Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 22:01, 17 lip 2012

Gabriela napisał(a)
Bożena, masz super avatar, zobaczyłam go w Twoim wpisie u mnie. I ogród piękny i Ty też!

Dajano, piwonie możesz już przesadzić już pod koniec lipca, nic im nie będzie. Niedawno rad mi udzielała doświadczona ogrodniczka, właśnie na temat przesadzenia piwonii. Podłoże musi być naprawdę żyzne. Dobrze by było dać dobrze rozłożonego obornika. Piwonia jako bylina może rosnąć w jednym miejscu bardzo długo. No i nie sadź za głęboko, musi być płytko. Ja po kwitnięciu zasilam swoje piwonie nawozem wieloskładnikowym. Kwitną potem rewelacyjnie.
Bardzo podobał mi się twój wpis, jednym słowem pokrewna z ciebie dusza.
Myślę Dajano, że podobał ci się Czyściec wielkokwiatowy, a z piwonią na drugi rok zrobię dokładnie jak mi radzisz. Teraz już za późno, bo nie wiem na jakich pędach kwitła
EPODLAS 22:02, 17 lip 2012

Kliknęłam cytat, tam gdzie nie trzeba, ale Dajono znajdziesz moją odpowiedź. Gapa ze mnie.
Celina 22:47, 17 lip 2012

EPODLAS napisał(a)
Kilka ostatnich zdjęć z ogrodu.

jaka ładna kompozycja!
EPODLAS 10:13, 18 lip 2012

Tak się cieszą, ze jak pojadę w piątek zostanę do następnej niedzieli. Zostaję o żeby kisić ogórki, bo jak wyjeżdżałam to było pełno malutkich. Korniszony też będę robić. Tylko żeby już tak nie padało. U nas nie pada, chłodno i pochmurno. Ale nie narzekam, bo upałów nie lubię.
A to jeszcze kilka fotek z ostatniego pobytu.
Kosmosy, w zeszłym roku posiałam, tam gdzie zebrałam nasionka były nieduże, u mnie niektóre mają ponad metr. Tak im się u mnie spodobało.

Te żurawki, kwitną już prawie 2 miesiące, jak ich za to nie kochać?

Mozga trzcinowata, posadzona w donicach. Jakoś się nie rozłazi, a jak już trochę to usuwam.

Czy ktoś wie co to za bylina? Zupełnie nie wiem, dostałam ją w tym roku, nie ma jeszcze pąków.

EPODLAS 10:23, 18 lip 2012

A to zbliżenia moich kwiatków.
Baloniki rozwara.

Rozwar biały.

Ten liliowiec miał być czerwony, a jest taki. No cóż "trzeba lubić co się ma"

Kłos liatrii.

Moja czerwona miniaturka, mała a jak się wdzięczy do aparatu.

I na koniec liście zmoknięte liście przewrotnika.

AgnieszkaBK 11:36, 18 lip 2012

Zaczytałam się w przemyślenie Twoje i Dajany.... mądre słowa... Obejrzałam też zdjęcia ze spotkania i Twój uroczy ogród. Pięknie Ci wszystko rośnie Życzę dobrej pogody na ogórkobranie i smacznych przetworów
EPODLAS 19:29, 18 lip 2012

Dzięki Agnieszko, mam nadzieję, że pogoda dopisze no i ogóreczki też.
Bogdzia 19:42, 18 lip 2012

dajana napisał(a)

Zachęcona tym pięknym avatarkiem zajrzałam i oniemiałam. Jaka cudna ta Twoja piwonia. Ja bym od razu zaznaczyła pedy z pojedynczymi kwiatami i w sierpniu bym ją rozdzieliła na dwie albo więcej krzaków i tak by osobno były pełne a osobna pojedyncze. Az Ci zazdroszczę tego cuda i tego niebieskiego też . Czy to bylina?

Mozna rozdzielic piwonie? Ja mam dwa krzaki piwonii które nigdy mi nie zakwitły Ktos mi podpowiedział ze pewnie za głeboko posadziłam Czy moge je wykopac i przesadzic w sierpniu juz prawidłowo w inne miejsce Bozenko? Bardzo lubie piwonie ,lubię ogromnie tez malwy U nikogo jeszcze na Ogrodowisku ich nie spotkałam .,nie wszedzie byłam to fakt .Piekne te piwonie.

Piwonie wykopac, szerokim kołem , dokładnie umyc żeby została bez ziemi i rozplątac korzenie i sadzic jako oddzielne sadzonki- płytko . Można też podzielic na sadzonki z przynajmniej dwoma a najlepiej trzema dużymi oczkami ale ja bym dzieliła jednak w sierpniu a nie w lipcu.Zakopac płytko, ledwie pod powierzchnią ziemi a ziemię oczywiście jak najlepszą z przekompostowanym obornikiem.
agata_chrosc... 19:51, 18 lip 2012

A ja też mam mozgę! I rozłazi się, ale akurat teraz to się cieszę bo musi kawałek wokół bukszpanu zarosnąć. A potem się będzie karczować! Piękne roślinki Bożenko
EPODLAS 20:02, 18 lip 2012

Dzięki Bogdziu, za twoje bezcenne rady. Dokładnie tak zrobię z moją. Naprawdę można wiele nauczyć się na forum
Agnieszko, mozgę posadziłam w 3 wiadrach plastikowych, ale mimo to się rozłazi. Ale nie dużo, nadmiar odkopuję. Mimo tej wady przecież to ładna i niekłopotliwa trawa. I daje ładne tło innym roślinom.