Bogdzia napisał(a) Zachęcona tym pięknym avatarkiem zajrzałam i oniemiałam. Jaka cudna ta Twoja piwonia. Ja bym od razu zaznaczyła pedy z pojedynczymi kwiatami i w sierpniu bym ją rozdzieliła na dwie albo więcej krzaków i tak by osobno były pełne a osobna pojedyncze. Az Ci zazdroszczę tego cuda i tego niebieskiego też . Czy to bylina?
Mozna rozdzielic piwonie? Ja mam dwa krzaki piwonii które nigdy mi nie zakwitły Ktos mi podpowiedział ze pewnie za głeboko posadziłam Czy moge je wykopac i przesadzic w sierpniu juz prawidłowo w inne miejsce Bozenko? Bardzo lubie piwonie ,lubię ogromnie tez malwy U nikogo jeszcze na Ogrodowisku ich nie spotkałam .,nie wszedzie byłam to fakt .Piekne te piwonie.
Piwonie wykopac, szerokim kołem , dokładnie umyc żeby została bez ziemi i rozplątac korzenie i sadzic jako oddzielne sadzonki- płytko . Można też podzielic na sadzonki z przynajmniej dwoma a najlepiej trzema dużymi oczkami ale ja bym dzieliła jednak w sierpniu a nie w lipcu.Zakopac płytko, ledwie pod powierzchnią ziemi a ziemię oczywiście jak najlepszą z przekompostowanym obornikiem.
Ziemie Bożenko mam super,, tak jedzie obornikiem ze bez rękawic nie sposób jej dotykać .Uradowała mnie twoja podpowiedz i drugiej Bożenki porady .Dziękuje wam kochane kobitki