Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

barbara_kraj... 21:35, 19 lut 2013

Dostałam od Leoni całą torebkę nasion cynii. I właśnie zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Skorzystam z twoich, Bozenko, doświadczeń i wysieję wprost do ziemi. Zakwitną nieco później niż z rozsady, ale zakwitną, a ja bałaganu w mieszkaniu mieć nie będę
danuta_szwajcer 21:51, 19 lut 2013

To i ja skorzystam z rad i doświadczenia Twojego Bożenko i wysieję wprost do gruntu a podpowiedz mi jeszcze kiedy najlepiej to zrobic? czy astry też tak wysiewasz? pozdrawiam
EPODLAS 21:57, 19 lut 2013

Basiu, cynie posiane do gruntu na początku maja rosną szybko. Już nie pamiętam dokładnie, kiedy dokładnie zakwitają, ale nie było to późno. Całe lato kwitną, mam gdzieś zdjęcie jak je dopiero zmogły przymrozki. Basui, gdzieś czytałam, że nie można rok po roku siać cynie w to samo miejsce, bo atakuje je jakaś choroba. Więc sieję co roku gdzie indziej. Lubią słońce, a u mnie więcej cienistych miejsc, ale jakoś sobie radzę.
Danusiu, sieję tak na początku maja, astry też sieje prosto do gruntu. W tym roku astry kupiłam jakąś odmianę karłową. Przynajmniej nie będą się pokładały.
danuta_szwajcer 12:56, 20 lut 2013

Bożenko widziałam u Ciebie też piękne czosnki i bardzo je lubisz to też masz doświadczenie czy mogę je posadzić wiosną również i czy zakwitną, bardzo mi się podobają i widzę na ogrodowisku jak pięknie się prezentują w ogrodach czy są wymagające?
zuza12 13:18, 20 lut 2013

Ja też sieję cynie i astry prosto do ziemi a potem pikuję jak są za gęsto.
Bożenko ja znam tylko jedną radę co zrobic, żeby się nie narobic w ogrodzie - zatrudnić ogrodnika. Tylko wraz z tym skończy sie przyjemność.
Pozdrawiam
EPODLAS 21:35, 20 lut 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Bożenko widziałam u Ciebie też piękne czosnki i bardzo je lubisz to też masz doświadczenie czy mogę je posadzić wiosną również i czy zakwitną, bardzo mi się podobają i widzę na ogrodowisku jak pięknie się prezentują w ogrodach czy są wymagające?

Czosnki sadzi się jesienią. Może są takie, które sadzi się wiosną, ale ja takich nie znam. Jesienią dosadziłam czosnki Mount Everest. Są wysokie, białe i długo kwitną. Miałam już kilka, ale one wyglądają jak jest ich sporo. Jesienią jest duży wybór czosnków. Na pewno coś wybierzesz.
EPODLAS 21:39, 20 lut 2013

zuza12 napisał(a)
Ja też sieję cynie i astry prosto do ziemi a potem pikuję jak są za gęsto.
Bożenko ja znam tylko jedną radę co zrobic, żeby się nie narobic w ogrodzie - zatrudnić ogrodnika. Tylko wraz z tym skończy sie przyjemność.
Pozdrawiam

Zuza, uśmiechnęłam się, odpowiedziałaś tak fajnie. Niestety nie stać mnie na ogrodnika. Nie zależy mi żeby ktoś wszystko za mnie zrobił, ale żeby mądrze wykorzystać odpowiednie rośliny w odpowiednie warunki. Rośliny zadarniające fajnie się rozrastają i nie dopuszczają chwastów i takie inne sztuczki ogrodnicze. Bardzo lubię pielić, to mnie naprawdę relaksuje. Ale może nie tak znowu często.
barbara_kraj... 21:46, 20 lut 2013

Bożenko, ja już kiedyś siałam cynie. Urosły takie, że sąsiedzi zwracali na nie uwagę, takie były dorodne. Ale to było dawno i nie miałam tak zagęszczonych upraw. Tak więc z wyborem miejsca nie bedę miała kłopotu.
Od dawna nie uprawiam astrów jednorocznych, bo zawsze mi chorowały. Żadnych roślin nie powinno sie sadzić rok po roku w to samo miejsce. Dotyczy to tak samo warzyw jak i ozdobnych
Celina 22:08, 20 lut 2013

EPODLAS napisał(a)

Czosnki sadzi się jesienią. Może są takie, które sadzi się wiosną, ale ja takich nie znam. Jesienią dosadziłam czosnki Mount Everest. Są wysokie, białe i długo kwitną. Miałam już kilka, ale one wyglądają jak jest ich sporo. Jesienią jest duży wybór czosnków. Na pewno coś wybierzesz.

Dobrze że poczytałam Bozenko , bo się zastanawiałam jak to jest z czosnkami?
a trzeba je wykopywać? mają jakieś specjalne wymagania?
danuta_szwajcer 22:11, 20 lut 2013

Bożenko dziękuję za dobre rady i w temacie cyniowym sle pozdrowienia