Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:59, 27 lip 2025

An_na napisał(a)
Im bardziej kwaśna gleba tym bardziej niebieskie kwiaty.
U mnie niby kwaśna, skrzyp rośnie na potęgę a hortensje różowe widać dla nich za mało kwaśna
No ten mój nawóz mógł wpływać zakwaszająco, w końcu dedykowany do hortensji.

Ciekawe jakby zadziałał siarczan amonu (kupiłem pod borówki amerykańskie) dany wczesną wiosną. Azot pobudzi do wzrostu w liście, ale siarka zakwasi.

Podsumowując: los hortensji ogrodowych i piłkowanych zmienił się. Myślę, gdzie je posadzić docelowo, a miały wylecieć, bo nie kwitły i więdły latem
Judith 22:51, 28 lip 2025

An_na napisał(a)
Im bardziej kwaśna gleba tym bardziej niebieskie kwiaty.
U mnie niby kwaśna, skrzyp rośnie na potęgę a hortensje różowe widać dla nich za mało kwaśna

Ania, kwaśna gleba nie wystarczy. Musi być jeszcze glin. Są nawozy, które go zawierają.

Marcin, Twoje hortki przepięknie wybarwione: te różne odcienie niebieskości są świetne. Moje prócz niebieskości mają na jednym krzaczku róż i siny róż oraz wszystkie opcje pośrednie . Róż i niebieskości są super ok, ale ta siność taka se .
An_na 22:55, 28 lip 2025

Judith napisał(a)

Ania, kwaśna gleba nie wystarczy. Musi być jeszcze glin. Są nawozy, które go zawierają.

Marcin, Twoje hortki przepięknie wybarwione: te różne odcienie niebieskości są świetne. Moje prócz niebieskości mają na jednym krzaczku róż i siny róż oraz wszystkie opcje pośrednie . Róż i niebieskości są super ok, ale ta siność taka se .

Oooo dzięki Judith
Pojęcia nie miałam
LIDKA 07:57, 29 lip 2025

Marcin piękne hortki. Może źle zrobiłam że skreśliłam ogrodowe i nie mam ani jednej.

A może zostaw je tutaj skoro im dobrze? Lekko odsunąć hosty żeby miały miejsce?
Marcin89 09:20, 29 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin piękne hortki. Może źle zrobiłam że skreśliłam ogrodowe i nie mam ani jednej.

A może zostaw je tutaj skoro im dobrze? Lekko odsunąć hosty żeby miały miejsce?
Ale to jest warzywnik...
Eupraksja 22:07, 29 lip 2025

Marcin89 napisał(a)
Ale to jest warzywnik...

To może jakaś reorganizacja? Pięknie tam wyglądają, pod ścianą szklarni. W ogóle przeplatanie warzyw roślinami ozdobnymi to też fajny trend.
LIDKA 22:36, 29 lip 2025

Myśle jak Ewa. A co szkodzą kwiaty w warzywniaku? I byś nie musiał myśleć. Gdzie je ulokować.

Marcin odratowałam te najbiedniejszą róże. Jest zieloniutka i gęsta.
Kompost czyni cuda.
Marcin89 12:54, 30 lip 2025

Tam pod foliakiem mają dużo słońca i więdną w czasie lata. To nawet nie chodzi o mieszanie warzyw i i kwiatów Tam jest za gęsto i rośliny są w dole, z 15 cm niżej. Muszę to wyrównać.

LIDKA 21:59, 30 lip 2025

Marcin89 napisał(a)
Tam pod foliakiem mają dużo słońca i więdną w czasie lata. To nawet nie chodzi o mieszanie warzyw i i kwiatów Tam jest za gęsto i rośliny są w dole, z 15 cm niżej. Muszę to wyrównać.

A ok ...teraz rozumiem.

A z boku domu nie zmieścich tych hortek?
Marcin89 22:25, 30 lip 2025

LIDKA napisał(a)

A ok ...teraz rozumiem.

A z boku domu nie zmieścich tych hortek?
Tam to jest ściana domu południowo-zachodnia ani nie ma nic co by cień dało, więc nie.

Mam jeszcze tyły ogrodu do zrobienia. Chyba będzie rabata rozszerzająca się w stronę mojego warzywnika

Ogólnie mam mnóstwo pomysłów, a to zależy jak wyjdzie nam jedna rzecz za placykiem trampolinowym (kącik wstydu). Muszę zebrać się do zdjęć z postępu prac