Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:52, 04 kwi 2026

Judith napisał(a)

To wcale nie jest bez sensu . Przekwitające kwiaty róż się usuwa . Aczkolwiek nie z powodu latających płatków, ale dla kondycji rośliny .
No mnie drażniło jak na ziemi wszystko leżało. Jeszcze te kwiaty mumie po deszczu. Może to jest lekko sick, ale tak mam
LIDKA 11:04, 04 kwi 2026

A ok
To kup ładne horty. Albo od Danusia Majchrzak z fejsa albo poczekaj w sezonie i lokalnej szkółce kupisz. Będziesz widział co kupujesz.
Marcin89 12:17, 04 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
A ok
To kup ładne horty. Albo od Danusia Majchrzak z fejsa albo poczekaj w sezonie i lokalnej szkółce kupisz. Będziesz widział co kupujesz.
Tak zrobię. Bo w ciemno już nie chcę. No i poczekam aż najpilniejsze prace miną
Marcin89 19:04, 04 kwi 2026

A wrzucę jednak na szybko rabatę.

Prawa strona (wiśnia Kanzan).
Grupa azalii różowych Homebush, w tle trawa pampasowa Pumila, dalej rozplenica Viridescens i grupa 3 jaśminowców Virginal.

Środek.
Z prawej strony magnolii jeżówka purpurowa. Na lewo grupa forsycji i 3 hortensje piłkowane Preziosa. Już nisko przycięte.

Lewa strona (wiśnia Royal Burgundy).
Hortensje Annabelle w grupie, z prawej 3 sztuki prosa Northwind. Z lewej lilak Krasawica Moskwy i hortensja ogrodowa. Tu dojdzie trochę bylin pod drzewem.
Marcin89 10:28, 05 kwi 2026

Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych

Marcin89 22:47, 11 kwi 2026

Tydzień zleciał i nic nie napisałem Gości też nie było.

Po świętach były prace porządkowe, zbieranie darni po glebogryzarce. Dużo podlewałem nowo posadzone rośliny.

W środę i czwartek (08-09.04.) też coś na dworze robiłem, ale nie pamiętam co Wieczorami pikowałem pomidory i papryki. Pomidorów mam 87 sztuk, a papryk 28 sztuk.

Wczoraj wróciłem do rabaty na końcu ogrodu. Posadziłem forsycję, hortensje Annabelle i azalie jako powtórzenie tego co rośnie dalej. Działałem na lewo od wiśni Royal Burgundy, za zjeżdżalnią i huśtawkami. Jest to opcja tymczasowa, bo docelowo miał być żywopłot z thuji lub forsycji.

Dziś kontynuowałem sadzenie - doszły byliny (funkie w 3 odmianach, tawułki, turzyca ptasie łapki, bodziszki i kocimiętki). Zabrakło miejsca na bordowo-pomarańczowe żurawki.

Po południu w końcu zrobiłem roszady na rabacie międzytarasowej. Podzieliłem miskanta na 3 sztuki i przeniosłem 2 szałwie (zwolniło się miejsce po jeżówkach). Na środku wylądowała śś Lamarcka. No zobaczymy jak teraz się spodoba

Po dzisiejszym sadzeniu padam na pysk. Czuję opaliłem twarz, bo piecze. I weź tu komuś wytłumacz, że sam człowiek sobie robi taką robotę
LIDKA 23:49, 11 kwi 2026

Pracuś bo codziennie coś. A ja palcem nie kiwnelam i jutro znikam na tydzień a dwie róze nadal w wodzie. Chyba rano je muszę wsadzić.

LIDKA 23:50, 11 kwi 2026

Marcin jak nie ma miejsca na żurawki to trza rabate poszerzyć
Marcin89 05:46, 12 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Marcin jak nie ma miejsca na żurawki to trza rabate poszerzyć
Tu jeszcze można, ale jedyna opcja to pas żurawek po całości, a to by źle wyglądało

Coś wymyślę może, bo zostały mi jeszcze:
1 thuja Smaragd, 1 cis Groenland
3 sosny kosodrzewiny
Kilkanaście sztuk lawendy
2 mini budleje
Kilka słabych hakone
Sadzonki powojnika i jeszcze paru roślin...

Aa jeszcze ten klon palmowy Atropurpureum
Narsilia 06:47, 12 kwi 2026

No podziwiam za upór i pracę ciężka , naprawdę jesteś dla siebie zbyt surowy i wymagający naprawdę z opisów tworzysz idealne rabaty bardzo spójne i przemyślane