Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród w malinówkach

Marcin89 23:22, 28 cze 2023

ajka napisał(a)
Kamień ładnie wygląda w przedogródku, ale może niekoniecznie dobry jest pod tuje.

Ja mam u siebie w przedogródku i kamień i korę, możesz podejrzeć, przedostatnia strona wątku.
Thuji tu nie planuję, chyba, że formy kuliste. Zajrzę
NowaKiKi 08:49, 29 cze 2023

No kamien kosztowny jest, ja zamawiam na raty, mam blisko skład, więc małym autkiem przywożą mi za free tonę kamienia. Ja za dalmatynczyka placilam 330 zł za tone.

Za kore fajna taka grubsza tez sobie liczą sporo, kupowałam i drobna na spod i grubsza na gore zeby wyszło ciut taniej, ale do taniości to było daleko, no i kore trzeba uzupełniać, ja już widzę że na pierwszych rabatach mam do uzupełnienia
Marcin89 09:01, 29 cze 2023

NowaKiKi napisał(a)
No kamien kosztowny jest, ja zamawiam na raty, mam blisko skład, więc małym autkiem przywożą mi za free tonę kamienia. Ja za dalmatynczyka placilam 330 zł za tone.

Za kore fajna taka grubsza tez sobie liczą sporo, kupowałam i drobna na spod i grubsza na gore zeby wyszło ciut taniej, ale do taniości to było daleko, no i kore trzeba uzupełniać, ja już widzę że na pierwszych rabatach mam do uzupełnienia
Dlatego pierwotnie nie planowałem tego prostokąta 3,6 x 5 m wysypać kamieniem.
Anda 09:50, 29 cze 2023

W kamieniach w miarę dobrze rosną sosenki. Wg mnie cisom w kamieniu będzie za gorąco.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
NowaKiKi 11:18, 29 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Dlatego pierwotnie nie planowałem tego prostokąta 3,6 x 5 m wysypać kamieniem.

To zrób pol na pół, mozna nadać jakieś prostokątne kształty z ekoborderu i jedne wysypać kora inne kamieniem, tez byłoby ciekawie.
LIDKA 11:55, 29 cze 2023

Marcin żywopłoty sadź w korze a te środkową rabatę największą w kamieniu. Ani tuje ani cisy nie lubią kamienia , nie wiem jak grab ale czyszczenie kamienia z liści też nie bedzie miłe.

A na tej dużej rabacie na środku możesz pomyśleć jakiś iglak na choinkę świąteczną i lampki. podpowiadam żę jodły koreańskie dobrze reagują na cięcie i można uformować ładny i gęsty stożek. Wiola ma taką piękną i ja odgapiam. Moja ma ze 150 cm na razie wzrostu. Koreanki nie śmiecą też igłami.
Marcin89 16:34, 29 cze 2023

Dziewczyny to mnie nie pocieszyłyście Tam kamień specjalnie miał być, żeby obsypać elementy bramy i żeby piach się nie dostawał w prowadnice. Tak zalecił fachowiec.

Może i kamień nie jest idealny dla roślin, ale tyle co teraz się go stosuje. Prawie w każdym ogrodzie jest rabata żwirowa. Byłem przekonany, że cis jakoś da radę i że takie realizacje widziałem na zdjęciach.
Patrycja_KG_Lu 09:44, 30 cze 2023

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam opis. Pozostałe rabaty mają wstawione krawężniki w narysowanej przeze mnie niebieskiej linii? Czy tam gdzie znak zapytania to jest ta zasuwa?

Osobiście lubię jak się linie w ogrodzie nie rozjeżdżają. Zrobiłabym wszystkie rabaty żywopłotów z krawężnikiem. Czy do środka kamień czy kora to już nie podpowiem. Nie mniej raczej nie słyszy się o historiach by kora w prowadnicach uszkodziła mechanizm otwierania bramy. Piach i kurz z drogi to chyba gdyby były kamyczki to by mógł osiadać i tak akurat na prowadnicach. Jeśli zasuwa jest tym znakiem zapytania to pomalowałbym ten beton na kolor krawężnika lub kory, która będzie w rabacie, by tak się nie rzucał w oczy lub postawiłabym coś symetrycznie po obu stronach (na zasuwie i u Ciebie na rabacie), coś co można przestawić w razie potrzeby dostępu.
LIDKA 12:20, 30 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Dziewczyny to mnie nie pocieszyłyście Tam kamień specjalnie miał być, żeby obsypać elementy bramy i żeby piach się nie dostawał w prowadnice. Tak zalecił fachowiec.

Może i kamień nie jest idealny dla roślin, ale tyle co teraz się go stosuje. Prawie w każdym ogrodzie jest rabata żwirowa. Byłem przekonany, że cis jakoś da radę i że takie realizacje widziałem na zdjęciach.

Marcin poszukaj informacji o cisach, są na forum wpisy Toszki - kto słuchał jej rad ma piękne cisowe żywopłoty.

Po sąsiedzku znam 2 takie żywopłoty zasypane białym kamykiem. U nas w okolicy ziemia 3 i 4 klasy a oba te żywopłoty są brązowe i widać wyrażnie że chorują.
Rojodziejowa 13:20, 30 cze 2023

No a jakby ten żywopłot dać dopiero za kraweznikiem? Tam gdzie chciałeś kamień zostawić sam kamień.