Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:36, 02 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
Mnie zupełnie nie interesuje co wypada a co nie. Byle innym nie przeszkadzać np. hałasem. Ale ja stara już jestem i niezbyt pobożna więc sobie pozwalam … .
Też zamierzam korzystać z 3 dni i pogody.
Jaka tam stara?!
Marcin89 09:45, 02 kwi 2026

Rysunek nadal nie taki jak chciałem, ale jest. Krzewy sadzone grupami, nie rzędami. W sumie dużo roślin, ale tu ma być gęsto.

Prawa strona fajnie wyszła kompozycyjnie. Grupa jasminowców i na końcu lilak, do tego duże rozplenice i azalia.

Okolice magnolii bardzo gęste. W razie potrzeby usunę kiedyś forsycje. Póki co daję 3 sztuki, które będą wąsko prowadzone.

Z lewej strony 3 hortensje piłkowane pod wiśnią i grupa hortensji Annabelle. Przy Annabelle widzę miskanta Morning Light lub Graciilimus, tylko na rysunku źle to wyszło. Myślę nadal. Lepsza była by grupa 3 traw.

Bylin drobnych nie rysowałem.

Zabrakło mi miejsca na 2 horty ogrodowe i 3 kosodrzewiny. Idę zaraz porozstawiać doniczki. Roślin nie mogę, bo nie wykopię ich wszystkich na raz.

Rysunek w miarę podpisany.

LIDKA 16:45, 02 kwi 2026

Tyrasz? bo ja ciut się pokręcilam po ogrodzie mam dziś pogodę jak w maju♥️
Marcin89 20:12, 02 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Tyrasz? bo ja ciut się pokręcilam po ogrodzie mam dziś pogodę jak w maju♥️
Wróciłem niedawno. W sumie taki dzień nie w pełni wykorzystany. Musiałem jechać na zakupy i po ziemię, potem dopiero wyznaczałem sznurkiem koniec rabaty, rozstawiałem doniczki i poprawiałem. Po południu zacząłem sadzić. W sumie posadziłem tylko 8 sztuk. Rozkręciłem się na koniec, ale jeszcze było podlewanie, chowanie bratków i nakrywanie magnolii. Ale zmęczony i tak jestem
Marcin89 20:14, 02 kwi 2026

A zapomniałem. Jeszcze wysiewałem marchewkę i sadziłem cebulkę dymkę
LIDKA 20:48, 02 kwi 2026

To całkiem sporo pracy wykonałeś. Ja jestem zadowolona z tego co dziś porobiłam bo też trochę odpoczęłam. Zwłaszcza psychicznie od roboty.
Polon 07:19, 03 kwi 2026

Sadzisz wg nowego planu już?
Dla mnie na pierwszy look wygląda lepiej. Mnie by trochę niepokoiło, że koło siebie są kwasolubne z zasadolubnymi, np lilak i azalia, ale może nie ma co się tak przejmować.
Ciekawa jestem efektu końcowego.
mrokasia 07:45, 03 kwi 2026

Marcin, a ten lilak to jak duży urośnie? Zmieści Ci się pod Kanzanem???
Krzewy w grupach bardziej do mnie przemawiają .
Marcin89 08:06, 03 kwi 2026

Polon napisał(a)
Sadzisz wg nowego planu już?
Dla mnie na pierwszy look wygląda lepiej. Mnie by trochę niepokoiło, że koło siebie są kwasolubne z zasadolubnymi, np lilak i azalia, ale może nie ma co się tak przejmować.
Ciekawa jestem efektu końcowego.
Według nowego, zmienianego na bieżąco haha. Wiesz co ja nie wiedziałem, że lilak wybredny co do pH. Nigdy go nie traktowałem specjalnie. I teraz ma pąki kwiatowe - po kilku latach Dlatego został.
Marcin89 08:13, 03 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
Marcin, a ten lilak to jak duży urośnie? Zmieści Ci się pod Kanzanem???
Krzewy w grupach bardziej do mnie przemawiają .
A tam zmieści, nie zmieści. Ma być do wysokości ogrodzenia, potem się przytnie. Tempo wzrostu ma takie sobie A tak serio to jest już przy wiśni Royal Burgundy, też blisko. Liczę, że gałęzie wiśni pójdą w górę (tak na zdjęciach widziałem) i nie będzie zgrzytu.

No mam 3 grupy krzewów:
3 forsycje
3 jaśminowce
5 hortensji Annabelle

Jeszcze 3 hortensje piłkowane i 3 azalie Homebush będą.

Ps. Mam zaburzony obraz rozmiaru azalii. Bo mam je kilka lat i są małe. Nawet te wysadzone do gruntu. No i te moje piaski, tu wszystko rośnie mniejsze. Poza roślinami typowymi na piach, które rosną dobrze