Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Celina 21:24, 09 lip 2012

Cudne te motyle
U Ciebie leży godecja a moje róże okrywowe zmasakrowane!! Wyglądają fatalnie poprzycinałam ,ale takie są umorusoaneszkoda ich.Wot natura ,mam nadzieję ,że sie nam jeszcze Bożenko roślinki pozbierają! A jak tam Twoje lilie?
W zimie o nich "rozmawiałyśmy"
EPODLAS 21:49, 09 lip 2012

majkel0326 napisał(a)
Bożenko,ale ładnie u Ciebie.Na motylach się nie znam,ale popatrzeć miło Co do godecji,mam ją w tym roku pierwszy raz i bardzo mi się podoba.Fakt,że po burzy trochę leży,ale za to bujnie kwitnie.Masz ładną gipsówkę.A tego kwiatka z ostatniego zdjęcia nie znam,ale wygląda ciekawie z tym ciemnymi listkami.Ciekawe co to jest.

Nie wiem czy moja godecja zakwitnie, chociaż ma pąki. Ona po prostu leży na ziemi. Chyba że się podniesie.
EPODLAS 21:53, 09 lip 2012

Celina napisał(a)
Cudne te motyle
U Ciebie leży godecja a moje róże okrywowe zmasakrowane!! Wyglądają fatalnie poprzycinałam ,ale takie są umorusoaneszkoda ich.Wot natura ,mam nadzieję ,że sie nam jeszcze Bożenko roślinki pozbierają! A jak tam Twoje lilie?
W zimie o nich "rozmawiałyśmy"

Celinko, myślałam, że moje lilie w ogóle nie wzejdą. Na to miejsce, żeby nie było puste wsiałam właśnie godecję. Jak godecja była już spora, patrze, a nad nimi wychodzą lilie. Ale nie będą kwitły w tym roku. Jest ich siedem. Zostawię je i może na drugi rok zakwitnę. Już nic nie będę tam siała, ani sadziła
Bogdzia 22:03, 09 lip 2012

EPODLAS napisała
Niestety, marny ze mnie znawca motyli.
[img size=525x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/18/180727/original.jpg[/img]

Pierwszy to Przestrojnik trawnik, drugi--bielinek rzepnik (najprawdopodobniej) lub bielinek bytomkowiec a trzeci rusałka kratkowiec.A co to za roślina na której są? Pozdrówka.
EPODLAS 22:07, 09 lip 2012

Bogdziu, dzięki, jak zwykle jesteś niezawodna. Najbardziej podoba mi się rusałka kratkowiec, a roślina którą odwiedzały motyle to Języczka Przewalskiego.
Klamber 23:18, 09 lip 2012

Witaj Bożenko, wpadam z rewizytą, ciekawie opisujesz. Widzę fajną chatkę i sporo roślinek, masz ładne powojniki i hosty. Ciekawy jestem jaką masz kalinę, moja jest koralowa i jest jednym z piękniejszych krzewów na działce, jest wielka ma 20 lat. Na razie zwiedzałem 8 stron ale na pewno wrócę.
Początki miałaś ciężkie ale widzę że sobie dobrze radzisz, szkoda że nie mieszkasz na miejscu 50 km to dosyć daleko. Jak na początkującą radzisz sobie b. dobrze z fo. Ja mam piec na biomasę i palę wszystkim co urośnie na dzaiłce, od kwiatków, siano, liście, zrębki i drzewo. Popiół też rozsypuję na trawę i kompost ale jakiś efektów nie zauważyłem. Pozdrawiam Cię gorąco.
EPODLAS 23:27, 09 lip 2012

Klamber napisał(a)
Witaj Bożenko, wpadam z rewizytą, ciekawie opisujesz. Widzę fajną chatkę i sporo roślinek, masz ładne powojniki i hosty. Ciekawy jestem jaką masz kalinę, moja jest koralowa i jest jednym z piękniejszych krzewów na działce, jest wielka ma 20 lat. Na razie zwiedzałem 8 stron ale na pewno wrócę.
Początki miałaś ciężkie ale widzę że sobie dobrze radzisz, szkoda że nie mieszkasz na miejscu 50 km to dosyć daleko. Jak na początkującą radzisz sobie b. dobrze z fo. Ja mam piec na biomasę i palę wszystkim co urośnie na dzaiłce, od kwiatków, siano, liście, zrębki i drzewo. Popiół też rozsypuję na trawę i kompost ale jakiś efektów nie zauważyłem. Pozdrawiam Cię gorąco.

Kalinę mam koralową, ma kilka lat. Niestety zawsze na wiosnę atakują ją mszyce. Ratuję ją jak mogę bo te kwiaty w kształcie białych pomponów warte są tego. Staram się nie używać chemii w ogrodzie, a jeżeli chodzi o popiół to czytałam, że ma właściwości odkwaszające i sporo minerałów o ile pamiętam ma dużo fosforu. Też rozsypuje popiół jak ty, przynajmniej nie zapychamy śmietnika, a rośliny coś z tego mają
Przetacznik 01:54, 10 lip 2012

ja też latałam z aparatem za motylkami dziś, a u Ciebie takie ładne zdjęcia : )
EPODLAS 11:04, 10 lip 2012

Weroniko, przeważnie ogrodnicy stają się fotografami, bo chcą uwiecznić, to co tworzę. Ja pojadę to na pewno będą kwitły liatrie (u mnie trochę później), rozwary i inne. Będzie co fotografować. A na razie kilka zdjęć z ostatniego pobytu.
Pierwszy kwiatek rozwara, mam trzy, dwa niebieskie jeden chyba biały.

Przetacznik, pierwszy rok w moim ogrodzie, już wiem że trzeba mu zmienić miejsce.

Bodziszek czerwony, też pierwszy rok u mnie, ale widzę, że mu się u mnie podoba. Fajna roślinka zadarniająca.

Kosmosy, w tym roku posiały się same, rosną wielkie, aż za duże, bo w innych ogrodach są niewysokie. Ale lubię je.

Milka 11:55, 10 lip 2012

Bodziszek mi się podoba, a go nie mam rozwary mam 2 w takim kolorze jak u ciebie i co roku pięknie kwitną, bardzo fajna roślinka, może też skuszę się na biały i widziałam jeszcze bladowróżowy
pozdrawiam Bożenko