Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:01, 15 lip 2025

antracyt napisał(a)

Jakieś znajome mi się to miejsce wydało - a potem doczytałam gdzie byłeś
To może się nawet na plaży mijaliśmy
O proszę, mogło tak być
Marcin89 19:24, 21 lip 2025

"Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej". Taka prawda

Jestem już trochę po powrocie z urlopu, a teraz będę musiał nadrobić zaległości zdjęciowe. Ogród ma się całkiem nieźle, a jednak rabatom brakuje trochę gęstości (słabo rosną miskanty, hortensje i jeżówki).

Warzywnik ma się dobrze, zbieram już cukinię, fasolkę szparagową, ogórki, a lada moment będą pomidory. Koktajlowe już właściwie wybarwione

W czasie odchwaszczania przeraziłem się pęknięciem kory na pniu platana. Potem okazało się, że wszystkie 3 pnie tak wyglądają.

Kora odpada płatami, a pod spodem jest szarooliwkowa, nowa kora, uff Jakbym zapomniał, że platany tak mają. Czyli rosną na grubość te pnie

Marcin89 23:04, 22 lip 2025

Rabata frontowa po przycięciu szałwii nabrała jakby lekkości, niby nie ma nic wysokiego, ale lepiej widać magnolię i pokazują się rozchodniki

Wąskie z seslerią, u mnie także jest bardziej zielona.

To ujęcie z dziś, trawki podświetlone przez popołudniowe słońce.
Marcin89 22:40, 23 lip 2025

Dziś był dzień obcinania liści o wąsów truskawek oraz kanciki w tej części ogrodu.

Truskawki zawsze lekko skubałem z suchego, potem znowu na jesień i czyszczenie na zero wiosną następnego roku. Tym razem przyciąłem nisko już teraz.

Patrycja_KG_Lu 09:45, 24 lip 2025

Hej. Nadrabiam po przerwie. Roślinki Ci podrosły już. Które rabaty masz w 100% gotowe? Czego Ci jeszcze brakuje? Jakie plany sadzeniowe na jesień?
mrokasia 09:47, 24 lip 2025

Marcin89 napisał(a)
Rabata frontowa po przycięciu szałwii nabrała jakby lekkości, niby nie ma nic wysokiego, ale lepiej widać magnolię i pokazują się rozchodniki

Front wygląda bardzo dobrze, faktycznie nabrał masy.
Marcin89 16:33, 24 lip 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hej. Nadrabiam po przerwie. Roślinki Ci podrosły już. Które rabaty masz w 100% gotowe? Czego Ci jeszcze brakuje? Jakie plany sadzeniowe na jesień?
Tak naprawdę zapełnione są wszystkie rabaty, czyli 3 frontowe, międzytarasowa oraz nowe (platanowa, brzozowa i z boku domu). Roślin tam nie brakuje, ale często mi coś nie gra. To aż dziwne, że dopiero po posadzeniu to widać

Co do planów, to nadal odkładany non stop temat elewacji gospodarczego i ścieżki przy nim. Tak samo żywopłot wokół naszych działek oraz być może rabata na końcu działki. W planach na jesień była też nowa organizacja warzywnika i dokupienie krzewów i drzewek owocowych. Ale chyba zabraknie sezonu

Obym choć na jesień mógł przesadzić parę roślin, w tym magnolię, to będzie git
Marcin89 16:36, 24 lip 2025

mrokasia napisał(a)

Front wygląda bardzo dobrze, faktycznie nabrał masy.

Głównie dzięki seslerii i w sumie duże urosły kocimiętki
Marcin89 16:50, 24 lip 2025

Ktoś wie co to za kwiatek? Kupiony jako jeżówka Alba.
Marcin89 16:53, 24 lip 2025

Zaległe ogórki. Chwila nieuwagi i urosły duże. Największe poszły do bezpośredniego spożycia, a z małych w sumie wyszły 4 słoiki ogórków kiszonych

Niestety liście już porażone chorobą, nawet nie chce mi się opryskać, porażka (co roku to samo).