie chorują , to na pewno inna przyczyna ,jeśli u kogoś są problemy.
Judith 14:04, 30 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Wracam z tematem tej wydzielonej krawężnikiem rabaty na żywopłot. W tym pasie ziemi między chodnikami nie daliśmy krawężnika, bo po pierwsze na tyle nie starczyło, a po drugie dokładnie w tej linii jest jedna z zasuw do wodociągu. Opcja z zasuwą w krawężniku u mnie nie przejdzie.

Zatem może tak:
1. Rabata z żywopłotem będzie z kamieniem. Wówczas ten szeroki prostokąt też wysypać kamieniem i nic już nie trzeba wstawać.
2. Przesunięcie krawężnika o jakieś 20 cm, czy nawet 50 cm. Ale wtedy zaburzona jest proporcja żywopłotu, tu by było szerzej. Nie w linii z pozostałymi, już zrobionymi krawężnikami. Na rysunku to czerwona linia.
3. Przesunięcie krawężnika dużo dalej (tak jak zielona linia) i zrobienie niskiej obwódki np. z cisa. Oczywiście też tam gdzie dwie dorysowanie zielone linie wzdłuż chodników. W środku kamień i coś ekstra do wyeksponowania. Za krawężnikiem i obwódką w stronę domu już niższa rabata z korą. Nawiązująca roślinami do tych wąskich rabatek po bokach.

Tak sobie dumam. Co myślicie?

Ja myślę tak:
1. Rabata z żywopłotem - tam gdzie jest krawężnik (między ogrodzeniem i krawężnikiem) bez zmiany ułożenia krawężnika. Kamień czy kora to kwestia gustu. Ja mam kore przy prowadnicy i nie koliduje to w żaden sposób z mechanizmem bramy.
2. Nic nie przesuwać, ewentualnie usunąć .
3. Tu gdzie czerwona linia oraz linie zielone nic nie oddzielać, żadnych krawężników. Zrobić jedna dużą rabatę w całym prostokącie, która to rabata przy ogrodzeniu będzie miała taki sam żywopłot jak ta z punktu 1.

Ściółka powinna być IMO w jednej i drugiej rabacie taka sama. Ja oczywiście wybrałabym drobną korę .

No i tyle .

EDIT Fajowo front wygląda z kostką. Zaczyna być widać zarys ogrodu, co nie?
Marcin89 16:28, 30 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam opis. Pozostałe rabaty mają wstawione krawężniki w narysowanej przeze mnie niebieskiej linii? Czy tam gdzie znak zapytania to jest ta zasuwa?

Osobiście lubię jak się linie w ogrodzie nie rozjeżdżają. Zrobiłabym wszystkie rabaty żywopłotów z krawężnikiem. Czy do środka kamień czy kora to już nie podpowiem. Nie mniej raczej nie słyszy się o historiach by kora w prowadnicach uszkodziła mechanizm otwierania bramy. Piach i kurz z drogi to chyba gdyby były kamyczki to by mógł osiadać i tak akurat na prowadnicach. Jeśli zasuwa jest tym znakiem zapytania to pomalowałbym ten beton na kolor krawężnika lub kory, która będzie w rabacie, by tak się nie rzucał w oczy lub postawiłabym coś symetrycznie po obu stronach (na zasuwie i u Ciebie na rabacie), coś co można przestawić w razie potrzeby dostępu.
Zgadza się. Niebieska kreska to linia krawężników. Wzdłuż całego ogrodzenia, oprócz tego środka za skrzynką gazową (foto). Zabrakło tu kilku sztuk.
Jeśli chodzi o zasuwki to są w miejscu tych drewnianych palików. Zasuwka brata mija się z planowanym krawężnikiem, moja nie. Ale kombinuję, czy nie da rady jej przesunąć. Brakuje kilka cm. A ja jestem uparty
Ten znak zapytania to beton podtrzymujący krawężnik. Ziemia będzie dosypana.
Marcin89 16:33, 30 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Marcin poszukaj informacji o cisach, są na forum wpisy Toszki - kto słuchał jej rad ma piękne cisowe żywopłoty.

Po sąsiedzku znam 2 takie żywopłoty zasypane białym kamykiem. U nas w okolicy ziemia 3 i 4 klasy a oba te żywopłoty są brązowe i widać wyrażnie że chorują.
Mam nadzieję, że przyczyna jest inna. Nigdy nie wiemy jak sąsiad dba o te cisy. Może zapomina podlać, czy coś. Kurde już się "napaliłem" na żywopłot cisowy
Marcin89 16:35, 30 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
No a jakby ten żywopłot dać dopiero za kraweznikiem? Tam gdzie chciałeś kamień zostawić sam kamień.
To trochę daleko od ogrodzenia. Pewnie 1,5 m oś żywopłotu. A za nim taka metrowa dziura? Szkoda mi miejsca, bo działka jest stosunkowo mała.
Marcin89 16:36, 30 cze 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja mam cisy posadzone i wysypane kamieniem i nie chorują , to na pewno inna przyczyna ,jeśli u kogoś są problemy.
Dobra nowina
Marcin89 16:42, 30 cze 2023

Judith napisał(a)

Ja myślę tak:
1. Rabata z żywopłotem - tam gdzie jest krawężnik (między ogrodzeniem i krawężnikiem) bez zmiany ułożenia krawężnika. Kamień czy kora to kwestia gustu. Ja mam kore przy prowadnicy i nie koliduje to w żaden sposób z mechanizmem bramy.
2. Nic nie przesuwać, ewentualnie usunąć .
3. Tu gdzie czerwona linia oraz linie zielone nic nie oddzielać, żadnych krawężników. Zrobić jedna dużą rabatę w całym prostokącie, która to rabata przy ogrodzeniu będzie miała taki sam żywopłot jak ta z punktu 1.

Ściółka powinna być IMO w jednej i drugiej rabacie taka sama. Ja oczywiście wybrałabym drobną korę .

No i tyle .

EDIT Fajowo front wygląda z kostką. Zaczyna być widać zarys ogrodu, co nie?

To właśnie ta moja 3 opcja, że nic już nie wstawiać i wysypać jednym materiałem. Skoro żywopłot wzdłuż całego płotu to i tu za skrzynką gazową też.
Muszę przegadać z domownikami i bratem. W końcu pół tej rabaty dużej jest brata

Dziękuję za pochwałę. To prawda - zaczyna być widać to co miałem do tej pory w głowie tylko. Człowiek się zaraz "jara"
Wiolka5_7 18:41, 30 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Dobra nowina

też bym dała kamień przy płocie bramie,mam tak i jest czysto i bez problemu.
Anda 11:34, 02 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
Dziewczyny to mnie nie pocieszyłyście Tam kamień specjalnie miał być, żeby obsypać elementy bramy i żeby piach się nie dostawał w prowadnice. Tak zalecił fachowiec.

Może i kamień nie jest idealny dla roślin, ale tyle co teraz się go stosuje. Prawie w każdym ogrodzie jest rabata żwirowa. Byłem przekonany, że cis jakoś da radę i że takie realizacje widziałem na zdjęciach.

U nas też pełno kamienia wszędzie. Ludzie jak lemingi lub muchy

Rabaty żwirowe to co innego niż rabaty wysypanie kamieniem. Rabaty żwirowe to nie białe kamyki, a żwir w różnych frakcjach (tak jest bardziej naturalnie) i koloru bardziej naturalnego niż biały. Rabaty żwirowe są przeważnie tak zarośnięte roślinnością, że tego żwiru prawie nie widać. Poza tym roślinność jest tak dobrana, że dobrze radzi sobie z podgrzewaniem od dołu i w nocy. Nagrzane kamienie w nocy oddają ciepło. Najważniejsze jest jednak to, aby pod kamieniami nie było szmaty. Kamień plus szmata to właściwie gwarantowana śmierć wielu roślin.

U wielu dziewczyn są rabaty wysypanie żwirem, ale bardzo elegancko i obficie obsadzone

Często rabaty wysypanie kamieniem wyglądają niestety jak pustynie kamienne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marcin89 12:24, 02 lip 2023

Anda napisał(a)

U nas też pełno kamienia wszędzie. Ludzie jak lemingi lub muchy

Rabaty żwirowe to co innego niż rabaty wysypanie kamieniem. Rabaty żwirowe to nie białe kamyki, a żwir w różnych frakcjach (tak jest bardziej naturalnie) i koloru bardziej naturalnego niż biały. Rabaty żwirowe są przeważnie tak zarośnięte roślinnością, że tego żwiru prawie nie widać. Poza tym roślinność jest tak dobrana, że dobrze radzi sobie z podgrzewaniem od dołu i w nocy. Nagrzane kamienie w nocy oddają ciepło. Najważniejsze jest jednak to, aby pod kamieniami nie było szmaty. Kamień plus szmata to właściwie gwarantowana śmierć wielu roślin.

U wielu dziewczyn są rabaty wysypanie żwirem, ale bardzo elegancko i obficie obsadzone

Często rabaty wysypanie kamieniem wyglądają niestety jak pustynie kamienne.
To chyba kwestia poprawnego nazewnictwa. Niepotrzebnie użyłem słowa kamienie. Chodzi mi bardziej o jakiś żwir, czy drobny grys. Sam jeszcze nie wiem jaki rodzaj
Szmaty nie położę już nigdy, bo widziałem na żywo co pod nią jest. Użyję kartonów/tektury.