Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:54, 25 lip 2025

Magara napisał(a)

No to napisz chociaż co kupiłeś Może też zagłodzę?
Rozchodnik okazały Brillant.
MagdaLenka 23:54, 25 lip 2025

Marcin, przepiękne masz te hortensje. Zazdroszczę!
Magara 23:09, 26 lip 2025

Marcin89 napisał(a)
Rozchodnik okazały Brillant.

Hmmm, chyba mam takowego, limonkowy nie jest, widać nażarty a nie zagłodzony
mrokasia 08:27, 27 lip 2025

Ja przy okazji poszerzania rabat z tyłu kupiłam trochę roślin w szkółce m.in. floksy płożące i rdesty. Obie rośliny wyglądały zdrowo i ładnie, miały jasnozielone listki. Po wsadzeniu do ziemi w ciągu tygodnia nabrały ciemniejszego zabarwienia. Floksy potem dokupowałam i różnica w wybarwieniu była bardzo widoczna.
Może te rozchodniki mają za bogato u Ciebie? Nie wylegają Ci? No i zobacz czy ich coś nie podżera od spodu.
Miskantowo 08:31, 27 lip 2025

Marcin89 napisał(a)
Tutaj druga ogrodowa, widać jaki ma zróżnicowany kolor kwiatów.

Bardzo lubię takie zróżnicowane hortensje.
Mialam taką w moim irlandzkim ogródeczku.
Wyglądała cudnie.

Twoj ogrod sie rozrasta, pięknie zaczyna to wszystko wygladać.
Ja juz zapominam jaka to satysfakcja kiedy kawałek pustego pola zamienia się w ogrod.

An_na 11:55, 27 lip 2025

Jak ja bym chciała taka niebiesko fioletową ogrodówkę... marzenie.
Sypię tym moim cholerom zakwaszacza a one i tak jak już łaskawie kwitną to są różowe. Ładnie różowe a ja wolałabym takie właśnie niejednolicie niebiesko fioletowe

Marcin jak już się bujnie robi, bardzo ładnie
Marcin89 15:01, 27 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Ja przy okazji poszerzania rabat z tyłu kupiłam trochę roślin w szkółce m.in. floksy płożące i rdesty. Obie rośliny wyglądały zdrowo i ładnie, miały jasnozielone listki. Po wsadzeniu do ziemi w ciągu tygodnia nabrały ciemniejszego zabarwienia. Floksy potem dokupowałam i różnica w wybarwieniu była bardzo widoczna.
Może te rozchodniki mają za bogato u Ciebie? Nie wylegają Ci? No i zobacz czy ich coś nie podżera od spodu.
Za bogato na pewno nie. Nie wylegają. Wydaje mi się, że to brak azotu. Może jeszcze czegoś.

Sadzonka kupona stała jeszcze na balkonie w bloku i potem rosła w gruncie pod płotem u brata. Była zielona i spora. Gdy przenosiłem z pod płotu, to podzieliłem na kilka i one takie żółtawe się zrobiły. Wiosną 2025 trafiły na rabatę i słabo rosną. Może rozkładająca się zrębka zabrała azot? A z drugiej strony rozchodnik powinien rosnąć nawet na ubogiej glebie.

Dzięki za porady, spróbuję podkarmić wybrane sztuki i zobaczę, czy kolor się zmieni
Marcin89 15:10, 27 lip 2025

Miskantowo napisał(a)

Bardzo lubię takie zróżnicowane hortensje.
Mialam taką w moim irlandzkim ogródeczku.
Wyglądała cudnie.

Twoj ogrod sie rozrasta, pięknie zaczyna to wszystko wygladać.
Ja juz zapominam jaka to satysfakcja kiedy kawałek pustego pola zamienia się w ogrod.
Udały się te hortensje bez jakichś wielkich starań. Rosną w rozmnażalniku, a wyglądają jak na rabacie
Marcin89 15:21, 27 lip 2025

An_na napisał(a)
Jak ja bym chciała taka niebiesko fioletową ogrodówkę... marzenie.
Sypię tym moim cholerom zakwaszacza a one i tak jak już łaskawie kwitną to są różowe. Ładnie różowe a ja wolałabym takie właśnie niejednolicie niebiesko fioletowe

Marcin jak już się bujnie robi, bardzo ładnie
Zawsze zapominam jaki odczyn gleby odpowiada za jaki kolor kwiatów W tym roku hortensje ogrodowe nie dostały żadnego nawozu na start. Przy okazji interewencyjnego dokarmiania bukietowych nawozem do hortensji, podlałem też ogrodowe. Domyślam się, że mógł on wpłynąć na wybarwienie
An_na 16:52, 27 lip 2025

Im bardziej kwaśna gleba tym bardziej niebieskie kwiaty.
U mnie niby kwaśna, skrzyp rośnie na potęgę a hortensje różowe widać dla nich za mało kwaśna