Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:59, 24 lip 2025

Rabaty na koniec.

Platanowa pomału się zagęszcza. Słabo rosły rozplenice Hameln po podziale, a rozchodniki jakieś limonkowe. Tego nie kumam. Szałwii nie widać, bo przycięte. A jeżówki i hortki małe.

Fragment brzozowej przy ścieżce, widać, że jest gęsto, a brzoza urosła. Głównie stipa i kocimiętki. Jeżówki, hortki i cisy jeszcze małe.

Rabata narożna koło brzozowej, tu jest najładniej chyba. Świdośliwa podsadzona rozplenicami Viridescens (to była dobra decyzja) i powtórzone gatunki z brzozowej.

Na wszystkich tych rabatach brakuje najwyższego piętra z hortensji i traw, ale coś mi słabo rosną.
LIDKA 17:01, 24 lip 2025

Marcin frot się elegancko prezentuje a rabaty nabierają masy.

Ten kwiatek to może być jeżówka.mam te zwykłe i jedna siewka też taka dziwna w pokroju.

Co blokuje sadzenie żywopłotu po Twojej stronie?
Marcin89 17:06, 24 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin frot się elegancko prezentuje a rabaty nabierają masy.

Ten kwiatek to może być jeżówka.mam te zwykłe i jedna siewka też taka dziwna w pokroju.

Co blokuje sadzenie żywopłotu po Twojej stronie?
Głównie czas, bo zabrakło go wczesną wiosną, a jak zrobił się czerwiec i lipiec, to stwierdziłem, że mogą być upały i wytrzymam jeszcze. A upałów nie ma. Do września odłożę

Drugie to moje niezdecydowanie, bo raz chcę thuje, a raz marzę o cisie lub grabach. Tylko na wszystko jest tam tak strasznie wąsko (bok mojego segmentu). A dalej za gospodarczym thuji nie dam, bo to warzywnik.

A trzecie, to zajmowaniem się innymi sprawami (2 tematy nie na forum ogrodnicze) i czymś co miało być w dalszym czasie. Ale u nas to standard

Niedługo pokażę, co zajęło tyle czasu. A efekt wcale nie powala
LIDKA 17:59, 24 lip 2025

Ooooo pokaż. Na pewno jest lepiej niż sam myślisz.

Marcin tuje na piasku rosną wolniej niż w glinie. Trzeba im dać dobroci, grubo zaściółkować i położyć nawodnienie. Obserwuje moje i sister. Sadzone w podobnym czasie a jej o 1/3 mniejsze.
Marcin89 18:49, 24 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Ooooo pokaż. Na pewno jest lepiej niż sam myślisz.

Marcin tuje na piasku rosną wolniej niż w glinie. Trzeba im dać dobroci, grubo zaściółkować i położyć nawodnienie. Obserwuje moje i sister. Sadzone w podobnym czasie a jej o 1/3 mniejsze.
Dubrocie się robią w kompostowniku. Linia nawadnijąca ma być w przyszłym roku, nie od razu, żeby korzenie poszły za wodą.
Magara 22:46, 24 lip 2025

Marcin, ładnie Ci wszystko rośnie
Ja trochę tęsknię za takim etapem To jest mega fajny moment - gdy czekasz, aż wszystko masy nabierze
Napisz coś więcej o limonkowych rozchodnikach - bardzo by mi takie pasowały
Marcin89 22:40, 25 lip 2025

Magara napisał(a)
Marcin, ładnie Ci wszystko rośnie
Ja trochę tęsknię za takim etapem To jest mega fajny moment - gdy czekasz, aż wszystko masy nabierze
Napisz coś więcej o limonkowych rozchodnikach - bardzo by mi takie pasowały
Nie wiem, czy takie istnieją Ja kupiłem zielonego z różowym kwiatem, a zrobił się żółtawy i nie wiem czemu. Zagłodzić rozchodnika to byłby wyczyn
Marcin89 22:48, 25 lip 2025

Hortensje ogrodowe i piłkowane dają radę w tym roku. Do tej pory nie były tak duże i nigdy nie miały tyle kwiatów.

Hortensje ogrodowe zaskoczyły mnie tak samo jak Judith. Rok temu był jeden kwiatek

Ogrodówka ma kwiaty w dwóch odcieniach, jakby niebieski i fiolet, trochę róż. Hortensja piłkowane ma ciemniejsze kwiaty z przebarwieniami i ciemniejsze liście. Wszystko zrosło się w jeden wielki krzak

Marcin89 22:52, 25 lip 2025

Tutaj druga ogrodowa, widać jaki ma zróżnicowany kolor kwiatów.
Magara 22:52, 25 lip 2025

Marcin89 napisał(a)
Nie wiem, czy takie istnieją Ja kupiłem zielonego z różowym kwiatem, a zrobił się żółtawy i nie wiem czemu. Zagłodzić rozchodnika to byłby wyczyn

No to napisz chociaż co kupiłeś Może też zagłodzę?