Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 08:06, 13 lis 2025

Marcin89 napisał(a)
A ile sztuk Ci wyszło? Ja rok temu chyba jednak mniej sadziłem, coś koło 100 sztuk.

Ten mój jest po prostu Van Eijk. Pozostałe też kojarzę, ale brałem to co było.

Na rabacie z amanogawami, która nie jest jakaś duża posadziłam 140 sztuk. Do tego mam jeszcze do posadzenia w innym miejscu dwie paczki (te kremowe mixy z narcyzami), trochę białych krokusów i czosnki o dużych kwiatach. Stwierdziłam, że wolę kumulacje tulipanów na jedenj/dwóch rabatach, bo i tak na tyły wiosną mniej chodzę i nie widzę z okien.
LIDKA 09:15, 13 lis 2025

Ja mam tulipany botaniczne
saxatilis i little Beaty.

Krokusy mieszankę kolorów i Ruby Giant i bar purple .

Zawilce greckie.

Tulipany happy generation i Mystic g van ejk
Dziś ładnie jest ale muszę iść do pracy i wróce po ciemku
Marcin89 16:21, 13 lis 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Na rabacie z amanogawami, która nie jest jakaś duża posadziłam 140 sztuk. Do tego mam jeszcze do posadzenia w innym miejscu dwie paczki (te kremowe mixy z narcyzami), trochę białych krokusów i czosnki o dużych kwiatach. Stwierdziłam, że wolę kumulacje tulipanów na jedenj/dwóch rabatach, bo i tak na tyły wiosną mniej chodzę i nie widzę z okien.
To ja faktycznie wszędzie naciapałem. Ale ilościowo mniej. Traktuję to jako test odmiany. Jak się sprawdzą i wyjdą fajne zestawy to dokupię. Ale to trzeba ze dwa sezony obserwować, czy cebulka znika, czy mnoży się
Marcin89 16:25, 13 lis 2025

LIDKA napisał(a)
Ja mam tulipany botaniczne
saxatilis i little Beaty.

Krokusy mieszankę kolorów i Ruby Giant i bar purple .

Zawilce greckie.

Tulipany happy generation i Mystic g van ejk
Dziś ładnie jest ale muszę iść do pracy i wróce po ciemku
Super, później sobie obejrzę te odmiany
Marcin89 16:49, 13 lis 2025

Sadzenie cebulowych dzień drugi

NOTATKI NA WIOSNĘ:

Czosnek Purple Rain na brzozowej i narożnej, przy żywopłocie grabowym - 30 sztuk dużych i dodatkowo 15 ząbków (może zakwitną za 2 lata).

Dosadzenie 10 sztuk tulipanów Angelique na froncie do białych tulipanów.

Doniczki:
Dwie duże doniczki - pierwsza mikro cebulki hiacyntów i narcyzów, druga same narcyze.
Żółte doniczki - narcyz Sir Winston Churchil 5 sztuk, narcyz Cheerfulness 5 sztuk.
Małe szare doniczki - 10 krokusów Aqua i 5 szafirków niebieskich (z gratisów).

Polon 18:41, 13 lis 2025

Cebule w natarciu
Przeczytałam, że EE sadziłeś - zupełnie o nich zapomniałam, a chciałam też mieć.
Cóż było robić - zamówiłam
Wzięłam 50 szt., mam nadzieję, że się trochę namnożą.

Co do ilości i gęstości sadzenia, to dwa wątki mam jako wskazówki:
- pamiętam, że Muszelka miała piękną rzeczkę krokusów, nie wiem na jakiej to było długości, ale pamiętam, że była mowa o 1000 sztuk
- drugi to widok wytłoczek z cebulami u Justyny - tak na oko 20 szt na tackę, z tego mi wyszło, że żeby uzyskać efekt, trzeba sadzić około 60 szt/ mb, węższa rzeczka to ze 45 szt/mb.
Marcin89 18:56, 13 lis 2025

Polon napisał(a)
Cebule w natarciu
Przeczytałam, że EE sadziłeś - zupełnie o nich zapomniałam, a chciałam też mieć.
Cóż było robić - zamówiłam
Wzięłam 50 szt., mam nadzieję, że się trochę namnożą.

Co do ilości i gęstości sadzenia, to dwa wątki mam jako wskazówki:
- pamiętam, że Muszelka miała piękną rzeczkę krokusów, nie wiem na jakiej to było długości, ale pamiętam, że była mowa o 1000 sztuk
- drugi to widok wytłoczek z cebulami u Justyny - tak na oko 20 szt na tackę, z tego mi wyszło, że żeby uzyskać efekt, trzeba sadzić około 60 szt/ mb, węższa rzeczka to ze 45 szt/mb.
Dodam tylko, że odpuszczam rzeczkę. Układ roślin mam taki, że prosta rzeczka nie ma racji bytu. A jakieś zawijasy nie wchodzą w grę

Do jutra mam dylemat jak sadzić 3 kolory tulipanów:
1. Pomieszać w kartonie cebule i sadzić grupami, losowe kolory.
2. Sadzić grupami (kępkami) po 3-5 cebul razem i mieszać kolory, dając kolejne grupy innego koloru.

Chyba bliżej mi do 2 opcji. Pierwsza to by mogła być w rzeczce. A tak dam 3 kolory obok siebie, odbiór całej rabaty powinien być ok.
Polon 19:26, 13 lis 2025

Jak grupami, to opcja 2 wg mnie lepsza.

Już się nie mogę doczekać wiosny, jak te wszystkie cebule ruszą
LIDKA 21:08, 13 lis 2025

Też będę sadzić tulipany w kępki choć zastanawiam się czy wzdłuż kostki nie zrobić rzeczki z tulipanów botanicznych. Myślę tu o Dereniowej. One niskie są i chyba by fajnie było.

Kortowa obsadziłam naokoło narcyzami i zobaczymy co mi z tego wyjdzie wiosną.

Wnętrze kortowej zacznę obsadzać cebulami jak już będe tam mieć uporządkowane byliny.
Mam te swoją rządkoze i już nie walczę bo mnie potem męczy jak coś jest bałaganiarsko posadzone.
Marcin89 21:27, 13 lis 2025

Polon napisał(a)
Jak grupami, to opcja 2 wg mnie lepsza.

Już się nie mogę doczekać wiosny, jak te wszystkie cebule ruszą
No masz rację Podświadomie myślę, czy czosnki fajnie zakwitną, czy tulipany będą do siebie pasowały i czy nie ma pomyłek. A do tego jestem ciekaw hiacyntów na rabacie i narcyzów, rzekomo pachnących i z wieloma kwiatami na łodydze