Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

olciamanolcia 08:26, 16 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Ten na drugim foto jest.

To nie on
olciamanolcia 08:29, 16 maj 2025

Marcin89 napisał(a)
Szczerze mówiąc padam na twarz. Nawiozłem dziś kartonów, a i tak mi chyba zabraknie. Zostało mi około 4 m platanowej do końca. Jutro raczej odpuszczę, bo będą goście itd.

Typowo robocze zdjęcie z dziś, bo innych nie ma. Rabata narożna przechodząca w platanową:

Rozchodniczki widzę
Dawaj coś pomiedzy nie
Marcin89 09:44, 16 maj 2025

edi75 napisał(a)
Marcin rabaty fajnie się zagęściły. Rabata miedzy tarasami bardzo ładna.
Brzozy kupowałeś tam gdzie ja ..bo pamiętam dawałam Ci namiary
Tak. Ale były sadzone w sierpniu, może za bardzo korzenie rozdłubałem, a było ciepło. Pamiętam, że liście im zaschły, może nie wszystkie.

A tak mnie teraz olśniło, a co jak za głęboko posadzone? Pamiętacie, że miejsce szczepienia było wysoko i posadziłem ciut głębiej.
Marcin89 09:47, 16 maj 2025

olciamanolcia napisał(a)

Rozchodniczki widzę
Dawaj coś pomiedzy nie
Dobrze widzisz Ale gdzie pomiędzy? Tam są jeszcze Hamelny

Co do tulipanów, to też mi coś nie grało. Jakieś za wysokie i za mało zielonych smug. Wyglądają mi na Mount Tacoma. Czyli u mnie też pomyłka się trafiła, a raczej celowa manipulacja sprzedawcy...
Patrycja_KG_Lu 09:51, 16 maj 2025

Moje hakonki Greenhills i Aureola w takim samym stadium, a pilnuje podlewania i dostały jak wszystko inne w tym roku nawóz YaraMila Complex. Tylko All Gold co dostałam w zeszłym roku piękna i podwoiła swoją wielkość. Daje im szansę ostatni sezon, jak się nie ogarną to wymienię je na seslerie.
anuska2507 12:40, 16 maj 2025

Chyba ta Aureola taka kapryśna. Ja kiedyś kupiłam jedną i podzieliłam, ale te sadzonki z podziału wyglądały podobnie i nie mogły się zebrać. Jedna chyba padła, drugą w końcu wyrzuciłam. Za to Beni Kaze rośnie bez marudzenia
Marcin89 18:53, 16 maj 2025

Udało się posadzić żywopłot z trzmieliny tuż przed ulewą.

Przed:

Po wygrabieniu:

Na koniec:

Sadzonki trzmieliny sam pozyskałem ze 2 lata temu. Miały być na stożki, ale nie zostały wykorzystane. Stąd pomysł na obwódkę placyku. W tyle będzie wysoki żywopłot, z lewej średni z grabów i tutaj niski z trzmieliny.
Darecka 10:37, 18 maj 2025

Niezły maraton od początku sezonu uskuteczniasz, ale jaka satysfakcja. Za rok nie poznasz swojego ogrodu, bardzo sprawnie Ci to wszystko idzie . Czy Ty kiedyś odpoczywasz? Mam wrażenie, że "leżenie odłogiem" nie jest częścią Twojego DNA . Ściółkowanie korą daje fenomenalny, natychmiastowy efekt wizualny, niczym za sprawą magicznej różdżki.

Pamiętasz może odmianę tej pięknej szałwi na rabacie przytarasowej?
Marcin89 10:48, 18 maj 2025

Darecka napisał(a)
Niezły maraton od początku sezonu uskuteczniasz, ale jaka satysfakcja. Za rok nie poznasz swojego ogrodu, bardzo sprawnie Ci to wszystko idzie . Czy Ty kiedyś odpoczywasz? Mam wrażenie, że "leżenie odłogiem" nie jest częścią Twojego DNA . Ściółkowanie korą daje fenomenalny, natychmiastowy efekt wizualny, niczym za sprawą magicznej różdżki.

Pamiętasz może odmianę tej pięknej szałwi na rabacie przytarasowej?
Właśnie mam wrażenie, że to maraton, ale z przerwami dużymi. Odpoczywam najczęściej w niedzielę. A zdarzają się i gorsze dni, że mało zrobię albo wybieram łatwiejsze tematy, a reszta czeka

U mnie to nie ma tych metrów rabat, więc jakoś poszło Dziękuję za takie słowa!

Szałwia to niezawodna Caradonna.
Darecka 11:08, 18 maj 2025

Dzięki, piękna jest. Wczoraj wybierałam szałwie do moich nowych rabat i nad tą też dumałam, ale sprzedający miał o 1 szt za mało, a że nie chciałam dzielić zamówienia, to padło na inne odmiany.